Práškovanie pokračuje, máme prvých víťazov a porazených

Food Revolution

O kvalite jedla sa poslednom čase diskutuje stále viac a viac. S prižmúreným okom môžem povedať, že prvé s tým prišli ženské magazíny so svojimi diétami. Tému potom pozvoľna potiahli známi kuchári aj dietológovia s masívnou podporou napríklad foodbloggerov. Dospelo to až tam, že najznámejší kuchári začali hovoriť veci až príliš škaredé a skutočné.

Jamie Oliver a jeho Food Revolution

Najďalej sa dostal zrejme Jamie Oliver, ktorý v Amerike rozbehol svoju revolúciu jedla – projekt Food Revolution. Lenže, revolúcia sa skončila v máji.

V školách mesta Los Angeles začal deťom ukazovať, ako spracováva potravinársky priemysel jedlo a kam až siahajú kontrakty z tohoto priemyslu.

Jamieho cieľ bol zlepšiť stravovanie detí v amerických školách. Chcel zatočiť s detskou obezitou, cukrovkou, nesprávnymi stravovacími návykmi a predsudkami voči zdravému jedlu. Zo začiatku sa mu darilo. Jeho snaženie bolo navyše podporené reality-show. Za prvú sériu dostal dokonca cenu Emmy. V druhej sérii to rozbalil naplno. V školách mesta Los Angeles začal deťom ukazovať, ako spracováva potravinársky priemysel jedlo a kam až siahajú kontrakty z tohoto priemyslu. Až príliš názorne a farbisto. Hneď v prvej časti programu nahádzal hovädzie odrezky inak určené pre psie žrádlo do práčky, kde ich poriadne vypral v chemikáliách, aby z nich potom urobil chutný hamburger. Niektoré média ho okamžite premenovali z celebritného kuchára na potravinárskeho teroristu.

Netrvalo dlho a školský úradníci vykázali Jamieho zo svojich škôl. Nemusíte mať Jamieho radi, ale vďaka svojej tvrdohlavosti nakoniec vyhral. Školská rada vymenila svojho úradníka a urobila kompromis. Zo školského menu stiahla aspoň ochutené a hlavne osladené mliečne nápoje.

Vojna sa napriek tomu skončila na inom poli. Stanica ABC, ktorá vysielala Jamieho program, ho v máji predčasne ukončila. To môže vyzerať ako porážka pre Jamieho, ale pravda je iná. Stiahnutie programu len dalo za pravdu tvrdeniam, ktorými Jamie vo svojom programe klincoval amerického diváka. Že jedlom sa manipuluje, že jedlo môže zabiť vaše deti alebo že školské jedlo je v prvom rade výnosný biznis.

Vojna o lepšie jedlo ukázala ešte jednu podstatnú vec. Americký divák vraj miluje reality-show. Do akej miery má tá „reality“ zodpovedať skutočnosti ukázal práve Jamie. Bežný Američan ešte stále nie je pripravený na tvrdú skutočnosť. A ešte stále si zapcháva uši pred holým faktom, že môže jedlom zabiť vlastné deti. Mimochodom, s obezitou, cukrovkou a infarktami patríme do rovnakého sveta ako Amerika.

Práškové jedlo sa snaží zbaviť zlej reputácie

Podobná revolúca prebieha na poli konveniencii, čiže práškového jedla. Veci sa začali diať už skôr, ale naplno sa v našich končinách rozvinuli, až keď napríklad Jardo Židek na plné ústa premenoval bujóny na srákory a začal ich pred kamerami hádzať do odpadu.

Producenti fastfoodu a prefabrikovanej stravy začali trúbiť na poplach v snahe prerobiť samých seba na najzdravších, najuvedomelejších a najudržateľnejších. Aspoň v očiach konzumentov. Zopár bývalých šéfov McDonaldu chce napríklad toto leto spustiť novú sieť zdravého stravovania nazvanú Lyfe Kitchen.

Zlepšiť svoju reputáciu sa snažia napríklad aj supermarkety v susedných Čechách.  Rozmohla sa tam móda farmárskych trhov a medzičasom sa už ozvalo zopár reťazcov, že chcú organizovať vo svojich priestoroch vlastné farmárske trhy.

Čudujem sa, ako dlho mienia PR oddelenia používať zázračnú formulku Lepšia chuť alebo Nová lepšia receptúra.

Podobným spôsobom sa snaží zlepšiť svoj imidž aj Unilever. Nedávno som písal o tom, ako rozposlali tlačovú správu o zmene svojho loga. Napísali novú správu, kde zostrili slovník. Chcú vraj „zmiesť mýtus o konveniencii, teda extrudovaných a sušených výrobkoch“. Dosiahnuť by to mali rôznymi spôsobmi: lepšou chuťou, prírodnými prísadami aj lepším balením.

