Lepšie ako orechové rezance

Orechové rezance si robíme pomerne často. Hlavne teraz v zime. Ale nedávno som mlel kvôli inému receptu lieskovce a náhoda dala, že som to spojil s pšenom, ktoré som varil krpcovi.

Ale pekne postupne. So pšenom máte možno zlé skúsenosti, lebo vám vyšlo horké. Stačí malá finta a horkosť odíde. Vezmite kanvicu s vodou a nechajte ju prevrieť. Keď sa tak stane, polovicu vody odlejte do kastrólika, kde budete variť pšeno. Zvyšnou vodou prelejte pšeno v sitku. Potom ho opatrne vyklopte do vriacej vody a na miernom plameni nechajte variť asi 10 minút. Hovorím opatrne. Zaparené pšeno vytvorí v sitku jednu veľkú kocku, a keď ju budete vyklápať do vriacej vody, riskujete, že vás parádne obleje.

Potom, ako sa pšeno začne variť, na hladine sa vytvorí slabá pena. Zvyknem ju priebežne odstrániť lyžicou. Po týchto opatreniach by malo výjsť pšeno pekne uvarené a bez horkosti. Môžete ho použiť ako prílohu k slaným jedlám, ale viac sa asi hodí na sladké.

Uvarené pšeno s kokosovým olejom

Suroviny

– pšeno
– kokosový olej
– lieskovce

Takže čo s ním. Ak v ňom po dovarení zostala ešte voda, odlejte ju preč. V tejto fáze môžete primiešať za lyžicu masla. Ale kokosový olej spraví ešte lepšiu službu. Následne si opražte nasucho lieskovce a rozmixujte ich s trochou cukru na jemnú múčku. S cukrom preto, aby sa vám nezalepil od mastných orechov mlynček. Ak máte strúhadlo na orechy, môžete sa cukru vyhnúť. Do ešte teplého pšena primiešajte mleté lieskovce a máte navarené. Výdatné jedlo na raňajky alebo len malú voňavú misku večer ku knihe. Primitívne jedlo, ale obrovský sentimentálno-chuťový potenciál.

Lieskovce pomixovať

Malý lúbi mixovať, lebo to robí vrrm vrrm. A ukazovať prstom...

Pšeno s kokosovým olejom a lieskovcami

Ak vám nejaké pšeno zostalo, dá sa odložiť do chladničky a s trochou vody prihriať na ďalší deň. Len ho treba poriadne rozmiešať vidličkou, pretože sa zvykne zlepiť.

Pohodlne do kresla alebo ráno na raňajky

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Mam rad taketo jednoduche „superjedla“. Len s tymto konkretnym mam problem: alergiu na orechy. Takze vyskusam s mandlami.

  2. pseno mam doma asi mesiac, robila som len raz, zo zeleninkou. veru ma nejako nechytilo za chutove pohariky. ale takto nasladko si ho viem predstavit a aj sa mi slinky zbiehaju. vyskusam. akurat dnes som narazila na mrkvovu tortu so psenom. dva zaujimave psenove recepty za jeden den :) http://zdravejjakorybicka.wordpress.com/recepty/mrkvovy-dort-s-jahly-a-orechy/

  3. Jana Birošová

    Ja robievam z pšena mliečnu kašu, tiež ho sparím, potom varím v mlieku s vanilkou kým nie je takmer mäkké,vtedy pridám med, na záver jedno žĺtko a ďalšie suroviny podľa momentálnej nálady – sušené slivky alebo iné ovocie, orechy, mandle, posypem škoricou, kardamónom a tak… v zime na chalupe to chutí najviac :)

  4. Mám veľmi rada pšeno. Na slano najradšej zapečené s hubami, na sladko je favoritom tento šťavnatý koláč http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=45183 V zimné víkendové ráno má horúca pšenová kaša tiež veľké čaro :-)

  5. Moja laska tiez robieva zo psena super kolac – Jahelnik, recept velmi podobny ako pisala Janka, akurat sa to potom este supne do rury zapiect. Najradsej ho mam dalsi den po upeceni. Dalej z neho mozete urobit aj ryzovy nakyp – jednoducho miesto ryze pouzijete pseno. Mne to pseno v tom chuti este lepsie ako ryza.

  6. pseno premyvam 3 x horucou vodou,pouzivam ho na zahustenie polievok,ked robim polievku z hlivy ustricovej/predtym som pouzila mrvenicku/.dnes som robila vybornu fazulovicu,mala som vyvar zo sunky posekala 1 cibulu,kyslu kapustu,1 konzervu bielej fazule,asi pol pohara umyteho psena,nakoniec som zahustila slahackovpu smotanou s mukou z fazule mungo,nakoniec sunku a klobasku/zvysky Velkej noci/a bolo to papanicko o dusu.

  7. Super raňajky… Práve sa nimi dlávim :D

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.