Káva a nápoje

Káva z dvojpáky lepšia?

S viacerými kávičkármi sme debatovali, že káva z dvojpáky chutí akosi lepšie ako z jednopáky. Pripisovali sme to faktu, že pri dvojpáke je vo filtri dvojnásobné množstvo kávy a výsledný extrakt je teda „plnotučnejší“. Známy mi neskôr objasnil toto mystérium. Ak sa pozrieš pozorne na filter v jednopáke a dvojpáke, možno si všimneš jeden hlavný […]

Moka, hliníková alebo nerezová?

Väčšina ľudí, ktorí v mojej kuchyni zbadajú moka kávovary, sa ma automaticky opýtajú – šak to je hliníkové, nie je to škodlivé? Po komunistoch sme to vyhadzovali, že je to jedovaté… Druhá skupina, kávičkári, sa ma zasa zvyknú pýtať, či je lepšia hliníková moka alebo nerezová. Téma široká, lebo sa týka aj ostatných riadov používaných […]

„Slovenské presso“ vs. Café lungo

Minule som písal o nesprávnom názvosloví káv na Slovensku. Nič by sa samozrejme nestalo, keby bola príprava kávy v poriadku a iba názvoslovie nesprávne, ale nie je to tak.

Moka v rôznych podobách

Začalo sa to úplne nevinne, vyškemral som od dedka jeho staré kotyogó, ktoré už dávno nepoužíval. Stačilo zohnať nové tesnenie (mimochodom z kuchynského robota Eta, k dostaniu v domácich potrebách), trochu opláchnuť a varilo príma kávu ako keby sa nechumelilo. Čo pôvodne začalo úplne nevinne laborovaním so starým kávovarom, veľmi rýchlo prerástlo do nadšenia až […]

Ako variť kávu v moke

Práve moka kávovar umožnil širokým masám ľudí pripraviť si doma kávu „takmer ako v kaviarni“, ako to hlása aj známy slogan firmy Bialetti.