Ani neviem, kde začať. Možno tou lepšou chuťou. Čudujem sa, ako dlho mienia PR oddelenia používať zázračnú formulku Lepšia chuť alebo Nová lepšia receptúra. To je rovnaké tvrdenie, ako že ceny nehnuteľnosti budú len rásť, nikdy inak a na večné časy amen. Unilever tiež tvrdí, že začalo používať čo najviac prírodných surovín. Podľa mňa kontraproduktívna snaha, ktorá popiera samotnú existenciu konveniencii. Tie boli vymyslené ako kuchársky ťahák, skratka, barlička. Nevidím ale dôvod, prečo mám dávať do jedla čokoľvek sušené, ak môžem dať čerstvé. Budem konkrétny. Majú pod značkou Knorr novú omáčku Šťava k mäsu. Vysvetlite mi to niekto. Predsa, keď varím mäso, vznikne mi vlastná šťava tak ako tak. Prečo by som mal teda zarábať práškovú? Aby som jej mal viac a mohol poriadne pooblievať tanier a všetko na ňom?

Vraj vybrali zo 4.000 surovín. Netvrdím, že nie. Koniec-koncov, nie sú to žiadny amatéri a určite si dali dosť námahy vo svojich labákoch, aby oklamali chute aj skúsených degustátorov. Lenže na konci dňa je rovnica stále o tom istom: načo používať prášok (aj keď z prírodných surovín), ak mám čerstvú surovinu a viem variť?

Zabudol som spomenúť ďalšiu zbraň, ktorú vytiahli na svoju obranu. Michelinovského kuchára, Marco Pierre Whita. Len škoda, že nepovedali bývalého kuchára. Naposledy varil v roku 1992 a svoje Michelinovské hviezdy dávno vrátil! Podrobne je to rozpísané napríklad tu.

Osobne si myslím, že veľké konglomeráty sa vybrali na mylnú a zbytočne ťažkú cestu. Akoby si slon chcel nechať urobiť plastiku, aby z neho bola malá myška. Lyfe to už tuší a Jamie to už vie naisto. 40% ľudí by sa chcelo stravovať zdravo, ale len 10% to aj v skutočnosti urobí. Čo je stále príliš malý trh na veľké kšefty.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (9)

  1. ja mam Jamieho velmi rada, chapem, o co mu islo, ale tupe stado nepresvedcis. tu v Anglicku mu to tiez moc nevyslo, deti v skolach nechceli jest nove zdrave menu, miesto toho si chodili kupovat cipsy a fastfood mimo skoly. ako sa to u nas hovori? stareho psa novym kuskom nenaucis?

  2. Food revolution je dobrý seriál, bohužial ale nemožno ho brať vážne, veď Jamie nedokončil ani svoju revolúciu v anglicku. V posledných dieloch sa všetko zdramatizovalo, proste typický americký seriál. Mne osobne sa páči nápad, ale neverím v jeho prospech.

  3. Pekný článok Viktor, veľmi pravdivý. Len to chce opakovať a opakovať a hustiť to do všetkých ľudí naokolo. A tí sa musia zamýšľať nad tým , čo jedia, venovať čas výberu a nakupovaniu potravín, skrátka, vyvinúť snahu. A to už je niekedy príliš :)

  4. Viktor, mas nejaky napad alebo ideu, ako dalej? Ludia su dnes povacsine tak ukolisani, ze ich nenapadne, ze jedna z uplne zakladnych veci v zivote, ktorou je dobre, neoklamane, poctive a vyzivujuce jedlo, nebojim sa napisat, ze s laskou pripravene a jedene v sede, sa postupne vytraca z ich zivota. Toto zacalo aj u nas v malom priblizne v osemdesiatych rokoch minuleho storocia a vo velkom po roku 1989. Sucasny stav hodnotim ako rozsiahlu devastaciu, aj ked sme na Slovensku na tom este o cosi lepsie ako v priemyselne vyspelych krajinach. Co mna napadlo, je podelit sa o moje jedlo s inymi. V praxi to znamena, ze kto u mna je, dostane jedlo z cerstvych prisad, poctivo pripravene s plnym zaujatim, bez zameru oklamat. Ludia si to pamataju neuveritelne dlho a presne. Naznacujem tym, ze sa da dobrym jedlom pestovat v ludoch zmysel pre dobre jedlo. Nemusia to byt ani luxusne zalezitosti, dnes tak pretlacane. Nemenej dolezity je sposob, akym sa jedenie deje. Nie nadarmo byvali stoly na jedenie priam posvatne. Tak sa da dosiahnut urcity sposob spravania k jedlu, zmyslania o jedle, klud, sustredenie, co je pri vsetkej ucte dnes na skolach podla mna nielen nemozne, ale aj nepredstavitelne. Jednoducho povedane, ak clovek spozna, ake to je jest poctive, neoklamane jedlo , bude snivat o tom, aby to este zazil a to mu pomoze premyslat trochu viac trebars aj o tom, co, ako a kde bude nakupovat.

