Kyslé dochucovadlo vám možno nebude pripadať ako delikatesa, ale správnym používaním ju dokáže spraviť z mnohých fádnych jedál.
Ocot sa vyrába z kde-čoho. Najčastejšie z vína, hrozna, jabĺk, ryže, piva, medu, ale kľudne aj z kiwi.
Kým pri víne vznikne fermentáciou cukru alkohol, pri výrobe octu potiahneme fermentáciu ďalej a necháme zoxidovať alkohol, aby z neho vznikla kyselina octová. Ako pri všetkom dnes, existuje pomalá aj rýchla cesta na výrobu octu. Pomalá výroba trvá mesiace, kým rýchla s umelým vháňaním vzduchu môže vyprodukovať ocot už za 20 hodín. Prečo pri pomalom procese nespomínam balzamový ocot? Pretože tradičný „Aceto Balsamico Tradizionale di Modena“ vlastne ani neni octom. Je to varená zredukovaná šťava z hrozna odrôd Trebbiano alebo Lambrusco, ktorá potom ďalej zreje v drevených sudoch. Zrieť môže kľudne 25 až 50 rokov, predávajú sa dokonca aj 100-ročné „octy“. Tradičný balzamový ocot sa dokonca pije ako digestív.
Komerčne vyrábané balzamové octy typu „Aceto Balsamico di Modena“ už môžeme smelo nazvať octom, pretože sa robia z vínneho octu, prírodných farbív, karamelu a zahusťovadiel. Aj tu existujú kvalitnejšie, do ktorých pridávajú aspoň trochu tradičného balzamového octu.
Ocot teda vzniká fermentáciou, ktorú spôsobujú octové baktérie. V angličtine sa volajú mother of vinegar. Táto rôsolovitá hmota sa usádza na dne fľašky, keď sa tvorí ocot. Je neškodná, akurát vyzerá nevábne. Číry ocot ako ho poznáme dnes sa začal predávať práve preto, že prírodný a neupravovaný je mútny a nepekný. Na druhej strane, prírodný ocot je jemnejší, mierne sladkastý, nemá takú príkru octovú chuť a obsahuje prospešné látky. Určite zmeníte predsudky, ak si zoženiete v bio-obchode nefiltrovaný jablčný ocot.
Čo všetko dokáže ocot
Ocot má veľa zaujímavých vlastností. Hlavnou je zrejme schopnosť dezinfekcie. Prišlo sa na to, že ocot má spolu s olivovým olejom najsilnejší dezinfekčný účinok spomedzi všetkých potravín. Zabíja 99,9% baktérii a má asi 90% účinnosť proti plesniam. Nie, nehovorím o reklame na ten prostriedok, ktorý si o sebe myslí, že vďaka nemu milióny baktérii zomrú. Hovorím o trápnej fľaške 5% octu. V domácnosti to ocot natrie aj ďalším čistiacim prostriedkom. Zababrané a zažltnuté detské oblečenie je zrazu biele. A moja milovaná si od minulého týždňa plieska hlavu, že načo doteraz vyhadzovala prachy za bielidlá.
Pokiaľ používate drevené lopáre, potom je ocot ideálny prostriedok nato, aby ste ich udržali čisté a dezinfikované. Ak vám náhodou zatuchol obedár, nalejte ocot na kúsok chleba a vložte ho na noc do nádoby. Popri tom všetkom nezabudnite na fakt, že ocot je kyselina, takže niektoré materiály môže rozožrať, skorodovať alebo na nich spôsobiť fľaky. Ak ho použijete na čistenie, potom ho len nasprejujte, nechajte chvíľu pôsobiť a hneď poriadne opláchnite.
Ocot vie pomocť aj diabetikom, pretože pridaním do jedla znižuje glykemický index. Hypokrates s ním ešte pred Kristom liečil kašel. A že sťahuje opuchy aj bodnutia hmyzom viete zrejme aj sami.
Ocot aj ako osviežujúci letný drink…
Pre niekoho má ocot možno príliš príkru chuť. Gazdinky mali voľakedy riešenie aj na toto. Ak chceli dať napríklad ocot do kyslej omáčky, nechali ho najprv prevariť. Naša starká to robí dodnes, to isté sa mimochodom robí aj s vínom. Ocot dokáže fungovať aj ako zvýraznovať chuti a zvlhčovač čokoládových koláčov. Volské oko varené vo vode vám zostane kompaktnejšie, ak do vody pridáte lyžicu octu. Vo vode pomôže aj zelenine, aby si pri varení zachovala sviežu farbu. Rovnakú službu spraví ocot pri šalátoch. Ak sú trochu zvädnuté, octová voda ich osvieži.
Samostatnou kapitolou je zjemňovanie mäsa pri pácovaní. Len škoda že niektoré obchody používajú ocot na mäso po záruke, aby ho takto dezinfikovali a osviežili pred prebalením.
Nehovorím o nejakom zlomenom kyslom víne, ale o poctivom nefiltrovanom octe, ktorý sa riedi sódou, dochucuje medom a popíja ako osviežujúci letný drink.
