Bratislava je vraj gastronomická diera

dxnes sa v českých Lidovkách objavil článok nazvaný Jak jsem si nepochutnala v Bratislavě od Laury Baranik. Autorka navštívila tri reštaurácie, všetky umiestnené v jednom Erdödyho paláci – Camouflage, Flowers a Lancia Café. Všetky tri majú navyše jedného šéfkuchára. Na základe týchto troch reštaurácii ani len nevyčkala dokonca vlastného textu a už na začiatku prehlásila Bratislavu za dieru, kde nič neni.

Úprimne, neviem, čo si mám o tejto recenzií myslieť. Či sa pod maskou akože kritiky vyzdvihuje jeden špecifický podnik (niečo na spôsob Aj negatívna reklama je reklama), alebo či je autorka natoľko profesionálna, že vie zhodnotiť celé mesto na základe jedného podniku. Podľa textu to na druhú možnosť nevyzerá. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že slovenskí rodičia majú byť zástierkou objektívnosti, aby sa to náhodou nedalo zvaliť na tradičný súboj národov. Autorka totiž píše, že jej rodičia sú síce Slováci, ale Slovensko navštevujú. Od nich následne sprostredkovane čerpá tipy na jednotlivé lokály. Aj keby mala slečna 100x pravdu, podľa tohoto pamfletu si to just myslieť nebudem.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (30)

  1. pozri jej anglicke recenzie: praguespoon.com
    pripadne jej tam hod nejaky rozumny komentar.

  2. lenka j.

    ja sa s nou dost silno stotoznujem… bez nejakeho extra machrovania – staci porovnat s inymi mestami podobnej rozlohy, ake su tam stravovacie moznosti, a je to jasne. bratislava je gastronomicky PRISERNA, priserna, priserna.. jasne ze je par dobrych podnikov, ale strasne malicko. dovody su jasne – 40 rokov sociku, ekonomicka situacia, slaba historia kultury stravovania, malo pristahovalcov. plus moj sukromny tip – vacsina majitelov restik nikdy nebola vonku na dobrom jedle, takze ani nevedia, aky smejd ponukaju.
    vsetko sa to casom moze zlepsovat (snad!) ale zatial je to proste fakt.
    tym netvrdim, ze to mala slecna posudzovat takto zhurta – len z troch ukazok. lenze ak beries do uvahy ze to nie su lacne jedalne a tvaria sa ako „spicka“, tak potom nieco na tom argumente je.. co sa tyka camouflage, som v tom s nou, jedlo je otrasne. a drahe. lancia podobne, nuda a predrazene. flowers som nebola, tak mlcim:-)

  3. Pozri, mne to hovori nemusis, ja sa tam rovnako morim s restikami ako ktokolvek iny. Tu ale islo o sposob podania. Vadilo mi, ze riesi svoj povod, na ktory som osobne naozaj nebol zvedavy a ze pouzije argument o diere na zaklade troch restik v jednej budove. Keby tam netahala CZ vs. SK, napriklad aspon v skratke napisala aj zazitky z inych restik a na zaver toho celeho napisala co napisala, tak jej to zozeriem a budem moct len ticho a smutne pritakat. Ale takto…

  4. Jo bohuzial je to tendencne napisana neobjektivna recenzia. Nikto nemoze popriet nizku kvalitu podnikov v BA (najdu sa chvalabohu aj dobre), ale odsudit celu BA ako gastronomicku dieru na zaklade jedneho snack baru a dvoch restauracii so spolocnou kuchynou je predsa len novinarsky suteren.

  5. no jo, spojenie slov Bratislava a diera je ako magnet ;-)

  6. autorka ma evidentne komplexy ze jej rodicia su Slovaci a ona si musi dokazovat aka je pravoverna prazacka kydanim na vsetko slovenske (poturcenec horsi turka), staci si precitat diskusiu pod jej clankom, kto chce poriadne recenzie restik cita BA noviny rubriku Bedeker gurmana kde si nemyslim ze by mali nejake skazene chute a vedia tam najst aj dobre restiky v BA na 5/5

  7. Inak pre tych co pracuju so SEO – krasny priklad link baitingu v praxi :)

  8. lenka j.

