V lete máte dve možnosti ako sa schladiť. Buď ísť k vode alebo do hôr, do lesa. Presne tam nájdete väčšinu surovín na tento rýchly dezert.
Už som spomínal, že smrek sa dá aj vypiť. Spolu s odvarom sa dá ale spraviť aj sirup. Robí sa z mladých výhonkov, ktoré rastú na jar. Ako každý rok, aj tento som ich zasypal cukrom a pustili toľko šťavy, až úplne stratili farbu. Hustý sirup som precedil a uskladnil v chladničke. Teraz v lete z neho občas urobím limonádu. Veľa citrónovej šťavy, trochu mäty a zamiešať. Čas od času do tejto limonády ešte prihodím alebo podrvím bobuľové ovocie, najlepšie maliny alebo ríbezle, občas aj čučoriedky. No, a to som už v podstate vymenoval takmer všetky suroviny na vyslovene lesný dezert – čučoriedkovú penu.
Z Novej Bane nám doniesli 6 kíl čučoriedok. Väčšina padla na džem a kompót, zvyšok sme rozdali alebo pojedli. Zostala nám v chladničke jedna malá miska, tak som špekuľoval, čo s nimi. Rozhliadol som sa ešte raz po chladničke a zbadal načatú šľahačku a nerozbalený tvaroh. Takže pena, akurát pred dvoch na lenivé nedeľné popoludnie.
Suroviny
– 125g smotany na šľahanie
– 100g tvarohu
– za hrsť čučoriedok
– pár lístkov mäty
– 1 ČL smrekového sirupu
– čokoládové hobliny
Najprv som vyšľahal šľahačku a odložil ju do chladničky. Potom som v pohári rozmixoval za hrsť čučoriedok, pár mladých výhonkov mäty, trochu smrekového sirupu a za dve lyžice tvarohu. Tyčovým mixérom som celú zmes rozmixoval najhladšie ako sa dalo. Čučoriedkové šupky v tom aj tak zostanú, ale najviac som chcel rozbiť hrudky tvarohu. Krásne fialovú penu som potom špachtlou premiešal so šľahačkou a nabral do misiek. Dozdobil čokoládovými hoblinami, čerstvou mätou a poslednými bobuľami čučoriedok.
P.S.
Tých čučoriedok môžete dať samozrejme viac, my sme mali naozaj len zvyšky. Ak budete mať tie lesné, dezert bude omnoho fialovejší.