Capo Verde, čiže Kapverdské ostrovy, ležia asi 600km od pobrežia Senegalu a jeho hlavného mesta Dakar. Sú bývalou portugalskou kolóniou a v roku 1975 dosiahli nezávislosť. Malý štátik, ktorý má spolu náveterných a záveterných 10 ostrovov a svoje meno získal vďaka prístavnému mestu Cap Vert na senegalskom pobreží. Hovorí sa tam kreolsky a varí tiež. Ľudia sú potomkami Európanov a otrokov z Afriky. Môj švagor, Palo, sa tam vybral na niekoľko mesiacov, tak vám skúsim prerozprávať jeho gastro-príbehy.
Ostrov Santo Antão, kde švagor bol, patrí k náveterným ostrovom. Vďaka tomu má celoročne stabilnú teplotu a príjemné, nie príliš horúce podnebie. Je to zelený a hornatý ostrov, kde sa čierne kopce zvažujú priamo k moru. Rovnako pláže sú čierno-čierne. Je to vďaka sopkám. Na jednom z ďalších ostrovov, Fogo, je jedna stále činná. Naposledy buchla v ’95-tom. Záveterné ostrovy majú charakter polopúšte.
Ani chudoba nie je prekážkou, aby vás domáci pozval k sebe na čerstvé jedlo.
Na ostrovoch sa hojne pestuje cukrová trstina a banány. Z prvého menovaného sa robí miestna pálenka zvaná grog. Čosi, ako karibský rum. Mimoriadne oblúbený nápoj. Tým skôr, že na ostrovoch nie je príliš veľa práce, tak sa často kráti chvíľa popíjaním. Takto môžete stretnúť ľudí, ktorí si nesú bandasku grogu a idú napríklad na párty, kde bude hrať reggae. Aj keď chudoba je veľká, dôvod na smútok to zrejme nie je a miestni chodia upravení a čistí. Strava je naoko chudobná, ale naopak vždy čerstvá a chutná. Chudoba rovnako nie je prekážkou, aby vás domáci pozval k sebe na čerstvé jedlo. Ak im je zaťažko, zaspievajú si mornu. Možno ju poznáte – Cesaria Evora, prezývaná aj Bosá diva, je najznámejšou predstaviteľkou tejto spievanej balady.
Základ je kukurica a ryža, tú dopĺňajú čerstvé ryby a hojne ovocia. Mango, papáje, maniok, fruit de pao (chlebovník) a ďalšie tropické ovocie. Sú tu aj zemiaky, rajčiny, tekvice, veľké fazule fava aj ostré papričky. Tie sa nakladajú do oleja a konzumujú hádam ku každému jedlu. Možno aj preto nemal švagor počas celého pobytu žiadne žalúdočné potiaže. Aj keď podľa fotiek by našinec povedal, že miestne hygienické podmienky sú na riadnu hnačku.
Ďalšie v jedálničku miestnch sú banány. Varia ich ako u nás zemiaky. Prekvapením bolo, že ich zberajú ešte zelené a nechávajú si ich dozrievať doma. Je to najmä kvôli škodcom, ktoré by ich stihli napadnúť počas dozrievania. Z banánov sa robí kde-čo, dokonca aj džem. Vybavenie kuchyne je sparťanské, varí sa na propán-butánových varičoch.
Cachupinha
Suroviny
– 5 kukuričných klasov
– 100 g linguice (port. údená saláma),
– ¼ nakrájanej tekvice
– ¼ kg fazule fava
– 2 zrelé rajčiny
– 2 PL olivového oleja
– 2 guličky čierneho korenia
– zväzok koriandrovej vňate
– 1 veľkú cibuľu
Najbežnejšie jedlo je cachupinha (číta sa ako kačupína). Kukurica, kúsok salámy, fazuľa a zvyšok sezónna zelenina.
Odrežte z kukuričného klasu semiačka a dajte ich variť. Medzitým jemne orestujte na oleji nadrobno pokrájanú cibuľu, salámu a čierne korenie. Pridajte uvarenú kukuricu a zvyšok surovín, dolejte dostatkom vody a nechajte zovrieť. Fazuľa môže byť čerstvá aj sušená. Hneď ako dosiahnete var, stíšte plameň a nechajte pomaly variť.
Pred servírovaním nezabudnite posoliť a doplniť posekanou vňaťou koriandra.
Viac kapverdských receptov nájdete na tejto stránke.
Fotogaléria a to ostatné
Zvyšok za švagra dopovedia fotky. Kto z vás by mal chuť vypnúť, pobudnúť nejaký čas na kľudnom ostrove mimo všetkých rušných hotelov, nech sa obráti na Alfreda.
- Cesta v údolí
- Cukrová trstina
- Obrábané políčka
- Plantáže
- Plantáže
- Banány
- Banány
- Fruit de pao – chlebovník
- Trhovisko
- Čerstvé ryby
- Porcovanie rýb
- Príprava jedla
- Malá kreolka
- Varené vnútornosti
- Porcovanie mäsa
- Miestny džungel-bar
- Výber z grogu
- Kravský syr
- Kuchynka, kde sa varí káva
- Luxusná reštika
Fantázia…
Cap Vert podla mna nie je pristavne mesto, ale (celkom obycajny) Zeleny mys, polostrov, na ktorom lezi prave Dakar a ktory je najzapadnejsich vybezkom Afriky. (Az taky obycajny teda nie je.) Samozrejme, Dakar ma pristav, ale ten sa, pokial viem, nevola Cap Vert.
Inac samozrejme lahodka, gratulujem Tvojmu svagrovi k takemu zazitku.
Aj mys, aj pristav, takze si mozme vyberat ;-) Ja som tam samozrejme nebol, takze som odkazany v informaciach na wiki a podla toho, co sa pise, tak to vyzera aj na pristav… http://en.wikipedia.org/wiki/Cap-Vert
Na Kapverdoch sme boli minulý rok, a určite sa tam čoskoro vrátime opäť. Úžasní ľudia, krásna príroda, trošku nekľudnejšie more – konkrétne ostrov Sal, ale inak veľká pohoda, ktorá dýcha z každého okamihu. Všetko za čím sa tu my náhlime, je tam úplne zbytočné a bezcenné.
Kuchyňa je na naše pomery chudobnejšia, ale tomuto raju na zemi to radi odpustíte :)