    preco by som sa urazala, ze niekto napise pravdu, aj ked k nej pride „nespravnou metodou“?! co ma co do jej novinarskych zrucnosti.. MA PRAVDU. howgh. keby popisala sto bratislavskych restauracii, prisla by k inemu vysledku?! aj tak by sa vsetci rozculovali, ale nie preto ze je neobjektivna, ale preto ze sliape na kurie oko. naozaj vas tak trapi jej zurnalisticka ne-zdatnost?:-)
    bratislavu milujem, je to moje rodne mesto, ale dobre jest sa tam da len velmi narocne. spocitam na prstoch dvoch ruk restauracie kde je konzistentne dobra kuchyna a do drvivej vacsiny z nich si nemozem dovolit chodit!!!:-))

  9. Ci ma trapi novinarska nezdatnost? No, mozno by nemusela, ale skor alebo neskor to zacne trapit citatelov a hadaj na com sa to odrazi… na citanosti. A ked daneho autora prestanu citat, tak si moze vies co… Toto rozhodne nie je pripad pre „nespravnou metodou k spravnemu usudku“.

    Navyse, uz Martin naznacil, ze toto je tutovka na zvysenie citatelnosti. Podobne na tom bol text z mojeslovensko.sk, kde zvozili pod ciernu cez Hotel Relax. Brutalna citanost. Takyto text nie je problem napisat aj o polnoci a urobit okolo neho poriadne halo. Ale naco. Vsetci vedia, ze to tak je, kazdeho to akurat poriadne „namechne“ a na konci dna z toho zostane co? Mrtvy prd. Jaky posun? Kam?

  10. Povedal by som, ze clanok je na LB mimoriadne slaby. A sukromne tipujem, ze ked sa druhy den zobudla a uvidela ho v novinach, ze sa sama zahanbila :-)

    S ohladom na kulinarske vykony Bratislavy ale nie je velmi vhodne vyskakovat.
    A urcite nie stylom ako to robia ludia v reakcii pod jej clankom (poturcenec horsi turka).
    Ked sa zacne systematicka kampan proti Bratislave v zahranicnej tlaci, tak im pojdeme dat do drzky ale robit rozruch kvoli jednemu clanku… A osobne utocit na neznameho cloveka…
    Navyse slecna pise dobre kritiky na prazske restauracie a nepovedal by som, ze niekoho protezuje alebo neodovodnene zhadzuje. Ani nemyslim ze je snobka alebo nieco podobne, proste ma konicka, na ktoreho nema kazdy z nas…

  11. Podla mojho nazoru jednoznacne najhorsia jej recenzia. Citam jej blog v ramci gastro osvety, no toto bol vazny brak. Absolutne suhlasim s tou ubohostou, co tu mame, ale chce to na samozvanu kriticku objektivnejsi pohlad. Maskovanie sa za rodicov a zvasty o jej povode akoby zakryvali vycerpany slovnik a nulove postrehy. Akceptoval by som taketo vyhlasenie po navsteve aspon 10 podnikov. (ano viem, pravdepodobne by to bolo zalostne) Nech sa paci, potom objektivne generalizujme. Nerozumiem naco zabieha do globalneho hodnotenia, zbytocne si narusila aky taky kredit, co u mna mala.

  12. mysacinka

    recenziu som si precitala a zaver(aspon pre mna) je nasledovny:
    v spominanych restauraciach sa da najest dobre: pravda niekedy lepsie, inokedy horsie, podla toho,kto prave stoji v kuchyni. oplati sa tam ist najest,ak je clovek v meste ale rozhodne sa neoplati do Bratislavy cestovat len kvoli tymto restauraciam. Inspektor z Michelina by z nich na zadok asi nespadol…
    ak na tieto restauracie pozera autorka ocami gurmana a porovnava ich s obdobnymi podnikmi v jej domovskom meste,co sa tyka cenovej hladiny a kulinarskych aspiracii, chapem,preco je sklamana.
    vsuvky o narodnosti rodicov mohla vynechat, mne je osobne uplne jedno,ci ma nejake vazby na Slovensko,alebo nie.

