Vynovené a prerobené

Dlhšie ste tu neboli a čudujete sa, čo sa tu stalo? Nielen že som to tu premaľoval, bola to kompletná rekonštrucia.

Na prerábku čakali delikatesy.sk zrejme dlhšie než mali, ale to je už raz údel obuvníkových topánok. A nájsť si čas upratať 900 článkov, 9.000 komentárov a viac zhruba 3.500 fotiek bol skutočne problém. Stránka starla a starla, na počudovanie však stále fungovala a nejak extra ani nepýtala jesť. Až keď ju v rámci Trendu presunuli na iný server, vypadlo pár funkcii a nemal som inú možnosť ako sa pustiť do kompletnej prerábky. To rozhodnutie padlo omnoho skôr, odhadujem tak 2 roky dozadu, kedy som si spravil testovaciu kópiu a začal redizajnovať. Roky postupného uvažovania a kreslenia sa mi ale nakoniec vyplatili, a keď bolo treba narýchlo presunúť a opraviť stránku, mal som už kus roboty spravenej.

Nebudem vás zaťažovať technickými detailami, rozpísal som sa o nich v špeciálnom blogu na mojej osobnej stránke (v angličtine, pretože je to môj pracovný jazyk). Pustime sa rovno do toho, čo sa tu zmenilo a čo funguje inak.

Stránku som v prvom rade vyčistil. Odišlo hnedé „vuittonkové“ pozadie, zbavil som sa niektorých sekcii a upratal trochu aj hlavné menu. Položka Delikatesy nezmizla, len sa presunula pod Recepty, pretože väčšinu času boli jej články zaradené aj sem. Podsekcia Zverina mala len pár článkov, tak som ju pichol pod Mäso.

Mobilná verziaDelikatesy sú konečne aj responzívne, čiže fungujú na mobiloch a tabletoch. To fungovali aj doteraz, ale vo veľmi oklieštenej forme. Teraz sú vyladené tak, aby sa načítavali čo najrýchlejšie a neuskrolovali ste si prsty. S responzívnosťou čiastočne súvisí aj nová funkcia „Varím„. Je to malé tlačítko s hrncom, ktoré síce jedlo za vás neuvarí, ale ukáže sa len v článkoch s receptami a je hlavne pre tablety. Pre koho je? Pre všetkých, ktorí chcú sledovať recept počas varenia. Po kliknutí totiž vyčistí všetko na stránke a zostane len samotný text receptu so zoznamom surovín. Keď sa budete chcieť dostať do normálneho režimu, to isté tlačítko vás dostane späť na bežné čítanie. Podobným spôsobom funguje, ak si dáte recept vytlačiť. Nevytlačí vám všetky časti stránky, ale len samotný text s nadpisom.

Tlačítko na varenie

Variaci režim

Druhá veľká vec, ktorá pribudla, sú Poznámky. Často sa mi stávalo, že som mal správu príliš krátku na samostatný článok a zároveň dostatočne dobrú na odpublikovanie. Svoje miesto si našli na titulke a ak kliknete nadpis tejto sekcie, ukáže sa vám zoznam všetkých poznámok, nielen posledné štyri. Poznámky nemajú komentáre, ale budú vedieť ukazovať priamo aj momentky a videá. Ak ich pozriete teraz, uvidíte v nich aj priame odkazy, ktoré sú označené malou ikonkou.

Nové poznámky

Titulka celkovo prešla obrovskou zmenou a prerobil som hlavne jej spodnú polovicu. Pod krátkym zoznamom článkov nájdete kalendár s gastro akciami a festivalmi. Ku kalendáru patria aj dve dôležité tlačítka, prvé na zobrazenie všetkých akcii a druhé pre tých, ktorí mi chcú poslať tip na niečo, čo v kalendári ešte chýba. Snažím sa sledovať všetko čo sa dá, ale ak budete vedieť o niečom zaujímavom, máte tu rovno formulár, s ktorým mi jednoducho dáte vedieť.

