Belgicko, čokoláda a rumunské figaro…

Švagor bol nedávno na výlete v Belgicku a popri tom navštívil známeho. Ako dar mu niesol nejaké slovenské vína a na ochutnanie našu čokoládu. Myslím, že to bola niektorá z Figaro Sladká Vášeň. Aké však bolo jeho prekvapenie, keď po ceste zistil, že všetky čokolády majú vzadu nápis Made in Romania. Ešteže mal so sebou tie vína. Ak teda chceš v týchto globalizačných časoch niekomu vziať darček „akože-od-nás“, nezabudni skontrolovať tú čarovnú formulku made in.

(A to švagor ani nevedel, že samotné Figaro podľa mojich informácii nakupuje základnú surovinu práve v Belgicku, od najväčšej čokoládovej firmy – Calebaut.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (48)

  1. Preboha, do Belgicka brať čokoládu! To je ako perly hádzať sviniam:)

  2. ulicnik24

    No Figatro to praktizuje uz davno, ja uz odvtedy ich vyrobky ignoruje, vozia myslim aj dake z polska, Siesta je z polska, a ked zoberiem do uvahy ze uzemie kde sa nachadza vyroba urcite padne za obet novej vystavbe tak ako susedne mlyny tak asi uz postupne majitelia pakuju kufre

  3. ulicnik24

    Uz sa neda spoliehat na tradicne vyrobky,
    Vcera som zachytil Karicku syry z Polska, maslo Rajo je z nemecka, volakedy susali Termixy Rajo z CR, cestoviny Ideal su v mnohych pripadoch z CR, zmizli lekvare Carpathia a presne ta ista vyzaz flias len s napisom Otma a vyrobenom v CR, Zilinske jogurty vyrobene v Nitre, pivovary to praktizuju uz davno, na znacku sa spolahnut neda, niektore cukrovary tiez len predavaju cukor ktory je z rakuska alebo CR, Meinl tiez zbalil fabriku a kava a caj je z Viedne, daj si taku zalubu a skumaj krajinu povodu vyrobkov, u mliecnych vyrobkov a masa je to lahke lebo tam musi byt identifikator vyrobcu a ten obsahuje aj skratku krajiny povodcu, u niektorych potravin uvedu len distributora ale vtedy uz ocakava ze je za tym zahmlievanie povodu a zrejme je to z inokade

  4. Esteze aspon fabrika Figaro v Bratislave este obcas zavonia cokoladou ako za mojho detstva… ;-)

  5. ulicnik24

    cuchaj cuchaj, nedavam jej vela casu, zachvilu ju zburaju tak ako sa pustaju do vedlajsieho mlynu, majitelom je jedno kde tu cokoladu budu vyrabat, staci dat ine obaly na cokolady hociakeho producenta v ich vyrobnom portfoliu, vidis zabudol som aj na Slovakia chips made in The Czech republic :-)

  6. nemusim cuchat, ta vona je pevne zakonzervovana v pamati a spomienkach na ziegelfeld

  7. Devu, to socialisticke dievcatko v satke na pasikavom obale, kupil belgicky Leonidas. Ale vobec mi to nevadi, ten podnik by v Trebisove stal ladom a cokolada by splesnivela v kotloch. http://www.deva-sk.eu/content/view/26/42/lang,sk/

  8. pod slovom rumunsky som nemyslel nutne horsi, skor to bola taka mala historka o globalizaci na dobru noc ;-)
    Ked uz cokoladovu tycinku, tak potom ladove gastany, len skoda, ze v lete sa zvyknu vyslovene nepredavat, pretoze specialne tato tycinka vezme v horku skazu. Z podobnych dovodov sa v lete nepredavaju ani rucne robene talianske cokoladove pralinky v Linos cafe v Nitre na Mostnej. Jednu taku zltu mozes vidiet aj hore v hlavicke, v tom zltom obale vedla salky kavy.

