
Vylaďujem pečenie chleba aj opakujem zručnosti
Čas od času sa mi stane, že mi život pripomenie niektorú z lekcii, ktoré učím v rámci chlebových kurzov. Dnes to bolo šeredné prekysnutie.
Čas od času sa mi stane, že mi život pripomenie niektorú z lekcii, ktoré učím v rámci chlebových kurzov. Dnes to bolo šeredné prekysnutie.
Po precestovaní polovice sveta chodievame pravidelne do Chorvátska, vždy na jedno miesto medzi Trogirom a Splitom. Nevyhrá cenu za ticho, ani cenu za čistotu, ale jeho čaro je v niečom úplne inom.
Po rokoch som vytiahol starý rodinný recept, prerobil ho na kváskovú verziu a upiekol. Vyšla mi chrumkavá kôrka, nadýchaná striedka aj veľké bubliny, ktoré sa dobre plnia lekvárom.
Mám za sebou menší pekársky maratón, šesť dní v rade som v jednej slučke piekol jeden a ten istý chlieb. A výsledok mierne povedané prekopal moje doterajšie pečenie.
V kuchyni sa pre mňa začína obdobie škorice, klinčekov a citrónovej kôry. Týmto vôňam úplne zodpovedá napríklad perník, koláč, ktorý sa dá upraviť na mnoho spôsobov. A samozrejme kváskový.
Minule som v niekde čítal, ako voľakedy skladovali tvaroh – buď ho nasolili alebo vyúdili. Neboli by to delikatesy, keby som to neskúsil doma.
Pekárina je prakticky celoživotné učenie, tak sa po rokoch pomerne úspešného vypekania učím piecť odznovu.