Recepty a suroviny

Chlieb #5 nakrojený

Na ceste za výborným chlebom

Mám za sebou menší pekársky maratón, šesť dní v rade som v jednej slučke piekol jeden a ten istý chlieb. A výsledok mierne povedané prekopal moje doterajšie pečenie.

Špaldový perník z kvásku

Špaldový perník s citrónovou krustou

V kuchyni sa pre mňa začína obdobie škorice, klinčekov a citrónovej kôry. Týmto vôňam úplne zodpovedá napríklad perník, koláč, ktorý sa dá upraviť na mnoho spôsobov. A samozrejme kváskový.

Nekysnuté tvarohové minišišky

Tvarhové minišišky, ale nekysnuté

Nie každé pečenie je u nás z kysnutého cesta. Tak som si cez fašiangy spomenul na tento jednoduchý recept, ktorý sa dá prerobiť aj na bezlepkový.

Pražené korenené mandle

Pražené korenené mandle

Pražené a solené mandle zoženiete v obchode aj bare. Existuje však podstatne chutnejšia a korenistejšia verzia.

Chrenová nátierka

Chren, orechy a tvaroh, spolu výborná nátierka

V zime mám o niečo viac času listovať v kuchárskych knihách a hľadať nové inšpirácie. Túto som našiel v klasike, Kuchyni bohémskej Bratislavy od Petra Ševčoviča. Navyše mi ide v poslednom čase mimoriadne na chuť chren, tak som nemal o čom rozmýšľať.