  9. ulicnik24

    No Devu ak sa nemylim aj stale robia v Trebisove ale u Figara dochadza k presunu vyroby za hranice a z Figara ostane len marketingova znacka a mozno v ponati bratislavskeho podniku aj ta zanikne a nahradi ju Kraft pretoze znacku Figaro pouziva aj IDC holding pre svoju vyrobu v Trnave a ti sa jej nemienia vzdat

  10. ano, devu robia v trebisove. dokonca mi aj chuti, hlavne povodna receptura.

  11. adhvgfkdv

    pamatam si nase cokolady z detstva (pred 89.) – bola to skutocne lahodka
    Dnes je to plne syntetickeho sladidla az to pali v hrdle – humus

  12. ano ano, palenie v hrdle, to si dobre vystihol. Naposledy som ho citil pri Milke.

  13. ani dlha, ani kratka… :)

  14. no jo a potom ze podporujme slovenske vyrobky!
    co sa cokolady tyka, ked mozem chodim ju kupovat do rakuska. rakuska milka ma v porovnani s tou „slovenskou“ omnoho lepsiu chut. ale najskor asi skoncim pri horkej cokolade. zo zdravotneho hladiska je mliecna totiz pekny humus. minule som objavila stranku kde sa pise o nejakej zazracne zdravej cokolade Xocai. su tam zaujimave fakty. poznate ju niekto? http://www.zdravacokolada.sk

  15. Chcem reagovať na výrobky Figaro Račianska, Bratislava.
    Nie je mliečna čokoláda rovnaká. Velká 100g mliečna čokoláda s novou lahodnejšou chuťou je riadny hnus. Znížený obsah kakaa u 29% na 25% a pridané rastlinné tuky robia túto čokoládu vyslovene nechutnou. Ale robia aj 25g malú mliečnu čokoládu, ktorá obsahuje 29% kakaa a neobsahuje rasltinné tuky, ale mliečny tuk aje dobrá ešte podla staršej receptúry a tá je dobrá. Takže figaro Bartislava ak chce si zachovať dobrú chuť čokolád, by nemalo ich kaziť tzv.vylepšovaním. Ochvíľu sa to nebude dať konzumovať.

  16. klasicka choroba – zmensovanie porcii, gramaze, aj podielu povodnych surovin, pripadne nahradzanie umelinami…
    Az som sa zacudoval, ked som naposled kupil v Metre ceske maslo, este poctiva osminka (125g) a za lepsiu cenu ako mnohe slovenske 100g odrby.

  17. Ad Maslo, to ceske maslo momentalne dominuje, je najlacnejsie zo vsetkych a ma stale 82% tuku a vonu a chut ako ma maslo mat.

  18. najlepsie maslo, ake som kedy jedla, som si kupila v ziline, ked sme isli zo sluzobky v takom malom stanku, kupila som si tam aj ovci syr, bolo to nieco neuveritelne…konecne som spoznala pravu chut masla. :-)

  19. no, v kazdom pripade plati, ze sa oplati citat tie male pismenka na obaloch. A pokial nema clovek jak sa vravi plechenu pusu, tak rozdiel uciti hned, ostatne si pre overenie precita na obale.

  20. Ja som nedavno mala „slovensku“ Figaro cokoladu na ktorej bolo napisane made in Belgium!!! Iba distributor bol Slovakia.

  21. ak sa nemýlim, tak celé Figaro vlastní spoločnosť Kraft Foods

  22. Ved to uz davno. A Kraft zasa patri Philip Morris ;-)
    Akurat je potom rozdiel, kde sa tieto Figaro vyrobky robia a z akej suroviny (teda odkial…)

  23. Tak existujem este vobec nejaka prava slovenska cokolada???

  24. Na Slovensku sa prava cokolada nikdy nevyrabala, vyrabala sa len slovenska cokolada bohuzial. :)

  25. Dobry den mam velky problem mam velke mnozstvo belgickej cokolady a potrebujem znej spravit mliecnu da sa to?

  26. dobry vecer , mam problem preco do cokolady davate ten sojovi lecitin , som na neho alergicky neda sa to niecim inym nahradit alebo vyrobit pre alergikou inu. dakujem

  27. toto sú zas nemecké výrobky, ale kvalitné čokoládové špeciality http://www.specialityplus.sk/katalog/reber/

  28. Dobry vecer, ako mam zistit, kde sa vyrába cokolada Figaro? Na zadnej strane najdem len distributora pre Slovensko a Cesko a nikdy nic podobne ako „Made in Romania“ alebo „Made in Belgium“, ako sa spomina v tychto komentaroch.