  13. nech sa na mna nikto nehneva, ale tieto restauracie by som nenazvala top bratislavskej gastronomie….
    keby som mala ja propagovat naozaj kvalitne restiky, tak si hned spomeniem na liviano, au cafe a leberfinger, a najma tu poslednu, ktoru mam fakt rada, mila obsluha, prijemne prostredie a naozaj dobra kuchyna, kde dostat nielen vysperkovany tanier s malym kusokom masa a tromi kvapkami farebnych omacok, ale aj nieco typickejsie a jednoduchsie, zato s vybornou chutou.
    ked si alecna chcela dat nieco azijske, nech sa paci, azijskych bistier je v BA ako hub po dazdi….
    zbytocne prehnany clanok…..
    trosku nakydala sama na seba, ked podla troch restauracii (ktore sa mozu v podstate generalizovat na jednu, kedze maju spolocneho sefkuchara) hodnotila celu bratislavu.
    navyse, ked si spomeniem, ze sa toto trio nepredviedlo nijako extra ani na food feste, tak si iba stale viac a viac potvrdzujem, ze mozno su ako restaruacie dobre, ale urcite nie top…

  14. To nie je ani adekvatny clanok, ani odpoved na recenziu. V podstate ani nazor to nie je. Ono nasa ako ceska tak aj slovenska fooodblogerska komunita (vratane recezentov a tzv. specialistov) je obmedzena. Vynimajuc foodblogerov , ktori pisu a varia len a len pre potesenie. Neviete to, to je vsetko. Okrem tutulu mutulu, vsade som bol , vsetko viem, opisem co som prave robil, nic ine neposkutujete. Vynimajuc Cuketka.cz. Ucte sa od neho. Ten nielenze vie ako na to, ale je cim dalej lepsi. Snazi sa vediet, je zvedavy, otvoreny-ten vyslovene nasava kde sa co spitne, suchne, hlada, uci sa….

  15. Nevedel som, ze varim pre nieco ine, ako pre potesenie… hehe. Budes sa muset uspokojit s faktom, ze k nam prichadza vsetko akosi oneskorene, takze aj my sme celi pozadu… ;-)

  16. Viktor, zamysli sa. Vobec nejde o pozadu. Ta recezentka napisala, co ju k reustaraciam priviedlo. Ci to boli jej rodicia alebo slovensky kamos alebo sprievodca po Bratislave by malo byt jedno. Chodte tam a posluzte si. A potom…
    Ak by si nerobil blog aj kvoli dacomu inemu , tak by vyzeral inak..
    Zoparkrat som tu bola. Zoprakrat hodila koment. Nikdy si nad komentom neuvazol, ani si sa nespytal, ani neopytal, ani nerozviedol danu informaciu…presne tak ako teraz….bohuzial..:(

  17. ze som sa ani raz neopytal – spomen si na debatu o hawajedz. Ja som ti svoje otazky polozil, ale tvoja debata pokracovala dalej s rachadom, nie so mnou ;-) Ze nereagujem na tvoj uplne kazdy komentar si nemusis brat osobne, bohuzial ;-)
    Tolko na temu nikdy…

  18. Viktor, Viktor..necakam na reakcie na mna. To asi tazko.Do toho veku ma uz asi tazko dakto dostane o)) ;-)) Ide mi len o to aby ste sa rozhybali ! Vsak sa kukni ku susedom,ako im to podaktorym ide.. aj Rachadovi…..ach jaaaj Rachad si vie si hajit svoje dobre aj zle, vari, skusa, pokusa, pise.. a hlavne chce vediet, vidiet…a to je to ono ..o to ide!

  19. Ked pocujem sprofanovane meno Cuketka, tak mi je zle.

    Zvykol som citat jeho web, niektore clanky boli zaujimave, ale to co produkuje v poslednej dobe su malinovkove, out-of-reality, nicnehovoriace texty, z ktorych si clovek po precitani nic neodnesie, ani sa nic nove nedozvie. Preco? Pretoze su pisane pre siroku verejnost a take clanky ja od foodblogera neocakavam.

    Ako priklad uvediem jeho dvojstranku v poslednych dvoch cislach casopisu Apetit a sice Kilo hanby za tisic a ten posledny clanok o kave. Precitajte si, pochopite o com hovorim.

