Víkendové Slovensko: Levice a Hotel Lev

Po pauze sme sa so seriálom ocitli v ďalšom slovenskom meste. V Leviciach. Už to po hodnej chvíli blúdenia vyzeralo, že iné ako pizzériu alebo piváreň v centre nenájdeme. Až sa na námestí objavil secesný Hotel Lev. Spomínala ho ešte naša starká. Volala ho však Denk, podľa bývalého prenajímateľa, ktorý tento hotel zmodernizoval a urobil z neho známe kultúrne miesto v širokom okolí (celá história hotela ako .pdf tu).

Hotel Lev - vstupDnes už hotel stratil niekoľko priestorov. Na nároží, kde býval vchod na recepciu, je dnes banka. Vedľa je zasa vynovená kaviareň Alizee s terasou, ktorá sa vymyká zvyšnému charakteru budovy. Na druhej strane bočného vchodu je zasa reštaurácia, kam sme aj zamierili. Tabuľka vonku hlásala ešte staré označovanie reštaurácii, boli sme v II. cenovej skupine. Časovo sme sa ale ocitli dobrých 20 rokov späť. Zrkadlá, chrómy, zeleno-ružové kombinácie interiéru. V podniku sme tento sobotný večer boli úplne sami.

TabuľaPrivítala nás čašníčka a rozdala nám jedálne lístky. Sem tam náznak ozvláštnenia v podobe pečeného tofu, inak ťažká klasika. Iba jeden z našej trojice si dal polievku a hlavné jedlo, zvyšní dvaja sme si dali palacinky. Kolega v plnej paľbe so šľahačkou, gaštanovou plnkou a čokoládovou polevou (1,49€), ja som polevu vynechal. Ako sa na príslušnú cenovú skupinu patrí, najpv dostal kolega svoju polievku. Vliatu z nerezového hrnčeka do taniera. Mal to byť hovädzí vývar (0,90€), ale budem citovať – mal jemný nádych všeobecne uznávaného dochucovadla.

Aj keď bolo toto miesto ako z iného sveta, bolo cítiť, ako sa z posledných síl snaží udržať si aspoň kúsok z niekdajšej noblesy.

V druhom kole na stôl prišli obe porcie palaciniek a bravčový rezeň s varenými zemiakmi (4,75€). Zatiaľčo palacinka by v inom garde vyzerala a chutila určite obstojne, s fazuľovým pyré a umelou šľahačkou jej to vyslovene neseklo. Najlepšie z nás obišiel asi kolega s rezňom. Vraj bol mäkký a dobre rozklepaný, zemiaky ho tiež nenechali v štychu. Nič viac, ale ani nič menej. Čašníčka bola síce trochu ostýchavá, ale inak bol jej servis v poriadku. Keď si odmyslím miesto, bodaj by bol aj inde aspoň na takejto úrovni.

Aj keď bolo toto miesto ako z iného sveta, bolo cítiť, ako sa z posledných síl snaží udržať si aspoň kúsok z niekdajšej noblesy. Napriek tomu to bola neskutočne smutná návšteva. Pohľad na účtenku hovoril, že sme v tú sobotu sme o 21:22 boli zatiaľ jediní hostia. Hotely mám pre ich atmosféru vyslovene rád, ale toto asi nie je dobrá doba pre žiadnu reštauráciu, nieto ešte oprašovanie starých a pekných priestorov. O to smutnejšie bolo, keď mi doma starká rozprávala, ako zvykli voľakedy zájsť s dedkom do hotela po nákupoch na jedlo. Alebo ako tam večer hrala živá hudba.

Hotel Lev
Československej armády 2
Levice
http://www.hotellev.sk

Predošlé diely seriálu o víkendovom Slovensku:
Víkendové Slovensko: Banská Bystrica
Víkendové Slovensko: Žilina, Nimnica, Trenčín a Trnava

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (13)

  1. Peter Ondrejka

    ale aspon sa nehraju na to cim v skutocnosti nie su :)

  2. Shira313

    Smutné :o{ Pritom fotečka hovorí o krásnom priestore.

  3. Peter: to mas recht, nehraju. Dobovu vianocnu vyzdobu vo vnutri kazil len ten nemozny Santa zaveseny na balkone.
    Shira: presne takto som to chcel sprostredkovat. Nie ako vysmech, ale ako smutok za niecim, co bolo mozno dobre.

  4. Skoda, ta budova je nadherna… ale Levice asi nie su miesto, kde sa v dnesnej dobe noblesny hotel uzivi. Boli ste tam v aky den? Sobotu, nedelu?

  5. Ved to, ze asi nie su. Sobotny vecer, okolo 21.00.

  6. ahoj, veru ten mikulas tam je kazdy rok a vyzera ako obeseny:)
    hehe levice, spomienky..leto2005 jam :-)

  7. ano, aj mne sa vratili tie spomienky ;-)

  8. V leviciach sa paradoxne lepsie da najest v restauracii na kap. nalepku zial nepamatam si nazov podniku. Tu akoze noblesu zastresuje v LV hotel na druhej strane namestia golden eagle http://www.goldeneagle.sk/

  9. Vdaka za tip, nabuduce navstivime. Podla fotiek to nevyzera zle, ale chybal mi na stranke aspon orientacny jedalny listok.

  10. ta restauracia na Kpt. Nálepku sa volá Gourmet. A v Golden Eagli sa da najest dobre, ale trosku drahsie…

  11. tak myslim ze za tie ceny zase nemozete mat ktovieake ocakavania na slovensku, este v leviciach, ako pozname tunajsie restiky

  12. […] Predošlé diely seriálu o víkendovom Slovensku: Víkendové Slovensko: Banská Bystrica Víkendové Slovensko: Žilina, Nimnica, Trenčín a Trnava Levice a Hotel Lev […]

  13. Na stránke som prvý krát, a veľmi sa mi páči – zaslúži si pochvalu.
    A keďže som z Levíc – hneď sa aj vyjadrím k článku:)
    Levice patria medzi tie väčšie mestá, ale niekedy sa mi zdá, ako by zaspali…nič sa tu nedeje, málo sa tu stavia.. a kvalitná reštaurácia? Tu by ste dlho hľadali. Ak tu bolo spomínané, určite by som odporučil Gourmet – ale to je asi jediné miesto na úrovni (teda okrem Golden Eagle – ale tam sú už vyššie ceny)… Takže, musíme už len dúfať, že raz sa to tu preberie k životu nie len po stránke stavebnej, ale aj gastronomickej.

    Gourmet Restaurant Levice:
    http://www.gourmet-restaurant.sk/indexsvk.html

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.