Lesný dezert

V lete máte dve možnosti ako sa schladiť. Buď ísť k vode alebo do hôr, do lesa. Presne tam nájdete väčšinu surovín na tento rýchly dezert.

Májové smrekové púčikyUž som spomínal, že smrek sa dá aj vypiť. Spolu s odvarom sa dá ale spraviť aj sirup. Robí sa z mladých výhonkov, ktoré rastú na jar. Ako každý rok, aj tento som ich zasypal cukrom a pustili toľko šťavy, až úplne stratili farbu. Hustý sirup som precedil a uskladnil v chladničke. Teraz v lete z neho občas urobím limonádu. Veľa citrónovej šťavy, trochu mäty a zamiešať. Čas od času do tejto limonády ešte prihodím alebo podrvím bobuľové ovocie, najlepšie maliny alebo ríbezle, občas aj čučoriedky. No, a to som už v podstate vymenoval takmer všetky suroviny na vyslovene lesný dezert – čučoriedkovú penu.

Z Novej Bane nám doniesli 6 kíl čučoriedok. Väčšina padla na džem a kompót, zvyšok sme rozdali alebo pojedli. Zostala nám v chladničke  jedna malá miska, tak som špekuľoval, čo s nimi. Rozhliadol som sa ešte raz po chladničke a zbadal načatú šľahačku a nerozbalený tvaroh. Takže pena, akurát pred dvoch na lenivé nedeľné popoludnie.

Čučoriedky a mäta

Suroviny

– 125g smotany na šľahanie
– 100g tvarohu
– za hrsť čučoriedok
– pár lístkov mäty
– 1 ČL smrekového sirupu
– čokoládové hobliny

Najprv som vyšľahal šľahačku a odložil ju do chladničky. Potom som v pohári rozmixoval za hrsť čučoriedok, pár mladých výhonkov mäty, trochu smrekového sirupu a za dve lyžice tvarohu. Tyčovým mixérom som celú zmes rozmixoval najhladšie ako sa dalo. Čučoriedkové šupky v tom aj tak zostanú, ale najviac som chcel rozbiť hrudky tvarohu. Krásne fialovú penu som potom špachtlou premiešal so šľahačkou a nabral do misiek. Dozdobil čokoládovými hoblinami, čerstvou mätou a poslednými bobuľami čučoriedok.

Čučoriedková pena

P.S.

Tých čučoriedok môžete dať samozrejme viac, my sme mali naozaj len zvyšky. Ak budete mať tie lesné, dezert bude omnoho fialovejší.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.