Recepty a suroviny

Nekysnuté tvarohové minišišky

Tvarhové minišišky, ale nekysnuté

Nie každé pečenie je u nás z kysnutého cesta. Tak som si cez fašiangy spomenul na tento jednoduchý recept, ktorý sa dá prerobiť aj na bezlepkový.

Pražené korenené mandle

Pražené korenené mandle

Pražené a solené mandle zoženiete v obchode aj bare. Existuje však podstatne chutnejšia a korenistejšia verzia.

Chrenová nátierka

Chren, orechy a tvaroh, spolu výborná nátierka

V zime mám o niečo viac času listovať v kuchárskych knihách a hľadať nové inšpirácie. Túto som našiel v klasike, Kuchyni bohémskej Bratislavy od Petra Ševčoviča. Navyše mi ide v poslednom čase mimoriadne na chuť chren, tak som nemal o čom rozmýšľať.

Syrovo-horčicové sušienky

Jednoduché syrové keksy s citrónom a horčicou

Sviatočné upratovanie mi prihralo do rúk starý papierik, na ktorom som mal opísaný recept z austrálskeho magazínu o bývaní. Syrové sušienky, ktoré si viete urobiť aj do zásoby a použiť v prípade prepadnutia náhlou návštevou.

Duqqa s lieskovcami, sezamom, koriandrom a kuminom

Duqqa – korenie na rybu aj ku chlebu

Základ sú lieskovce, potom sezam, rímska rasca a koriander. Opražené nasucho a podrvené mažiarom dajú chrumkavú a voňavú zmes na rybu aj chlieb.

Čokoládové košíčky, v nich gaštany a brusnice

Aj keď to tu v poslednom čase skôr kvasilo a chlebovalo, neznamená to, že si čas od času nespravíme niečo sladké na zub. Začalo sa to všetko pri gaštanoch a skončilo po festivale čokolády.