Recepty a suroviny

Dalmácia

Ako si užiť Chorvátsko aj uprostred hordy turistov

Po precestovaní polovice sveta chodievame pravidelne do Chorvátska, vždy na jedno miesto medzi Trogirom a Splitom. Nevyhrá cenu za ticho, ani cenu za čistotu, ale jeho čaro je v niečom úplne inom.

Fašiangové šišky

Babinkine šišky

Po rokoch som vytiahol starý rodinný recept, prerobil ho na kváskovú verziu a upiekol. Vyšla mi chrumkavá kôrka, nadýchaná striedka aj veľké bubliny, ktoré sa dobre plnia lekvárom.

Chlieb #5 nakrojený

Na ceste za výborným chlebom

Mám za sebou menší pekársky maratón, šesť dní v rade som v jednej slučke piekol jeden a ten istý chlieb. A výsledok mierne povedané prekopal moje doterajšie pečenie.

Špaldový perník z kvásku

Špaldový perník s citrónovou krustou

V kuchyni sa pre mňa začína obdobie škorice, klinčekov a citrónovej kôry. Týmto vôňam úplne zodpovedá napríklad perník, koláč, ktorý sa dá upraviť na mnoho spôsobov. A samozrejme kváskový.

Nekysnuté tvarohové minišišky

Tvarhové minišišky, ale nekysnuté

Nie každé pečenie je u nás z kysnutého cesta. Tak som si cez fašiangy spomenul na tento jednoduchý recept, ktorý sa dá prerobiť aj na bezlepkový.