Kalendár a sezónne

Hneď vedľa kalendára je plocha pre sezónne recepty. Stránka má 8 rokov a nazbieralo sa tu pomerne veľa obsahu. Články do tejto sekcie vyberám podľa kľúčových slov. Tento mesiac som tam vybral čerešne, jahody a špenát. Články tu rotujú náhodne a pri každej návšteve tam uvidíte niečo iné. Ako sa budú meniť ročné obdobia, bude sa meniť aj samotná plocha, len sledujte tú podkladovú grafiku.

Ku koncu stránky sú ešte dva pásy článkov, jeden s receptami, druhý s Omrvinkami. Ak je niektorý z článkov týchto dvoch sekcii už uvedený v hornom zozname, tu už chýba, aby sa neduplikoval. Hlavný názov sekcie vás zároveň dostane ku všetkým článkom danej rubriky.

Pribudne ešte jedna vec, ktorú musím najprv doladiť – diskusné fórum. Kedysi dávno tu už bolo a debatovali sme v ňom o odporúčaných podnikoch a hľadali cez neho špeciálne suroviny a obchody. Toto všetko sa vráti späť a budete mať miesto, kde sa budú dať vymieňať hlavne informácie o všetkom gastronomickom.

Viem, že pár sekcii tu je ešte nedokončených, napríklad Index všetkých kľúčových slov, aby sa dalo na stránke ešte lepšie vyhľadávať. Stále má problém s našou diakritikou, tak keď sa mi ho podarí umravniť, bude o jedno miesto viac, kde sa budú dať rýchlo nájsť všetky informácie. Celú stránku som navrhol tak, aby bolo vyhľadávanie na prvom mieste. A zároveň som na niekoľkých miestach zmenil spôsob, akým sa zobrazujú dátumy. Napríklad jednotlivé komentáre ho uvádzajú ako odpočet času vo formáte „pred 5 týždňami“ a podobne. Takto budete mať prehľad, kedy daná debata prebiehala a či je ešte aktuálna. Niekedy si aj 5 rokov stará debata zaslúži obnovenie a upresnenie.

Pri všetkom úsilí, ktoré som za posledný mesiac do stránky dal mi určite niečo aj uniklo alebo nefunguje presne tak ako má. Ak na niečo také natrafíte, napíšte mi to (aj nato je tu tento rýchly formulár). A keď budete písať, nezabudnite pripojiť, na akom zariadení ste stránku prezerali, keď ste sa stretli s chybou. Vďaka tomu ju budem vedieť rýchlejšie opraviť.

Teraz mi zostáva jediné, písať a písať, aby som dohnal všetky zameškané témy. A vy mi dúfam dolu do komentárov napíšete, či sa vám stránka páči alebo či vám tu niečo predsalen nechýba. Pre tú srandu, takto vyzerala stránka v marci 2010…

Delikatesy.sk v marci 2010

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. Nooo my mame v praci len Mozilu a musim Vas sklamat ale mam to tu cele porozhadzovane. Vratit programatorovi nech to optimalizuje na vsetky prehliadace. Dakujem :)

