Minulý týždeň v utorok som sa bol na moment pozrieť do hotela Double Tree by Hilton. Konal sa tam prvý ročník výstavy Horeca Pro.
Zoznam vystavujúcich aj témy prednášok vyzerali dobre a komorné gastroakcie v známych hoteloch sa medzičasom stali pomerne normou. Okolo obeda tu nebolo veľa ľudí, poobede sa však sála zaplnila ľudmi aj vravou. Všimol som si, že spolu s návštevníkmi sa po festivalových priestoroch prechádzali aj samotní vystavovatelia. Navzájom si koštovali vína a zapálene debatovali. Aj to vo veľkej miere dotváralo celkovú atmosféru.
Moderované degustácie som na úkor prednášok nestihol, ale počul som dobré komentáre o tej venovanej vode.
Prednášky bežali takmer nepretržite. Jednak vo väčšej sále, ale aj v odľahlejšej a menšej na opačnom konci akcie. Štecko z Meduza Group hovoril o nastavovaní procesov a najviac skloňoval slovo kontrola. Ďalšia séria zasa riešila etikety a obalovú potlač. Neskôr som bol na prednáške „Vínne cesty na Slovensku a ich vplyv na rozvoj cestovného ruchu“. Na západnom Slovensku v zásade kopírujeme rakúsky model. Vďaka priamemu susedstvu daného regiónu je to zrejme prirodzené. Na druhej strane, u nás zatiaľ chýba vínny patriotizmus. Problémov je aj mimo toho stále dostatok. Možno aj preto mi vadilo, že prednášajúca používala príliš veľa negatívnych príkladov na demonštrovanie témy.
Už som to spomenul skôr, akcia bola vyslovene komorná. Napriek tomu som od niektorých návštevníkov aj vystavovateľov počul pochvalu, že bola k veci a bez laických okukávačov ako na podobných, ale veľkých akciách. Tomu bolo nakoniec prispôsobené všetko podstatné, vrátane cien vstupného (30€). Na prvý krát vydarená akcia, v malom priestore stretnete veľa známych z branže. Jediné, čo mi vyslovene chýbalo, bolo niečo slané k vínu. Boli tu síce syry, ale potešilo by ma napríklad drobné slané pečivo.