Založené v roku 2008

Čo sú Delikatesy

Ako vznikli Delikatesy a Omrvinky?

Koncom roku 2004 bol tento blog čisto len o receptoch a volal sa Jasmine – recepty zo sveta. Neskôr, s príchodom blogového portálu na stránkach www.sme.sk, som svoje písanie presunul práve tam a zároveň ho rozšíril o ďalšie témy. Eva DelikatesyMedzičasom som začal spolupracovať s kreatívnym štúdiom Made in Brain a mesačníkom Eva. Tak sa stalo, že vznikla pravidelná štvorstranová rubrika o kulinárii pre tento mesačník, ktorú sme pomenovali Delikatesy. Rubrika sa venovala fenoménom v kulinárii a priniesla témy ako napríklad: Káva, Toskánsko, Irak, Sushi, Čokoláda, Alfresco či Foodstyling. Pevnou súčasťou rubriky bola aj samostatná časť nazvaná Omrvinky, ktorá predstavovala alebo sumarizovala špecifické suroviny použité v článku a receptoch. Delikatesy prešli plynulo z Evy na internet, kde sú dodnes. Magazínu sa venuje otvorený počet autorov. Delikatesy sú internetový magazín o varení, receptoch, kulinárii, zdraví a delikatesách s prideleným medzinárodným číslom periodickej publikácie ISSN.

Kto pripravuje Delikatesy?

Koncepciu pripravil Viktor Klimo, ktorý ich zároveň aj koordinuje. Autorsky sa magazínu venuje otvorený počet hosťujúcich autorov. Projekt je zároveň otvorený novým ľuďom, ktorí majú záujem prezentovať zaujímavé myšlienky a chuť podeliť sa s ostatnými so svojimi skúsenosťami.

Aké suroviny obsahujú Delikatesy?

Delikatesy sa snažia prinášať fenomény, jedlá a ľudí, ktorí sa točia okolo kulinárie. Nemusia to byť vždy tie najhorúcejšie novinky, ale vždy sa budeme držať zásady kvalitných surovín, sezónnosti a poctivého kuchárskeho remesla. Nájdete tu recepty, články o najrôznejšich potravinách, tipy kde nakupovať, reportáže z ochutnávok, výstav a cestopisy, ale aj súťaže o zaujímavé ceny. Máte tiež možnosť pridávať komentáre k jednotlivým článkom.

Čo máme radi?

Tradičné receptúry, pozerať sa babkám ponad plece, keď varia a pečú, spájanie cestovania s ochutnávaním, nové chute, poctivú gastronómiu, slušný a školený personál.

Čo sa nám v gastronómii nepáči?

Úplne fuj je nepoctivosť v kuchyni, oklamané jedlá, čínsky cesnak a vodové rajčiny, televízia v reštaurácii, rozprávkové knihy namiesto poriadneho menu, vyrábanie módneho trendu z varenia.

Ako hodnotíme reštaurácie, kaviarne a ďalšie podniky?

Podniky si vyberáme náhodne a pokiaľ to nie je inak upresnené v článku, si za konzumáciu platíme vždy sami. Recenzované podniky nikdy vopred neinformujeme o našej návšteve.

Píšeme aj inde?

Samozrejme! Popri textoch pre vlastný portál sme publikovali aj na týchto miestach:

Magazín Hoteliér – krátke glosy v roku 2011
– Magazíny Gastro a Culinar spoločnosti Metro – glosy a krátke monotematické články od roku 2015 dodnes
Profil slovenskej kultúry, Univerzitná knižnica v Bratislave – tematický článok o súčasnej slovenskej gastronómii
Káva na každý deň, vydavateľstko Ikar – preklad knihy z anglického originálu
Domáci chlieb a iné dobroty, vydavateľstvo Zelený kocúr – lektorovanie prekladu knihy, výjde v novembri 2017

Ako prebiehajú na delikatesy.sk súťaže?

Ceny do súťaží väčšinou dostaneme ako testovacie vzorky alebo ich zakúpime z vlastných prostriedkov. Súťažné odpovede prijímame len emailom v stanovenom termíne. Samotný výber víťaza je náhodný. Spočítame celkový počet správnych odpovedí, priradíme im poradové čísla podľa dátumu a času v akom sme ich dostali. Následne oslovíme náhodným spôsobom vždy iného človeka. Ten vyberie náhodné číslo v rozmedzí 1 až celkový počet správnych odpovedí. Vybrané číslo je vlastne poradové číslo emailu, ktorý sme dostali. Odosielateľ tohoto emailu so správnou odpoveďou je jediným víťazom súťaže. Víťaza ohlasujeme väčšinou vždy nasledujúci deň po ukončení súťaže priamo na stránke delikatesy.sk.

delikatesy.sk a reklama?

Magazín je publikovaný so zámerom podvihnúť kultúru slovenskej gastronómie a povedomie ľudí o dobrom jedle. Robíme to z vášne a nadšenia pre dobré jedlo. Prevádzka stránky samozrejme niečo stojí, honoráre tiež, preto sme sa po troch rokoch fungovania (v roku 2011) rozhodli nájsť si partnera pre inzerciu. Stal sa ním Trend, s ktorým sme zdieľali niektoré hodnoty.

Pri výbere bolo pre nás dôležité, aby partner akceptoval naše princípy. To sa nakoniec podarilo. Delikatesy.sk zostali v našom vlastníctve, Trend sa staral o reklamu a my o to, čo nás baví najviac – o písanie a fotenie. Spolupráca sa ukončila v roku 2018, potom ako Trend prešiel pod News & Media Holding.

Objaví sa na stránke znovu reklama? Stručne – nie. Reklamu budem robiť už len sám sebe, resp. prirodzene veciam, ktoré považujem za dobré. Je možné, že v budúcnosti pridám nové druhy obsahu a niektoré budú spoplatnené. V žiadnom prípade to nebudú PR články schovávajúce sa za bežný obsah, na to mi je vlastné meno drahé. Ak hľadáte tento typ služby, dnes už máte dostatok agentúr aj bloggerov, ktorí vám to vybavia.

Mapa stránky

Ak sa chceš rýchlo zorientovať, pozri sa na mapu stránky alebo tento šikovný archív všetkých článkov.

Copyright

Všetky textové a obrazové časti magazínu sú chránené autorskými právami a nesmú byť kopírované, preberané, distribuované ani inak upravované bez písomného súhlasu prevádzkovateľa Delikatesy.sk.