  29. mrkni napriklad na Sladku vasen, tam to je.

  30. Je tam napisana min. trvanlivost a cislo sarze P554125 a ziadna krajina povodu.Cital som,ze figaro z bratislavy ma cislo sarze len so zaciatocnym pismenom T.Je to pravda?

    1. Musim skontrolvat najblizsie v obchode, ich cokoladu som uz davnejsie nekupoval, tak to mohli zmenit. Potom napisem.

  31. Aj ja som o tom pocul.Ze by som od rana do rana studoval cislo sarze ked im ide len o peniaze z predaja tych cokolad.Sem-tam aj ja si kupim dajake figarom,ale nikdy neviem krajinu povodu.

  32. Ked som bol vcera v obchode, tak asi hodinu som stal pri figare.Ziaden vyrobca iba distributori.Neviem ci sa to hanbia napisat alebo to ani nevedia.Jedine pri figare prima kakao som videl napisane vyrobca:BA, inde nie.

  33. Ja som pisal do Figara a odpisali mi,ze sa vyrobky znacky Figaro vyrabaju v Bratislavskom zavode.Tak to uzatvaram,su slovenske.

  34. vcera som dostal od babky Sladku vasen od Figara. Vyrobene v Belgicku… doslovne takto je to tam napisane.

  35. Tak potom asi neviditelnym perom.Dneska som kupil Sladku vasen a ani nahodou vyrobene v….Este som prezeral v inych obchodoch a nic.

  36. mozem odfotit a poslat link… kontroloval som aj datum spotreby, nevyzera ze by to mala byt nejaka starina zo skladu…

  37. To ani nemyslim.Mozes odfotit.Dik.

  38. Neskor som bol v obchode,na Sladkej vasni mandlovej bol napisany vyrobca:Belgicko, ale napr. na 70 percentnej zasa nic.Tak neviem.

  39. Tak asi vsetky budu z Belgicka

    1. Volakedy davno som pocul, ze Figaro odobera zakladny cokoladovy polotovar od belgickeho Calebaut, takze ak to vezmeme takto do dosledkov, tak ano, vsetky figaro cokolady su vlastne belgicke… ;-) Ostatne su potom len pismenka na obale…

  40. Cokoladovy polotovar je len polotovar, v cokoladovni ho musia dalej spracovat miesanim a temperovanim, popripade pridavkom mlieka, orieskov,mandli, soli… na vyslednu cokoladu. Ten isty polotovar moze pouzivat Lindt aj Lidl, a nemusi z neho vyjst vysledna rovnaka cokolada.
    S tou belgickou cokoladou je to ako s popradskou kavou – surovina je produkovana v Afrike/Azii, a potom zavisi od procesu, co z toho vzide.

  41. Mas pravdu.Ved Figaro je pod Kraft Foods a tym ide o peniaze a zisk a nie o krajinu povodu. Proste tam to je vyhodne(lacne), tak tam sa to robi alebo kupuje.

  42. Spravne,ten kto si mysli, ze podporuje sk ekonomiku, ten dava peniaze do vrecka americkej spolocnosti, ktora ma stovky znaciek a vyrobkov tisice.

  43. Katka: suhlasim, toto bolo skor na „odznenie“ debaty. Nechcem ju odpinkavat ani uzatvarat, ale moze pokracovat napriklad v nasom diskusnom fore… Tu skratka uz nevidim dalsie pokracovanie a ciel, belgicko, nebelgicko, belgicko, nebelgicko… ;-)

  44. Lenze, oni to vyrabaju v Belgicku, na co by to niesli na Slovensko , ked tam to vyrobia tu to len zbalia a setrenie na doprave je hotove.

  45. Suhlasim, vytvoril som na fore temu Le Figaro a Bratislava a som tam ako mrkvicka.

  46. Mozme presunut debatu na forum na temu Le Figaro a Bratislava.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.