Dalšia finta je používať ocot namiesto soli. Vyskúšajte upiecť zemiaky a namiesto posolenia ich pokvapkajte jablčným octom. Omnoho zaujímavejšie sú tzv. pitné octy. Nehovorím o nejakom zlomenom kyslom víne, ale o poctivom nefiltrovanom octe, ktorý sa riedi sódou, dochucuje medom a popíja ako osviežujúci letný drink. Mrknite na Pok Pok Som a ich výber octov. Inak, aj bežný jablčný ocot je pri správnych pomeroch celkom zaujímavý a pitný.
Šalátová zálievka
– 4 PL olivového oleja
– 1 PL octu (alebo citrónovej šťavy)
– 1 roztlačený strúčik cesnaku
– 2 ČL medu
– 1 ČL horčice
Hádam najobľúbenejší octový recept u nás je obyčajná zálievka na šalát. Skombinujte olivový olej, ocot, roztlačený strúčik cesnaku, med a dijónsku horčicu. Poriadne zamiešajte a pokvapkajte lyžičkou šalát podľa vlastného výberu. Med a horčica sú magické spojenie.
Kvalitné octy to dokonca dotiahli až do špecializovaných obchodov, kde vám ich načapujú rovno zo sudov. Z Prahy mám napríklad malinový balzamový ocot. Vyrába sa z malinového vína a zahustenej malinovej šťavy (preto balzamový) a má obsah kyseliny 6%. Predáva ho Vom Fass, čo je franchisová sieť delikates, ktorá predáva oleje, octy, destiláty a ďalšie pochutiny. Čiže oleotéka a octotéka…
Čo vy? ako doma používate ocot? Je vám odporná jeho vôňa, alebo ho pravidelne popíjate?
Ja som si z Francuzska priniesla Vinaigre de vin aromatise au jus de framboise, 6% acidita, co je vlastne vinny ocot z cerveneho vina s pridanou malinovou stavou. Odporuca sa do marinad, k cervenemu masu, do „gurmanskych salatov“ a k zverine. Je to mnamka, napriklad par kvapiek na pomaranc len tak pre trosku iny zazitok :)
Neviem cim to je, ale na varenie pouzivame len klasicky kvasny ocot.
Uz sme vyskusali asi vsetky druhy, ale nebolo to ono.
Asi sila zvyku, ked je zar clovek zvyknuty na urcitu chut tak sa toho lahko nezbavi.
Do zeleninovych salatov sme ale predsa zacali pouzivat balsamico.
Jeho sladkost je tam prijemna.
Za mladsich cias to bolo aj take prijemne pitie po neprijemnej opici.
Voda, trochu octu a soda bikarbona.
Sodu pridat az na koniec, zamiesat a rychlo vypit, kym to nevysumi.
Mimo temu:
Viktor, davnejsie si sponinal ze urobis diel o chlebiku nasom kazdodennom.
Recepty, postup atd.
Bude z toho nieco?
Ahoj Milan,
chlieb bude, ale zradila ma rura (uz druhy krat behom roka), takze pokym ju neopravim, clanok asi nebude… :-(
ja ocot milujem!
dochucujem ním vela a často a aj ho rada pijem.
tento postih už mám dosť vela rokov a nijako nemizne :-)
takze poporiadku: 5% neprifarbovany ocot pouzivam miesto avivaze, ca pol dcl -1dcl . na cistenie rychlovarnej konvice, chladnicky, na dezinfekciu a odvapnenie pracky.
Do salatov davam najcastejsie vinny ocot.Biely alebo cerveny.Kyslost 5%
Prec ca 2 mesiacmi som si kvoli jednemu receptu na salat z cervenej kapusty kupila ocot z ceresni, je to specialitka z dielne Clausa Meyera, zatial som vyuzila aj na dochutenie tazsich druhov masa. je dost aromaticky, husty,nefitrovany a kyslost je vraj 7.3%
Na Vianoce mi niekto z rodiny daroval figovy balzamikovy ocot 3% od nejakeho maleho vyrobcu z Rakuska. Zatial som ho neotvorila.
Do zalievok na salat ocot vinny cerveny alebo biely, eventualne balsamico. Do ryze na sushi ryzovy. Do kyslych polievok a na cistenie obycajny ‚alkoholovy‘ biely alebo prifarbeny. Uz som ho pouzila aj proti plesni (nic ine som po ruke nemala), ale nevedela som, ze aj az taky ucinny.
Pit som ho neskusala, ani ma to velmi nelaka. Vyborny clanok!
ja som pred par rokmi objavil na jednom francuzskom blogu uzasny recept na vinegret – kvoli nemu som si kupil flasticku sherry octu a je to nieco bozske, dost sa to podoba na balsamico ale nie je to az take sladke…. mimochodom, recept na ten vingerette je tu:
http://www.davidlebovitz.com/2009/11/how-to-make-french-vinaigrette/
na varenie pouzivam klasicky jablcny ocot. a k tomu pitiu, ked som bol maly tak sme v lete bezne pili „stavicu“ (taku tu smradlavu vodu co vyviera na povrch) s lyzickou octu, paradne osviezenie….
Ak dáte do jedla priveľa octu, napríklad do polievky, alebo pri varení kečupu, zaváraní uhoriek a podobne, pomôže sóda bikarbóna – nastane chemická reakcia a kyselina sa zneutralizuje, vylúčia sa plyny. Sóda bikarbóna znižuje kyselosť jedla.