Čo skončilo a čo možno začne

Balancovanie kameňov vraj robia v Japonsku, ako techniku na relax a ukľudnenie. Pred každoročnou predpoveďou som teda zobral pár základných kuchynských vecí a surovín, aby som našiel statenú harmóniu.

Tento rok bol tak trochu zvláštny, akoby zamrznutý. Kopíroval prírodu, ktorá svojím poriadne suchým obdobím bola riadne prispatá. Čo sa gastronómie týka, naozaj som si nevšimol nič extra výnimočné. Rok plynul ticho a pomaly, tu a tam sa objavila nejaká nová prevádzka a mnohé rovnako potichu aj skončili. Po záchvate lacnoty zostala reštauráciám asi posledná a jediná možnosť, dvihnúť ceny a prežiť. Všimol som si, že veľa podnikov začalo viac rozmýšlať, čo na sebe zmeniť. Výsledok ešte neviem presne pomenovať, ale hádam to uvidíme jasnejšie v nasledujúcom roku.

Čo ma potešilo

Napríklad prvá neformálna „reštaurácia“ Zedz ma. Alebo rôzne malé farmárske trhy. Útlm zákazníkov v mnohých prípadoch vybudil ľudí k činom. Niekedy úspešnejším, inokedy menej. Skrátka, masívne sa začalo s „objavovaním“ starých receptov a poctivej kvality.

Ku koncu roka ma potešil Cuketka, keď dal dokopy mapu kváskov na www.pecempecen.cz. Ak sa vám nechce zakladať kvások, alebo sa vám to viackrát nepodarilo, môžete si zadovážiť hotový a vyzretý niekde z okolia. Zadarmo alebo výmenou za úsmev alebo čokoľvek domáce. A áno, na kváskovej mape sú aj delikatesy.sk.

Potešili ma ľudia, ktorí v komentároch pomáhali nachádzať dobré veci. Ľudia, ktorí začali rozmýšľať o jedle.

Nepotešilo…

Jednoznačne médiá. Kopa šumu okolo potravín. Od rôznych škandálov až po polopravdy a bombastické nedopovedané príspevky s nulovou informáciou na konci. Špeciálnu cenu by som udelil za oslovovanie tých istých lekárov a odborníkov, takže na konci dňa sa nám k potravinám na Slovensku v podstate vyjadrujú len 3-4 ľudia (z čoho jeden je politik…). Téma gastro je skrátka v móde a to bohužiaľ so všetkým, čo k tomu patrí.

Nepotešilo ma ani vychcávanie s potravinami aj zákazníkmi. Tak sa vykrádanie potravín „schovalo“ za šetrenie. Kadejaké obabrané produkty zrazu nafasovali nálepku Premium, a len pri pozornom čítaní sa človek dozvie, že niečoho vo výrobku záhadne ubudlo.

Čo bude?

Priznám sa, netuším. Balancovanie kuchynských vecí a surovín ma síce ukľudnilo, celkom jasnú predstavu o ďalšom roku ale nemám. Možno sa budem opakovať v predpovedi, keď napíšem, že celkový trend bude zrejme pokračovať. Podniky budú krachovať a tie zabehnuté sa budú sakra snažiť. Pribudne lokálnej produkcie (dúfam…). A čas od času rozvíri hladinu nejaký nepodarok. Skrátka len ďalšie a hlbšie prečisťovanie.

Čo vy? Aký máte pocit z tohoto roku?

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.