Predjedlá

Cviklový tatarák

Touto pochúťkou nás pohostila nedávno naša dobrá rodinná priateľka. Vyžaduje si trochu dlhšiu prípravu, ale ako pri všetkých delikatesách, stojí to zato.

Chrenová nátierka

Chren, orechy a tvaroh, spolu výborná nátierka

V zime mám o niečo viac času listovať v kuchárskych knihách a hľadať nové inšpirácie. Túto som našiel v klasike, Kuchyni bohémskej Bratislavy od Petra Ševčoviča. Navyše mi ide v poslednom čase mimoriadne na chuť chren, tak som nemal o čom rozmýšľať.

Hotová mrkvová nátierka

Pečená mrkva, voňavé korenie a čerstvo upečený chlieb

Nátierky si u nás doma robievame aj sami pre seba. Používam ich ako „cestovné“ jedlo, ale robíme ich takmer vždy, keď čakáme hostí. Väčšinou sú rýchle a domáci kváskový chlieb máme napečený vždy, takže pohostenie je pripravené rýchlo a ľahko.

Chlebíkamasútra alebo rozkoš po turecky

Ja viem, že som sa tu rozkrikovala, že nikdy nevarím, ale pravda je, že som opäť začala. Motiváciou mi bola nielen smrteľná gastronuda v bratislavských podnikoch, ale najmä fakt, že Milovaný je hrozne fajnový, takže ctižiadostivo hľadám niečo, čím mu ulahodiť. A ešte aj šetrím, lebo som žgrloš. Experimentujem najmä s kombináciami pomerne výrazných chutí […]

Bruscetta s grilovanou cukinou a mozzarellou

V lete, keď je veľa rajčín, si často zvyknem narýchlo pripraviť ľahkú bruscettu. Jedného dňa sme čakali návštevu, a tak som sa rozhodol ju ozvláštniť grilovanou cukinou a malými kúskami mozzarelly.