Neradno ostať v noci sám v kuchyni

Sviatočné varenie u nás prebehlo tento rok mimoriadne hladko a kľudne. Aj vďaka tomu, že som niečo vypustil a vyskúšal niečo nové.

Medovníky sme síce napiekli vopred, ale tento rok sme napríklad nestihli štedrák. Zato sa mi podarila kvásková verzia brémskeho klátu. S trochou špaldovej múky, brusnicami a pekanovými orechmi. Aj po troch dňoch stále parádne jedlo. Dochrumkava opečené toasterom, potreté maslom a káva k tomu.

Sviatočnú večeru u nás zariadila remoska s lososom. Takmer dvojkilový filet som naporcoval a upiekol za pol hodinku. Bez vyprážania, smradu a iných neprístojností. U mňa zatiaľ najpohodlnejšie vianočné varenie. A zrejme aj s najchutnejším výsledkom. Kapustnica, ročník 2013, sa u nás asi zapíše do dejín, naozaj sa podarila. Varila ju naša starká, huby do nej nazbierala moja mama.

Bol deň po Vianociach a začal som s prípravami na každoročnú štefánsku párty u priateľov. Na oslavu som mal doniesť dva pecne chleba. Plus upiecť aj jeden pre nás, keďže nám končili zásoby. Doobeda som rozdelil ražný kvások do dvoch pohárov a nechal vybehnúť. Večer som v korýtku zarobil cesta takmer po vrch korýtka. Do cesta som pridal aj kefír a drvený koriander. Cesto si kyslo, deň sa príjemne šmochotil, ale keď sa úplne zotmelo a dom stíchol, prišiel na mňa rapel.

Zostali mi z predošlého pečenia krém do košíčkov aj 4 bielky. A moja milovaná zabudla na parapete kartičku s nemeckým receptom na orechové krúžky plnené krémom. Super, krém už mám a do receptu bolo treba práve tie bielky, idem nato.

Ako sa mi piekli, rozdelil som si chlebové cesto na tri časti a každú 10 minút ručne vymiesil. Na konci som mal tri plné ošatky a dilemu, kam ich dať kysnúť. Ak by som ich nechal len tak na linke, ráno by boli prekysnuté. Na vstávanie o štvrtej som nemal ani chuť ani výučný list. Preto mi napadlo iné riešenie. Spomaliť kysnutie. Pozrel som do pivnice na teplomer, ukazoval 12 stupňov. Akurát!

Tri chleby a ďalšie rozpečené pečivo

Cesto išlo kysnúť do pivnice, medzičasom sa mi dopiekli všetky krúžky a za pár minút som ich mal zlepené. O polnoci som mal pozametané. Podotýkam, že vo všetkej sviatočnej pomalosti.

Na druhý deň ráno som vstal ako vždy, okolo siedmej. Zapol remosku a nachystal rodine raňajky. Z pivnice som bol zobrať cesto, ktoré bolo najviac vybehnuté a dal ho upiecť. Takto som postupne upiekol všetky tri pecne. Každý mal od 1,6 do 1,8 kila.

Tri statočné pecne chleba

Prosím vás, ak máte doma bláznivého kuchára, upracte všetky zabudnuté recepty alebo dotyčnú osobu skrátka nenechávajte večer bez dozoru.

P.S.

Ak ste sa na sviatky neprejedli a chcete napríklad na Silvestra skúsiť tie krémové krúžky, recept tu úplne náhodou zabudnem zajtra večer…

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.