    1. Vymazal som cache, skuste refresh vo vasom prehliadaci a dajte mi vediet, ci pomohlo. Dakujem

      1. Lepsie. Bohuzial som zistila ze tu mame staru verziu FF takze chyba bude skor na nasej strane.

      2. Ktoru presne, ak mozem vediet?

  2. Ahoj Viktor.
    Na stranku chodievam v takych periodach, niekedy som tu casto, niekedy pomenej, ako vyda cas.
    „Premalovanie“ ma prekvapilo a poviem, ze nemilo.
    Zamerne pisem premalovanie a nie zvysok prace, ktory chvalim a je absolutne OK, zmysluplny, uzitocny a pod.
    Vymalovanie ako take je otrasne.
    Preco?
    Pretoze to poondiate biele pozadie.
    Vraj je to moderne, inovativne, vzdusne a podobne hovadiny.
    Realita je ale taka, ze to vypaluje oci a ked uz ma clovek dost vypalujuceho monitora z prace a chce si nieco v klude a bez slzavych oci precitat, tak oci zas dostanu pekne do drzky.
    Smutne je to, ze podobne „premalovanie“ robi vacsina normalnych stranok.
    Jasne ze chcu drzat krok s dobou, ale co citatelia, tych sa niekto spytal?
    Na jednej stranke, ktoru navsrtevujem to po prerabke dali jej majitelovi/spravcovi tak vyzrat, ze nakoniec urobil kompromis a pridal na stranku „tlacitka“ ktore menia farebne pozadie stranky a aj pisma.
    Su tam sice len 4 predvolene, ale citatelom to postacuje (jedno z nich nesie farby povodnej stranky a je vyuzivane najcastejsie).
    Viem, existuju doplnky pre prehliadace a pod., ale to nie je podstata situacie (hlavne pre menej technicky zdatnych navstevnikov).
    Podstatou je spytat sa ludi pred farebnou prerabkou, pripadne im ponuknut prednastaveny farebny vyber, ktory im nevypali oci.
    Do 35-40 to este mozno ludia zvladnu, ale okolo 50-ky v kombinacii s pracou na pc mi ver, ze oci sa podakuju za kazdy neutralny a oddychovy odtien na akejkolvek stranke.
    Ak mozem poprosit, upravto, daj na vyber hoci len z 3-4 moznosti, hlavne aby to neobsahovalo to biele zverstvo na pozadi.
    Vopred vdaka a vdaka aj za vnutornu prerabku, vidno ze si si makol.

    1. Ahoj Thor,
      dakujem ti za komentar, v tomto sme na jednej lodi (vecer zasadne uz nepracujem a ak nahodou ano, tak len vdaka f.lux). Pytat sa vopred podla mna nemalo prilis zmysel, z vlastnej web skusenosti viem, ze klienti sa vzdy realne vyjadria az ked danu vec vidia nazivo. Nie je vsak problem spravit dodatocnu upravu a hoci aj vratit hnede pozadie natrvalo, osobne nie som velky fanusik prilisneho mnozstva prepinatok kvoli jedinej premennej.

      Takze, kto je este za hnede pozadie?

  3. Ahoj Viktor, bajočko som pozerala par clankov a maju datum 24/06/2016 alebo 25/06/2016, co bol predpokladam datum migracie a nie vzniku.
    Tesim sa zo sekcie poznamky a sezonne a ked bude index hotovy, bo ten pouzivam dost casto.
    P.s. Biele pozadie mi vyhovuje.

    1. Ahoj, dakujem za echo, posledne 4 clanky naozaj maju rovnaky datum, pretoze som ich preklapal zo starej stranky. A zvysok mal rovnaky preto, lebo mala sablona zlu funkciu, uz je to opravene. Index je oriesok, ale dufam, ze ho coskoro dam do laty.

      1. Vsimla som si, ze datum zmizol pausalne zo vsetkych clankov, ak si kliknem sem napr. http://delikatesy.klimo.net/page/19 tak vidim vsetky bez datumu, aj ked si rozkliknem na jednotlivy clanok, tak o datume ani chyru ani slychu.

        Naopak, ak si dam vyhladavat klucove slovo Jahody cez lupu, tak mi vyhodi kopec clankov na ktorých je dnesny datum, vsade vidim 29/6/2016.

        Pre tych, co citaju clanky v noci na mobile, existuje kopec aplikacii, ktore stmavia pozadie a znizia vyžarovanie displeja. Pouzivam Bluelight filter pre android a odporucam kazdemu mobilocitacovi.

      2. Uz vidim, ten datum budem musiet zjednotit napriec vsetkymi sekciami.

  4. Aj ja hlasujem za farebne neutralnejsie pozadie, na mobile v noci sa to lepsie cita!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.