E-coli nie je to najhoršie, čo spustila nejaká zelenina. Špeciálne české média začali šíriť doslova štvavú kampaň proti zelenine ako takej. Túto hnusnú pliagu nezastavil ani pomerne veľký odpor, ktorý sa proti novinám zdvihol.
Čo sa vlastne stalo
Všetko odštartoval denník Mladá Fronta Dnes svojím článkom „Je tu nová nemoc. Těžká závislost na biopotravinách„. Článok sa ocitol na titulke a o pár strán ďalej mal pokračovanie nazvané „Bez chemie, ale s parazity. Bio nerovná se zdravé„. Keď som sa snažil dohľadať tieto články priamo na stránke idnes.cz, nenašlo mi nič. Ak si zadáte tento článok do vyhľadávača, nájde vám len reakcie na tento článok. Žeby ho vymazali? V skratke: článok tvrdí, že bio-potraviny sú nebezpečnejšie, ako tie supermarketové.
Reakcia na seba nenechala dlho čakať a prišla priamo z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Celú reakciu si môžete prečítať v tomto článku.
Ono to má pokračovanie
Na idnes.cz sa včera objavil článok nazvaný „Bio“ ovoce a zelenina z farmářských trhů obsahuje pesticidy, ukázal test – iDNES.cz. Článok sa tvári, že píše o bio-potravinách, ale pozorný čitateľ si všimne, že slovo BIO je v úvodzovkách. Ide v podstate o to, že noviny vyrábajú kauzu tam, kde nie je. Tvrdia, že ovocie a zelenina na trhoch obsahuje pesticídy rovnako ako supermarketová zelenina, na základe testu urobeného na Vysokej škole chemicko-technologickej. Dnes v podstate každá zelenina a ovocie obsahuje isté stopy pesticídov. Článok sa ale tváril, ako by ich obsahovala bio-zelenina, ktorá ich obsahovať nesmie. Navyše vyvodzoval záver, že ak sa objavili stopy chemikálii, potom daná farma určite postrekuje.
Mobilizácia na sociálnych sieťach zapracovala veľmi rýchlo a krátko nato sa objavila protireakcia od Farmárskych trhov. Nato urobili noviny najmenej šťastné riešenie. Odstránili z nadpisu slovíčko BIO. Napadnutá farma si navyše necháva vypracovať nezávislý posudok v Štátnom polnohospodárskom a potravinárskom inštitúte.
Ovocie a zelenina na trhoch má jednu úžasnú výhodu. Dá sa pred kúpou ovoňať, prezrieť a často aj ochutnať. Tak prečo by sme si ich mali nechávať baliť do novín?
Na samotnom príklade španielskych uhoriek sme mohli vidieť, aké škody dokáže urobiť jedna poplašná správa. Ono to má dokonca aj svoje meno – Rufmord, čiže „vražda klebetou“. To isté platí pre všetky vyššie spomínané články. Môžme len hádať, čo všetko za tým je a kto má záujem vypustiť takéto správy. Šušká sa, že v Čechách rastie popularita farmárskych trhov. Možno to niekomu začalo vadiť.
Keď sme tému rozoberali u nás na Facebooku, veľa ľudí sa ozvalo, že u nás na trhoch je aj tak veľa priekupníkov, ktorí zeleninu a ovocie sami nepestujú. Pravda, ale na druhej strane treba povedať aj B. Kupujú síce zeleninu z veľkoskladov, ale táto pochádza skôr od nás alebo okolitých krajín, ako z ďalekého Maroka alebo Španielska. Čo je ešte stále aspoň trochu lepšie riešenie. Nechcem ospravedlňovať priekupníkov, ale na druhej strane urobiť test potravín, ktoré sa nikdy na BIO nehrali a senzačne tam nájsť chémiu tiež nie je v poriadku. Kto chce úplne natur, ten nájde staré babky na rohu trhoviska, pri ktorých je jasné, že na postreky ani nemajú peniaze a svoj tovar odtrhli ráno vo svojej záhradke. Alebo kúpi rovno od pestovateľa či zo sadu. Nemôžete mať všetko v jednom. Pohodlie supermarketu (teda minimum strateného času) aj čerstvosť od farmára (náročnejšie na čas). Bodka.
Ovocie a zelenina na trhoch má jednu úžasnú výhodu. Dá sa pred kúpou ovoňať, prezrieť, často aj ochutnať a osobne osloviť predávajúceho. Tak prečo by sme si ich mali nechávať baliť do novín?
cista pravda… na trhu dostanete len cerstve veci a aj ked od priekupnikov, viete, ze to co kupujete je 1. trieda a nie 2. , 3. a velakrat aj 4. trieda z tramtarie… A atmosfera ozajstneho trhu je neporovnatelna so supermarketom… A kto za tym moze byt? to mozme len hadat, ale je dost mozne , ze prave hypermarkety…
mna takto nasrdil clanok v Reflexe… parafrazujem „Biopotraviny nemusia byt zdravsie. Typickym prikladom je biopsenica, ktora obsahuje lepok, takze ak ma niekto bezlepkovu dietu, biopsenica mu nepomoze… Podobne je to aj s biovinom, ktore obsahuje alkohol rovnako ako obycajne vino, takze vas po nom tiez bude boliet hlava…“ a na zaciatku bol aj chvalospev na GMO a na konci clanku „vraj aj vtakom viacej chutia plodiny z normalneho polnohospodarstva nez z biofarmy…“
Trhy navstevujem, zeleninu jem podla toho, aka je sezona. Na e.coli a hlupych novinarov kaslem.
bio nie vzdy znamena ze je aj zdravsie, ja najradsej kupujem zeleninu na trhu kde ta zelenina ma aj vonu aj chut, samozrejme nie vzdy vypada ako z magazinu ale o to lepsie chuti, len skoda ze mimo sezony je takato zelenina tazsie zohnat a ak clovek na nu natrafi tak stoji docela dost peniazkov
Ten článok v Reflexe (škoda, že na nete je v platenej zóne) mi tiež poriadne zvihol tlak. Osobne ma najviac pobavilo tvrdenie, že bio (tuším nejaké obilie) nechutí ani vtákom na poli, že preferujú konvenčne pestované rastliny (netušila som, že chute vtáctva sú smerodatné aj pre človeka) a že sa zistilo, že po chuťovej stránke je najhnusnejšia bio detská výživa. A ja som celý čas žila v tom, že chute batoliat a dospelých sú diametrálne odlišné a že treba začínať práve chuťovo „mdlými“ potravinami, varenou a nesolenou zeleninou, ovocím etc.
Idem asi svojej 1,5-ročnej dcére namastiť chleba s Májkou a zajedať to bude slovenským točeným salámom, nech ma neobvinia náhodou z týrania detí…