Domáci „termix“

Priznávam sa bez mučenia, prepadol som odkvapkanému jogurtu. Najprv sme ho nakladali do olivového oleja a mazali na chlieb. Potom prišiel koláč s pomarančami a najnovšie si z jogurtu robíme domáci „termix“.

Suroviny

– ½l bieleho jogurtu
– presne 2g soli
– 3-4 ČL kakaa
– 3 ČL cukru

Budem sa opakovať, ale nechať prekvapkať biely jogurt je naozaj ľahké. Sledujte však zloženie, aj obyčajný biely jogurt môže mimo mlieka a mliečnych kultúr obsahovať navyše sušené mlieko, mliečnu bielkovinu a ďalšie zahusťovadlá. Trend spravil nedávno celkom podrobný článok, čo všetko dnes jogurty obsahujú a prečo.

Skrátka, večer zamiešajte do pol litra bieleho jogurtu čajovú lyžičku soli. Vylejte do sitka vystlaného čistou bielou utierkou a vložte do misky aby mala kde odkvapkávať voda. Odložte na noc do chladničky, ráno sitko v umývadle odklepajte od prebytočnej vody a rozbaľte ten zázrak. V handre nájdete pevnú hrudu jogurtu. Čím dlhšie ho necháte odkvapkať, tým bude hustejší.

Odkvapkaný jogurt

Teraz už stačí jediné, do jogurtu zamiešať nealkalizované kakao a dosladiť podľa vlastnej chute. Berte do úvahy, že jogurt môže byť trochu slaný. Len máličko, keď ho dosladíte, soľ sa zmení na zvýrazňovač chuti. Nealkalizované kakao je zasa o niečo kyslejšie ako bežné holandské. Tiež to musíte zarátať do korekcie chutí pri dosladzovaní. No, skrátka budete stále oblizovať lyžičku a hmmmkať.

Nealkalizované kakao

Čím dosladzovať? Cukrom, medom, agáve, vyberte si. V každom prípade vám úplne presné pomery nepoviem. S milovanou sme si zamiešali obaja vlastný „termix“ a každý chutil inak. Odpichnúť sa môžete od základného pomeru, ktorý je uvedený v surovinách. Nebojte sa zvýšiť množstvo kakaa a vyrovnať chuť dosladením, bude to len v prospech celej krémovej veci.

Stačí nájsť vhodný "téglik"

Hustý a drží tvar aj krémovosť

Na také to letné mlsanie

Výsledok? Hustý jogurtový krém. Krásne drží „stopu“, keď doň zahrabnete lyžičkou. Nie je síce z tvarohu, ale zato sa v ňom termizovaním nezabilo všetko dobré, čo ho v prvom rade vytvorilo. Tým, že je to mliečna vec, v lete ochladí. Nealkalizované kakao si tiež zachovalo maximum, čo v sebe malo. Neoplatí sa meniť ho za holandské. Používam to od Lyra Chocolate.

Skladovanie? Nepredpokladám, že vám „téglik“ vydrží viac ako deň. Ak predsa, v chladničke určite prežije aspoň dva.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. Super recept! Vyskusam. Kde zozaniem taky teglik ? :)

    1. Netusim, dostal som darom. Je to ASA Selection, tak skus pohladat, v nejakom eshope s kuchynskymi potrebami som to davnejsie tusim videl.

      1. Super, dakujem, uz som nasla :-)

  2. Mozes odporucat konkretny jogurt na toto?

    1. Cokolvek, co je biele a nema v sebe zbytocne susene prisady (susenu srvatku, susene mlieko, susenu bielkovinu). Nepouzivam rovnaky jogurt. Zvykol som ten velky z Lidla, ale aj donho uz zacali pridavat prasky.

  3. Perfektný nápad !! Včera som recept vyskúšala a normálne som nechápala koľko tej vody z jogurtu za pár hodín vytieklo !! Použila som Selský jogurt a namiesto utierky gázu. Chutí to ešte lepšie ako termix z obchodu, už sa vidím ako to budem teraz stále skúšať a obmieňať :))

  4. Yogurt si môžte doma aj sami vyrobiť 😉stačí čerstvé mliecko živý yogurt …mliecko zohriať na 80C nechať trosku vychladnúť zamiešať jeden yogurt a sup s tým do rúry .ruru si vyhriat na 50C ak zhasne kontrolka vložíme tam yogurt a už len čakáme zopár hodín kým nám to zhustne😉

    1. To ano, ale jednotlive jogurty sa odlisuju roznou konzistenciou, niektore su akoby zelatinove, ine su pevne atd. Kazdemu chuti nieco ine, ja tie skrobove zelatinove termixy velmi neoblubujem, takze pouzivam skor smotanove jogurty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.