Striedajú sa teplá s búrkami, netrpezlivo čakám, kedy porastú huby a nestačím sa diviť, čo všetko sa mení v gastronómii. Sú tu letné Omrvinky.
Michelinovská hviezda už aj pre pouličné jedlo
Možnosti sú len dve – buď je na smiech Michelin Guide, alebo by sme sa mali prestať vysmievať pouličným kioskom s ázijským jedlom. Pretože nedávno známy gastrosprievodca udelil po prvý krát svoje hviezdy dvom nudlovým stánkom v Singapure. V rovnakom meste má mimochodom tri hviezdy francúzska reštaurácia Joël Robuchon, ktorej zakladateľ pozbieral doteraz najviac michelinovských hviezd na svete. Až taká novinka to inak nie je, minulý rok dostal hviezdu nudlový ramen bar v Tokiu.
Jamie Oliver a mrazené kurčatá je skrátka čudná kombinácia
Revolúcia jedla, osveta v školských jedálňach a najnovšie kontrakt s jedným z najväčších svetových výrobcov kurčiat na svete, brazílskym BRF. Jamie mu bude robiť reklamu na sériu predpripravených mrazených jedál za 11,5 milióna libier. Dúfa, že mu tieto peniaze pomôžu robiť gastronomickú osvetu v ešte väčšom meradle. Ako on sám vraví, máme mu dať čas a vraj už po roku bude vidno prvé výsledky. Pamätám a skontrolujem.
Cuketkove videorecepty
Cuketka očividne chytil tretí dych a už nejaký čas púšťa do sveta rýchle videorecepty. Má tam napríklad hummus z mangoldu aj klasický kôprový prívarok. Aj keď video povie prakticky všetko potrebné, ku každému je aj kompletný text s receptom. Mimoriadne vydarená práca!
recepty.cuketka.cz/?category=Videorecepty
Prudko expanzívne bratislavské podniky
Čo má v Bratislave úspech sa toto leto ešte viac rozbujnelo. Mondieu zabralo priestor po bývalom Foxforde na Laurinskej a súdiac podľa večne plnej terasy má aj viac návštevníkov ako predošlý podnik. Omnoho pozoruhodnejšie na tom je, že má ďalšie dve prevádzky na rovnakej ulici, jednu z nich doslova len sto metrov ďalej.
Bistro Soho s pomerne jednoduchým konceptom pozorujem už od začiatku. Vtedy to na Dunajskej rozbalili s celkom slušnou kávou, neskôr zamenili stroj za extra klasu Spirit. Úspech trhli obmieňaním niekoľkých ázijských jedál. Teraz pôvodnú prevádzku zatvorili pre rekonštrukciu, ale zároveň otvorili ohromný priestor na Laurinskej 17 okolo Central pasáže. Táto pasáž ešte rok dozadu lákala rôzne lokálne gastro prevádzky a dopadlo to tak, že Soho zabralo rovno dve podlažia. Označenie zvonka je vyslovene minimalistické. Iba drobné biele písmo na obrovských tmavých tabuliach, ale zvnútra svieti práve ten krásny kávostroj.
Regal Burger sa rozrastá už dlhšie, ale poslednou novinkou je terasa Regal Rooftop na streche budovy, ktorú miestni poznajú ako Veľký Baťa. Z novších mien bývalé Alizé, adresou Hurbanovo námestie 6. Nadstavba išla preč a rozšírila sa ponuka o čapované pivá, miešané drinky a kávu.
Stále ten kváskový
Minulý víkend som si znova trochu potrénovať pečenie vo veľkom. Sranda to teda nebola, ale zato veľká škola. Vopred sme narobili 23 chlebov, potom ďalšie pecne a koláče aj počas samotnej akcie Chlieb, víno a hry v Sýpke u Ludvíka. Najviac sa tešili decká, že si mohli porobiť vlastné marhuľové a slivkové koláče s mrveničkou.
Popri pečení nezabúdam ochutnávať aj to, čo sa pečie okolo mňa. Naposledy to bol kváskový chlieb z pekárne Oremus v Bánove aj biely kváskový chlieb z bratislavského Fachu. K tomu dostávam kopu informácii o našich (žiaľ mizerných) múkach a mlynoch. Je toho viac, tak to bude na poriadnejší článok. Čo sa týka kváskových kurzov, v auguste som si naordinoval voľno, takže ďalší bude niekde v polovici septembra a ešte jeden aj v októbri. Hneď ako budem vedieť termíny, objavia sa na hlavnej stránke.