
Nedeľný obed: žobrácka kaša z kuracích pečienok
Kvôli žobráckej kaši nemusíte robiť hneď zabíjačku. A ani samotná kaša nemusí byť taká žobrácka, ako sa volá. Skúste kuracie pečienky a zopár dochucovadiel.
Kvôli žobráckej kaši nemusíte robiť hneď zabíjačku. A ani samotná kaša nemusí byť taká žobrácka, ako sa volá. Skúste kuracie pečienky a zopár dochucovadiel.
Už dávnejšie som písal o tom, že hydináreň vo Veľkom Záluží začalo ponúkať kráľovské kura. Meno nech vás nezavádza, kura nie je pre kráľov, ale vraj sa má počas svojho života kráľovsky. Či podľa toho aj chutí som skúsil len nedávno.
Obligátne nedeľné kura, len na marocký spôsob. Všetky potrebné suroviny zoženiete aj v bežných potravinách.
Kohút sa neteší veľkej obľube. Málo mäsa, ktoré je navyše tuhé. Klasický francúzsky recept coq au vin mu však dodá úplne iný rozmer. Kvôli komplikovanosti varenia odporúčame variť pre väčší počet ľudí.
Pečené kura ako klasika, ale navyše prevoňané feniklom a podliate dostatočným množstvom červeného vína. Ku kuraťu skúste pečenú zeleninu, pripraviť môžete oboje naraz.
Cez víkend som sa pustil do pomerne jednoduchého indonézskeho jedla ‚Äì kuracieho satay s arašidovým maslom. Hustá žltá marináda s kurkumou a zázvorom, trochu marinovania a krátke grilovanie.
Základný recept kombinuje marinované kuracie stehná s ananásom, cibuľou a hríbami. Kura môžeš nahradiť aj lososom, jedlo bude ešte fajnovejšie.