K chovu sliepok som sa dostal tak trochu náhodou. Predtým sa o ne starala svokra a keď odchádzala, vyvstala otázka, či si ich chceme nechať. Manželke sa príliš nechcelo, ja som bol vo svojej naivnosti za. Mať sliepky znamená každý deň, napríklad počas ranného zhonu, dať im napiť a nasypať zrno. Nehovoriac o čistení kurníka a priľahlých oblastí. Z tej príjemnejšej stránky, vždy boli čerstvé vajíčka. A tiež sme nepotrebovali drtičku, odpad z varenia, šupy zo zeleniny a zbytky z chladničky vždy išli do „slepačieho kastrólika“. Získal som ešte niečo cennejsie, čo som si sprvu neuvedomoval. Keď človek chová nejaké hospodárske zviera, začne si viac uvedomovať hodnotu jedla. Že to nie je len niečo sterilne zabalené, čo si vezmem z regála. Keď má človek zjesť, čo to zviera horko-tažko vyprodukuje, tak si skrátka rozmyslí, čím ho bude kŕmiť.
Včera ráno som sa zobudil a počul som jednu sliepku čudnejšie kotkodákať. Teda skôr krákať. Je u nás práve na dlhšej návšteve starká, tak má kŕmenie sliepok momentálne ako jednu zo zábaviek počas dňa. Tiež si všimla, že tej čudne kotkodákajúcej sliepke asi niečo je. Stála učupená v rohu a krčila sa k zemi. Babka, skúsená chovateľka, ihneď stanovila diagnózu – vraj nevie zniesť vajíčko, že sa jej niečo vnútri pomotalo a teraz ju to bolí. Poobede prišla na návštevu aj druhá babka, sliepku pri kávičke ešte raz poriadne predebatovali, až sa rozhodli pre riešenie. Zarezať.
Poobede prišla na návštevu aj druhá babka, sliepku pri kávičke ešte raz poriadne predebatovali, až sa rozhodli pre riešenie. Zarezať.
Naše sliepky už nie sú najmladšie a beztak sme sa chystali omladiť chov, takže som vôbec neprotestoval. Babky si vzali všetko potrebné a o pár minút bolo po všetkom. Žena im nachystala vriacu vodu, sliepku pekne ošklbali a vypitvali. Zrazu drží babka v ruke akoby dva neforemne ošúpané zemiaky a s ľútosťou mi ich ukazuje ako dôkaz svojej správnej diagnózy. Táto sliepka vždy znášala väčšie vajíčka ako tie ostatné a možno bola z toho už vysilená. Zrejme jej potom z toho pukol vaječník a ďalšie už nevedela zniesť.
Sliepku sme teda spoločne poľutovali či sa dlho netrápila. Babka ju potom vyčistenú dala do mrazáku, neskôr z nej bude „židovský penicilín“. Boli štyri sliepky, tak už sú len tri.
ja umriem, že židovský penicilín:)
No ale keď chováš sliepky, tak aby si sedel doma ako sliepka, ak nemáš nikoho na výpomoc. A preto nechovám!
Domaca sliepka to je nepochybne uplne o niecom inom. Jeden kamarat – Sved, ktory tu travil istu chvilu si kupil v Tescu chladene kuracie prsia. Ked ich doma otvoril a pricuchol k nim tak ich vyhodil, ze su urcite pokazene… Skratka tie „chcipaky“, ktore retazce serviruju jednoducho tak vonaju. Ak sa blizia k zaruke -> umyju sa troska v octovo-slanej vode a este tyzden vydrzia. A nateseny Slovacisko sa tesi, ze hypervyhodne nakupil 99,- Sk /kg.
Nepamatam si, ze by napr. kuracie prsia niekedy boli tak prerastene tuhymi slachami a blanami ako minule kamarat tiez kupil – brr… Jednoznacne – ak kvalitna sliepka / kura tak bud na trhovisku, alebo ineho domaceho chovu. – Samozrejme so vsetkym bordelom okolo -> vyvar :)
A samozrejme rozdiel medzi domacimi vajickami a tymi od brojlerov nemusim ani pripominat. Je parada si rano skocit do kurina po teple vajicko a supnut si ho rovno na panvicu. :)
Maťo brojlery su vykastrované kohúty ,ako znášajú vajcia?
Brojlery nie su vykastrovane kohuty !!!
Biele su iba na maso, ale inofarebne, napr. z Banky pri Piestanoch , ak sa nezarezu na mlade masko, neskor znasaju pekne vajicka a maso z nich je aj po 1,5 roku ako to mladucke.
Chovam ich uz siesty rok.
Doporucujem.
