Na kašeľ dobrá cibuľová šťava

Aj keď sa mi hlavne vďaka strave mimoriadne darí odolávať chorobám a dopredu avizovaným chrípkovým epidémiám, po piatich rokoch ma to predsalen zachvátilo. A zašlo to až tak ďaleko, že som nútený piť cibuľovú šťavu, ktorú pracovne prezývam opičí loj…

Táto chripajzňa bola obzvlášť lepkavá, nie a nie sa jej zbaviť. Z veľkej časti som ju síce vyležal aj liečenie podporil nejakými tými vykašliavacími sirupčekmi. Dokonca som zľahčil stravu, vylúčil ťažšie veci, aby sa telo mohlo sústrediť na boj s chorobou namiesto metabolizmu ťažko-stráviteľných vecí. K jedálničku priradil potraviny bohaté na enzýmy. Samozrejme musím pripočítať veľa tekutín a odvary zo zázvoru. Keď však všetky sirupčeky jasne zlyhávali a kašeľ neprestával, prišiel čas na ten najkrutejší liek. Opičí loj. Drahá mi nasekala cibuľu, zasypala ju cukrom, nechala nech pustí šťavu a dala mi za dve riadne polievkové prehltnúť. A bingo. Aby som to opísal tak nejak citlivo – obláčiky sa začali trhať…

Pokiaľ nemáš problém so surovou cibuľou, tak to zas nebude až taká tragédia. Poznám napríklad chlapíka, ktorý keď chcel nasrať svoju drahú polovičku, tak si ošúpal cibuľu a začal ju pred ňou chrúmať ako jablko… Ak s cibuľou problém máš, pomôže asi len zavrieť oči a predstavovať si niečo iné… neumreš. Existuje aj kombinácia chrenu nakladaného v červenom víne. A môžem povedať, že táto cibuľa je oproti nemu čistá delikatesa.

Poznáš ešte nejakú antichrípkovú kombináciu bežne nezlučiteľných potravín? Ak áno, hoď do komentára…

P.S. cibuľa by mala byť pokrájaná na maličké kúsočky, aby sa uvoľnilo čo najviac šťavy. Tak nahrubo ako na fotke som ju posekal v práci, keďže som bol bez lopára… Namiesto cukru sa dá použiť aj med. Ešte účinnejšia medicína, ak ten med bude medovicový.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. sto bodov za trhanie oblacikov :D

    no ja som par krat okusil stavu z cibule s cukrom v ramci babkinych tradicnych receptov a vzdy mi to chutilo! (babka mi za tuto reklamu neplati a moje chutove bunky su v poriadku;)

  2. d.kadence

    hmmm mne to problem nerobi dokonca mi to chuti len ju u nas sekame na malilinke kococky
    inak mne sa osvedcil cesnak. rano zhltnut maly strucik.

  3. Viem, že moja teta si varí nejaký extra silný odvar z koreňa zázvoru, ktorý navyše „prekladá“ chilli papričkami :)

    V prípade choroby taktiež frčím na cesnaku :)

  4. brrrr…. si pamatam, ako sme tuto „medicinku“ robili nasim detom, ked este boli malicke. Tiez nikdy neprotestovali, po lyzickach to uzivali a bez problemov prehltli :-) Iba mna pri tom doslovne triaslo, ked som im to davala :-) Nikdy nezabudnem na ten absolutny kontrast: malinke prijemnucke milovane stvorenia, ale smrdeli od tej cibule otrasne!
    Ja osobne to (ako to jemne povedat?) NEMOOOZEM !!! ani vo variante s medom namiesto cukru, co je vraj este ucinnejsie. :-)

  5. d.kadence

    deepgirl: fuu to musi byt iny elixir. mna by to skor zabilo nez vyliecilo.)

  6. extra silny odvar zo zazvoru, navyse doplneny medom si davam kazde rano, do auta cestou do prace. V rannych kolonach tazka pohoda kombinovana so zdravim ;-)

    cibula na kocecka – ano, musim doplnit do textu, toto som odfotil taku moju robotnu verziu, narychlo pokrajanu…

  7. u nás sme deti liečili tiež touto šťavou, celkom účinne. Ale na vykašľanie je dobrá aj psia masť. Buď ako obklad na prsia, alebo dať trochu do mlieka. Len pes musí byť zdravý! Mňa takto zachránili pred Vyšnými Hágami!
    No a dobré je aj mlieko s medom, maslom a kto znesie strúčik cesnaku do toho. Ja to neznesiem, tak si to robím tak, ža na malý chlebík si dám nasekaný cesnak a zapíjam mliekom s medom a maslom.

  8. no, psiu mast by som asi tazko zhanal… aj ked v HongKongu som videl na ulici u masiara vyvesenych psov zodratych z koze…

  9. prevencia: kazdy den schrumem nastruhany kus zazvoru, lyzicku melasy do sojoveho mlieka, lyzicu olivoveho oleja a lyzicku japonskeho slivkoveho UME octu (ze vraj zazrak na imunitu) vo vode. No ale ked clovek pride o 22:00 z prace, nema vela casu miesat si elixiry, takze taka postupna kombinacia suroveho zazvoru, melasy a octu je na nezabudnutie ;)
    a ked je uz zle, tiez to riesim hlavne cesnakom + zvysene davky vyssie uvedeneho.

  10. Týmto elixírom sa lieči aj v našej rodine. A tiež odporúčam cibuľový čaj. Cibuľa v šupke (vopred umytá) sa varí cca 10 min. a odvar sa popíja celý deň, môže byť ochutený medom.

  11. Tuhle cibulovou šťávu si pamatuji z dětství a moc moc mi chutnala! Cibule byla ta veselejší stránka nachlazení. S rozpuštěným Acylpyrinem na lžičce už to bylo horší :-(

    Někdy při silném nachlazení praktikuji: šťáva z jednoho citrónu+lžíce medu+slivovice. Smíchat, vypít na ex. Nejspíše se to hodí na „víkendovou léčbu“, ale pomáhá to – i bez slivovice jako prevence. Jiná prevence: ráno lžičku (nejlépe medovicového nebo s plástvemi) medu nebo sirupu – diviznový apod. Pro dobré vypocení: svařené červené víno s rumem (2:1).
    P.
    :-)

  12. d.kadence

    no tento mix slivky a pohara citronovej stavy ma nuti pit frajer ked vidi ze som nakapana blee potom hodinu rozdychavam…mne moc tvrdy alkohol nesmakuje aj ked nieco na tom je ale ucinkuje iba v zaciatkoch aby odstrasilo skarede bacile.

    ten zazvor najprv som bola chutou nadsena ale po 2 letach v amerike kde sme nanho natrafili asi vsade sa mne aj priatelovi znechutil..skoda hadam po case

    inak vraj aj horka cokolada chrani pred vselicim…ja som ju jedla teraz celu zimu aj vela medu a nic aj ked doma boli chori.

  13. moja mamca mi vzdy robi taku zmes- ze postruhany zazvor, mata, cierne korenie, med, a uvari to spolu vo vode, je to take zvlastne na chut, ale dost to pomaha…
    minule to trochu prehnala s korenim a islo mi usi vypalit :-))))

  14. […] základ. Chce to ďalšiu zbraň. V našom prípade aj posledný chod, teda dezert. Nasekanú cibuľu preliatu medom. Potom po lyžičkách sŕkať jej sladký […]

Napísať odpoveď pre zuzana Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.