    1. Odpovedal si sam a rovno aj za mna – idea je jedlo ako spolocenska udalost, konverzacia, zabava. Namiesto socialnych sieti… ;-)

      My to teraz riesime aj z dalsieho uhla – vyziva dojciat. Ja s milovanou typicke sme Sunarove deti 70-tych rokov. Nase mamy zili v dobe, kedy sa neriesilo kojenie ani pociatocna trpezlivost, kym sa vsetko spusti tak ako ma. Takze deformovane jedlo zacina este skor, nez len pri kuchynskom stole. Ale netes sa, pise sa rok 2011 a v slabikaroch nasich skol je este stale vyobrazena mama, ako krmi dieta… flaskou… takze tak.

  5. Viktor, skvelý príspevok. Pridal si svojmu foodblogu vážnosť. Teším sa na ďalšie!

  6. mysacinka

    Pekny clanok:) zo spominaneho serialu som videla par dielov, nebolo tam vela prekvapivych veci, snad az na takmer neuveritelnu scenku,kde americke kucharky z projektovej skoly a inspektorka neverili,ze britske 5-rocne deti smu v skolskej jedalni jest priborom. Myslim si,ze kvalitne jedlo a zdrave stravovanie budu coraz viac „privilegiom“ prislusnikov strednej vrstvy s vyssim vzdelanim.
    Ad. vyziva kojencov a batoliat. Treba sa holt opevnit trpezlivostou a babky poslat do haja s dobrymi radami typu: namoc cumel do medu , od smadu caj a pod.
    Ja som tiez zo sunarovej generacie, bola som dojcena az 2 tyzdne,takze na mamu som obratit velmi nemohla. Treba si verit, neprepadat panike a ked je zle ,zavolat skusenej laktacnej poradkyni.Na Slovensku existuje rozsiahla siet pod hlavickou zdruzenia Mamila.
    Neskor , pri prikrmoch odporucam spolahnut sa na zdravy rozum, dostupnu literaturu a kaslat na reklamy.
    Nase dieta sa od ca. 7 mes.stravuje podla doporuceni danskeho ministerstva zdravotnictva, kde v zasade hovoria,ze do roka by zdrave dieta malo prejst na stravu dospelych. Vyrobcovia mliecnych formuli maju tiez smolu,lebo maju prikazane pisat na obaly svojich vyrobkov pravdu a tak piju deti od ca.1 roka klasicke cerstve kravske mlieko .

  7. Dakujem za poucny clanok. Ja osobne som uz rezignoval. Jednoducho manzelku nepresvedcim, aby mna a moje deti uchranila od toho svinstva co dovlecie z hypermarketu. Pyta sa ma, co vlastne podla mna ma dat detom na ranajky, ked chcu jogurt ci sunku s maslom. (Parky uz nechcu, lebo som im nahovoril, ze su tam mlete potkany). Pridete do obchodu a hoci by ste si aj priplatili za kvalitne potraviny, v obchode ich jednoducho nemaju. Najdrahsia sunka (neznamena najkvalitnejsia) stoji u nas cca 8E/kg a ma daleko od sunky. Taktiez pozorujem dlhodobe zmeny k horsiemu velkej vacsiny salam – vyrobca uviedol na trh pred 10 rokmi salamu Carmen – vtedy to bol kvalitne vysuseny vyrobok z kvalitneho masa (hovadzie i bravcove), po niekolkych rokoch sa objem hovadzieho masa zmensoval, salama nevysusena, makka a cena uz skoro 15E/kg. V potravinach kde chodim na nakup a krajaju na pockanie uz tento vyrobok neberu, lebo ho nikto uz nekupoval. A tak je to zo vsetkym. Cez leto mam prisun zeleninky a ovocia z vlastnej zahradky, obcas sa mi podari kupit domace kura ci bravcove z domaceho chovu, ale co dat detom na ranajky?

    1. Toto je vzdy beh na dlhe trate. A samozrejme, nejde to bez vlastnej energie a casu. Ktory samozrejme nie vzdy clovek ma. Takze ak nechcete rezignovat, potom treba kupovat „prvopotraviny“ a spracovanie si nechat vo vlastnej rezii.
      Prvopotravina je napriklad pseno. Milovana nevedela, co si ma dat. Postavil som na vodu, ked zacala vriet, hodil som do nej pseno. 10min a bolo uvarene. Ostatok som spravil nasladko – pridal trocha skoricoveho cukru, susene ovocie, sama si tam capla tusim aj dzem. Zalizovala sa za usami. A cudovala sa, ked som si do toho isteho psena na veceru o den neskor pridal susene rajciny, kapari a olivovy olej. Ze to sa da aj naslano? ;-)
      Skratka, je fura jedal, ktore sa „neurodili“ v obale, ale na druhej strane staci naozaj malo casu a energie, aby ste ich pripravili.

      Mal som podobnu situaciu v rodine. Trvalo to niekolko rokov, kym okolie pochopilo, ochutnalo a zistilo, ze tie veci chutia rovnako dobre, ako tie co dovtedy jedavali. To je asi najvacsi strasiak pre ludi, ze im to nebude chutit. Nikoho netreba nutit, ich zvedavost a cas ukazu svoje ;-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.