Julo
Neni to take strasne, ani pre nas, ani pre sliepky. Rano sa im da voda a nasype zrno, potazmo sa rovno vypustia do zahrady, aspon pozeru pupavu, ktora sa nam rozmaha. Jasne, niekedy clovek pinda rano, napriklad ked mrzne, ale ono tych 5 minut nas este nikdy nezabilo. Ale je to hlavne o tom, ze ked to clovek ma, tak ma k tomu vztah.
zidovsky penicilin, cize goldener joich, mi nehovor, ze si to este neocula?! Este pridat stiplavu papricku a ziadna chripajzna sa ta ani nedotkne, garantiert… poctivy vyvar je skratka poctivy vyvar.
vajicka: no, mna skor nase slepice podporuju v peceni kolacov… nedavno som to dostal dokonca od doktora prikazom (to po tej gastroskopii, germa), ze ak chcem pribrat, nech zvysim prisun kalorii, napriklad domacimi kolacmi, kde si clovek odkontroluje, aby tam nebolo zas tak vela tuku alebo cukru.
Viktor, nepožičal by si mi tvoju „nemoc“? A o tom penicilíne som fakt nepočula, samozrejme, že kurací poctivý vývar používam:)
Viktor, chvilu som si myslela,ze si sliepku zo sveta odprevadil sam:-)
Ked som bola mala, patrilo piatocne zabijanie sliepky, husy alebo kacky k rodinnych ritualom. Bavilo ma sklbat sparene perie a pozorovat otca, ked hydinu pitval.
ak su na to moznosti a vhodne prostedie, preco sliepky nechovat. Vzdy sa najde niekto, kto sa o zvery v case nepritomnosti majitelov postara.
germa: tu „nemoc“ by chcel kde-kto, kde-kto mi aj sluboval svoje kila a nakoniec nic…
mysacinka: no, chvilu to aj vyzeralo, za ja budem katom, ale nakoniec sa toho ujali starsi a skusenejsi. S chovom mas pravdu. Uz bolo aj take, ze nemal kto, tak sme ich jednoducho pustili, do kazdeho rohu zahrady dali misku s vodou a bolo vybavene. Po 4 dnoch nas v kurniku cakalo hadam 10 vajec. To bolo este tak chladnejsie, takze boli v poriadku, jako doma v ladnicke.
No aktom ma nikdy nebavilo byt, ja by som slipky asi len choval na vajcia. jedine svinu by som nemal problem zabijat, toho sa kludne aktivne zucastnim ale sekat hlavy sliepkam sa mi moc nechce ;-)
no po tyzdni cakania opat clanocek :-)) mna tie sliepocky ale nejak nevzali..(nic v zlom) :-)) chcelo by to nejaky recept, napriklad: ma naucte ako sa robia spravne fajnucke gnocchi (dufam ze som to dobre napisal)
donedavna som to moc nepoznal, resp. poznal iba s citania :DD, a objavil som ich iba nedavno ..gnocchi so syrovou omackou, mnamka, teraz sa toho neviem dojest, ale doma som este neskusal..
ale aspon doplnim ze fajnucka domaca slepacia polievka patri k mojim naj… !!! :-))
viktorko: mam vaznu starost o tvoju teplotu…
tak to mi vysvetli lebo som ta nepochopil.
Viktor, nehovor ze nepoznas gnocchi-ved to su noky/nocky/nokerle akurat so zemiakoveho cesta-teda najviac sa robia so zemiakoveho cesta…tvoje babky ti ich narobia hory, len si povedz..;-)
Clanocek o sliepkach som si precitala az teraz bo som strachopud (ten nazov) ale zvedavost nakoniec zvitazila…o))…a vies ze je najkrajsi…a taky gustovny slepaci vyvar tot najuzasnejsia medecinka hejze..;-)
dones mi sliepky a budem ich chovat
MAM PROBLEM MAL SOM 14 SLIEPOK UZ MAM LEN 11OSTATNETU NAJSLABSIU DODOBU TAM KADE ZNASA VAJCIA UZ ZABILI 3 CO MAM ROBIT
Sliepky sú milé stvorenia
Veru, keď má človek sliepky,nemôže si len tak odísť na pár dní, pokiaľ sa mu nemá kto o ne postarať.A má ich rád, aspoň ja mám svoje zvieratká rada.Teším sa na vajíčka, teším sa z toho, že sú životaschopné, majú krásne lesklé perie, krvavočervené hrebienky,vtedy viem, že im nič nechýba.O to viac sa ma dotkne,keď sa niektorá stane obeťou nejakého predátora, ako včera moja krásna kropenatá ,riadne živená sliepočka.Pustila som ich na zahradu,aby som im urobila radosť a radosť som urobila líške alebo jastrabovi. Tak musia byť zavreté v ohrádke alebo ich budem musieť pásť. A na to je ešte zima, aby som vystávala pri sliepkach.
Tak som sa vykomentovala,všetkým chovateľom príjemnú nedeľu
Chovu zdar a dávajte si na svojich „zverencov“.