  20. Hlavne klud a nohy v teple, nejde o zivot. Esteze je nas blogerov dost a je si z coho vyberat, kazdy si najde, kto mu lepsie sedi… ;-)

  21. suhlas, cuketka je v poslednej dobe dost nezaujimavy – El Souk je fajn ked sa naozaj venuje len jedlam ale pise dost sporadicky, detto Germa ci Dolce Vita, v posl. dobe su najlepsie asi Delikatesy, aj ked by som viac uvital clanky o jedlach/recepty prip. obsiahlejsie recenzie (vid ako to ma vzyerat Bedeker gurmana v BA novinach), napr. z posl. 8 clankov boli zaujimave 4 (2 o mlieku, recenzia a o diere BA)

  22. Vdaka za pochvalu. Toto su take sinusoidy, tiez niekoho zvyknem citat, potom pauza, potom sa k nemu vratim.
    Recepty budu, napriklad rozsiahlejsia o domacich cestovinach alebo report z Komarna (trhovisko, praziaren kavy a palenica).

  23. V CR je momentalne najlepsia Mlsna kocka ;)

  24. Miro Svitek

    Musim sa Bratislavy zastat. A stale sa zlepsuje. Pre vacne nespokojnych odporucam napriklad Zlateho vodnika na vypadovke pri Zlatych pieskoch. Ti sa na nic nehraju. Poctiva domaca strava, bez diery v penazenke.

    Molo pri Poluse sa hra, ale ma na to. A o troch inkriminovanych, ktore som osobne neskusal, viem, ze maju ceskeho sefkuchara :-)))) Ale to bolo len na okraj,
    Jaro Zidek vie, co sa ako robi. A z cerstvych, kvalitnych veci v centre mesta lacno varit nevies.

    Ja by som chcel, aby tu vznikla nejaka mala trattoria, kde budeme stat v rade.

  25. Peter Ondrejka

    Ja by som bol za rebricek top restauracii slovenska, kde by sa hodnotila celkova atmosfera danej restauracie, personal, uroven stolovania a v neposlednom rade kvalita ponukanych jedal. A nech sa pretekaju o prestiz, cim prirodzene bude stupat aj kvalita :)

  26. presne tak, lacne a cerstve jedlo, to u nas este nevynasli. Kazdy si asi mysli, ze lacne sa nemoze uvarit kvalitne. Zazil som priklad v Sydney – Bill and Tony’s. Ceny ako za menu v MacD. Ale jedlo cerstve a jednoduche, v ponuke asi 5 jedal. Ale rovno vytiahnutych z pece. Napriklad kus peceneho hovadzieho s varenou karotkou. A ludia cakali az vonku na volny stol. V 6dolarovej restike! Pretoze tam sa zacinal nocny zivot, tam sa chodilo pre pre poctive a dobre jedlo, az nasledne sa chodilo po nobl podnikoch na specialitky uprostred obrovskeho poloprazdneho taniera.
    http://yourrestaurants.com.au/guide/bill_and_tonis/

  27. Miro Svitek

    Exisuje rebricek, robi to casopis Trend.

    Trend Top Restauracie Slovenska. Bodovo tam hodnotia to, co si napisal. Vyzera to dost aj objektivne. Ale dobre a lacne jedlo maju zmaknute napriklad rakusaci na lyziarskych svahoch. Lenze u nas je restauracia nie povolanie, ale obchod. Cest vynimkam, ale ti zase malo cestuju :-)

  28. adrian k.

    :)
    naburala bratislavske ego ? ci co ? vacsina z Vas s nou suhlasi, co sa tyka urovne jedla, ale vadi Vam forma. ja som v tych restauraciach osobne nebol, ale teraz tam ani nepojdem, dozvedel som sa, ze zle varia. neviem kolko restauracii v BA navstivila, ale ak to boli tieto 3, tak to je 100 %.

  29. na ego sa tu nehrame, recenzujeme restauracie a sami vieme, ako to tu vyzera. Pozri si nedavny rozhovor s Michelinovym kucharom a uvidis rozdiel v recenzii a pristupe v nom. Aj ked obaja v podstate tvrdia to iste. Potom pochopis, co mi na tejto slecne vadilo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.