Vykračujem si pomaly z obeda a cestou som sa zastavil kúpiť si zopár rožkov, cottage cheese a nejakú vodu. Idem cez Ligapasáž a pani z kvetinárstva akurát vykladá bedničky s čerstvou červenou redkvičkou, viazanička za 13 korún. Čaká ma dlhý deň v práci, ale tento kus zelene v kombinácii s maslovým pečivom a cottage na olovrant ma nesmierne potešil… chutné a výživné malé jedlo. Človek odchovaný dedinou sa teraz možno pousmeje, ale človek domestifikovaný mestom musí mať zrovna takéto šťastie, že sa mu do cesty náhodou pripletie kúsok čerstvej zeleniny. Akurát treba mať oči otvorené a občas nazrieť hoci aj do kvetinárstva v tmavej pasáži…
no CVottage chees by ma neuspokojil ale volakedy som redkovky na maslovom chlebe zjedol na mraky, mali sme kusok od domu zahradu tak jej bolo vzdy dost
toto bolo len take echo, ze zacala redkvickova sezona + tip na lahke jedlo, ked clovek vysedava v kancli
no redkovky maju uz snad 2 mesiace :-)
to vies skleniky, sak uz aj slovenske paradajky predavaju v zime
jeej, to si mi urobil radost. dalsi redkovkar:-) vcera som si kupila viazanicku, za 7 ,ale dkk. Dnes som mala lahky obed,presne v style ako je tvoje foto hore.
Jo, ktora vam viac chuti? cervena-gulata alebo podlhovasta cerveno -biela varieta?
mne chuti ta, ktora viacej „redkovkuje“, cize je uplne jedno aka fajta… hlavne aby mala chut. Rovnako to mam aj s rajcinami, ta ktora najviac „rajcinuje“, cesnak, ktory cesnakuje atd… ;-)
mne sa zda,ze viac „redkovkuje“ dvojfarebna verzia. Ale v obchodoch ju maju len zriedkavo a k tatovi do zahrady na Slovensko je velmi daleko:-/
Ja som hyperredkovkar! Milujem ich. Uz sa daju kupit aj na trhu. Na tom mojom najoblubenejsom na Zilinskej. Tak v sobotu ich nakupim za ilegalitku. Pridem domov ocistim ich a zavriem do nadoby a potom sa nimi napchavam cele dni. Je to pre mna ako potvrdenie, ze – ANO JAR JE UZ NAOZAJ TU.
ľudia, ja celú zimu do seba aspoň tú bielu a čiernu reďkovku dlávim, ale už majú aj u nás na trhu, hurá!!!
Kým sa dočkám mojej reďkovôčky (zatiaľ je sťa vlas), odkázaná som na ponuku obchodov, ale trh na Žilinskej to je môj favorit :o)
tak tak
inak Bulhari v Bratislave su dost fenomen… ;-) teda, ak tam este predavaju…
Bulhari zial uz nie. Ani neviem kde a ci vobec tento fenomen, ktory si z detstva pamatam este existuje. Teraz tam predavaju zahoraci a madari. Ale aj tak je to to najvonavejsie miesto v Bratislave.
no ja si pamatam, ze rodicia tam este asi 8 rokov dozadu kupovali nieco zelene a predavac bol urcite Bulhar… ale zasa 8 rokov uz je nejaka doba
Mam neskutocne rad, ked sa pocas leta mozem dostat na Mileticku skoro rano okolo 7 ked predavaci vykladaju cerstvu a sviezu (vlastnu domacu) zeleninu a ovocie, babky s bylinkami a trh zacina pomaly ozivat. Sviezi vzduch letneho rana (este nezabity pachom langosov a „sudoveho“ vina), slnko, farby zeleniny a „Nech sa paci mlady panko, naberte si…“ a pruteny kosik plny cerstvych surovin – Idylka.
tak tak… tam som travil svoje mladi… stary rodicia byvali nedaleko, tak som tam chodieval s babkou… vecne sa handrkovala s babkami o kurence ;-)
presne moj pripad, tiez babkovci byvaju na mileticke a tak som sa tam casto dostal. Myslim, ze aj Bratislava by mohla mat kultivovane trhovisko (Nasch markt styl) plne kvalitnych a cerstvych potravin a surovin, no pri mojej tradicnej skepse ma napadaju otazky tradicne otazky ohladne slovenskeho naroda. Nieco podobne funguje aj v trznici oproti istropolisu, ale to prostredie je priserne.