Postavil som vodu na kávu a pustil si v hlave premietačku. Bol to pestrý rok. Tu na stránke možno nie vždy, ale v gastronómii určite.
Doteraz som vo svojich predpovediach niekoľkokrát za sebou písal, že príde prečisťovanie. Podľa mňa naozaj prišlo až tento rok. A pod prečisťovaním nemyslím zatváranie podnikov, ako skôr začiatky nových projektov.
Ako besný sa rozbehol Bratislavský regál, ktorý začal najprv hľadaním surovín, pokračoval vydávaním jednoduchého internetového magazínu a zatiaľ to dotiahol na murovanú prevádzku s domácimi hamburgermi.
Prudký záchvat bistier bola ďalšia téma. Najprv mútilo vodu Mondieu, potom ju ešte viac rozmútili zmeny u Shtoora, trojku uzavrel Fúz, aby ich všetky tri nakoniec sfúkol U Kubistu. Hybrid potravín a kaviarne s názvom Moje sa zatiaľ opodiaľ prizerá. Verím, že ten čas využíva hlavne na učenie sa z chýb ostatných. V kaviarňach pribudli alternatívne prípravy kávy. Nielen v Bratislave, ale napríklad aj v Kubíne.
Objavili sa aj produkty, ktoré na našom trhu prakticky úplne chýbali. Napríklad mušt Jablčnô a ďumbierové „pivo“ Ginger Mania. A koncom roka v Nitre konečne znovu začali variť pivo, volá sa Trogár. Podľa toho, čo som počul a videl, sa stále viac a viac darí foodbloggerovi Tomášovi Babincovi s jeho paštétami.
Festivaly sa definitívne stali normálnym zvykom. Tým veľkým veľmi dobre sekundovali miniakcie v Bratislave aj menších mestách. K nim musím pripočítať festivaly vína aj prvý slovenský festival kávy.
S farmárskymi trhmi to ale bolo skôr naopak. Bolo to viac o marketingovom zneužívaní módneho slovného spojenia, než o kvalite. Ono, celý marketing okolo gastronómie bol tento rok skôr zúfalý. Hlavne nadmerné používanie slova „poctivo“. Všetko bolo tento rok zrazu strašne poctivé, úprimné a naozajstné.
Nových vecí bolo samozrejme viac než som tu stihol vymenovať. Podstatné je ale jedno. Začalo sa veľa nových vecí a všetkým im držím palce. Predpovedať tento rok nebudem. Myslím že postačí, keď vám všetkým zaželám veľa síl, optimizmu, úsmevu aj radosti z toho, čo vás baví. Všetko dobré!
hmm…chýba mi tam Pyré, čo je tiež zaujímavý počin na naše pomery…