Predvianočný trh s knihami sa točí aj okolo kníh o varení. Tento rok vyzerá byť skromný, tradičný. Urobil som malý prehľad aj väčšiu súťaž.
Preskočím obligátneho Jamieho a ešte obligátnejšiu Nigellu a prejdem rovno k veci.
Poklady slovenskej kuchyne – Silvia Pilková
O Silvii sme už u nás písali, keď nám dala na stiahnutie svoju predošlú knihu Dunajské recepty. V jej novej knihe nájdete tradičné veci z okolia Bratislavy, zo Záhoria a Podunajska. Našiel som v nej napríklad dulový syr, plpu, šiflíky, sulc, ale aj lečo, čalamádu a granadír. Konečne na jednom mieste spísané tradičné aj bežné recepty. Ideálne pre mladšiu generáciu, ktorá k vareniu pričuchla príliš neskoro nato, aby dostala základný „výcvik“ povedzme od starých rodičov. Prípadne ako záložný zdroj informácii, ak sa človek nevie dovolať vlastnej mame a potrebuje rýchlo poradiť s niektorým jedlom… ;-)
http://www.martinus.sk/?uItem=135582
Nebíčko v papuľke – Jaroslav Žídek
Tu netreba dlho rozprávať. Jardo už nejakú chvíľu pestuje príjemnú gastroturistiku a výsledok je sobotná relácia v telke. Kým doteraz mal všetky recepty len na stránke STV, teraz ich vydal aj knižne.
http://www.pantarhei.sk/knihy/zidek-jaroslav/nebicko-v-papulke
Kuriatko v kastrůlku – Soňa Hudecová-Podhorná
Kniha známej gastro-novinárky Soni Hudecovej je na našom trhu určite unikát. Nie je to totiž kuchárska kniha, ale česko-slovenský (občas výkladový) slovník gastronómie. Vlastne funguje obojsmerne, čiže má česko-slovenskú aj slovensko-českú časť.
Možno skôr niečo pre profesionálov, ale na druhej strane obsahuje aj recepty, vysvetľujúce odbočky a zaujímavé fakty.
P.S. Trochu sa pochvastám. Nejakou mágiou som sa ocitol spolu s delikatesy.sk v tomto slovníku. Jasné, že nie osobne, ale pod heslom „espreso“. Ďakujem!
http://www.gastroandtravel.sk/diety/kucharske-knihy/159-kuriatko-v-kastrulku
Vianoce na Slovensku – Zora Mintalová Zubercová
Etnografka Zora Mintalová si dala tú námahu a pozbierala recepty zo slovenských regiónov. Samozrejme patrične doplnené radami, tradíciami a etnografiou. Vydal vo veľkolepom formáte Slovart.
Labužníkovy historky – Vladimír Poštulka
Na túto knihu som dostal tip od Jura Šlesara z Martinusu. Autor v nej pozbieral všetky tie trendy jedlá, ktoré sa snažia naše reštaurácie ponúkať a v historkách vysvetľuje, ako pôvodne vznikli. Napríklad bujabéza, karpačo aj palacinky.
http://www.martinus.sk/?uItem=101617
Moje jedlo – Martin Pyco Rausch
Najprv som nevedel, že Pyco je vyučený kuchár. Rovnako som nevedel, že je vegetarián. Dozvedel som sa to až keď si sám vydal svoju kuchársku knihu. Nielen vydal, nafotil aj napísal. Našiel som v nej pár overených receptov, ktoré si robíme aj doma. Ale mimo toho nič špeciálne, kvôli čomu by som si knihu chcel kúpiť. Občasných kuchárov ale osloví overenými, rýchlymi a priamočiarymi receptami.
http://www.gorila.sk/product/406594
Kniha o kávě – Petra Veselá
Petra už niekoľko krát porotcovala na slovenských majstrovstvách baristov, v Čechách takúto súťaž aj vyhrala, mala svoju kaviareň a nedávno porotcovala svetové majstrovstvá.
Jej kniha nie je novinka. Ale čas od času sa nás zvyknete pýtať, ktorá kniha o káve je najobsiahlejšia. Ak vás káva chytila a chcete sa o nej dozvedieť podrobné informácie, potom toto je s prehľadom najrozumnejšie dielo. Od pestovania až po prípravu.
http://www.martinus.sk/?uItem=93636
Súťaž
Vidíte to aj sami, riadna porcia kníh mapuje naše gastronomické dejiny, povedal by som že je to riadna etno-vlna. Pár z týchto kníh nám poslali priamo autori, tak ich rovno venujeme ako ceny do predvianočnej súťaže. Konkrétne tieto tri: Kuriatko v kastrůlku, Poklady slovenskej kuchyne a staršiu Dunajské recepty.
Súťažné podmienky sú jednoduché a sú platia len pre Slovensko. Stačí odpovedať na otázku čo znamenajú slová marhaník, cmunda a cukrkandl. Správne odpovede posielajte ako vždy na delikatesy zatočený znak klimo bodka net, najneskôr do tohoto piatku, 7. decembra 2012 polnoci. Heslo mailu je Súťaž. Výsledky oznámime v tomto článku cez víkend, teda v sobotu alebo nedeľu 8.-9. decembra 2012.
Zo správnych odpovedí vyberieme troch z vás, každý z nich dostane jednu z vyššie zobrazených kníh. Ak máte osobnú preferenciu medzi týmito troma, môžete napísať, inak knihy rozhodíme medzi výhercov náhodne. A ak sa náhodou strafíte dvaja do tej istej, potom bude opäť musieť rozhodnúť náhoda. Krájať ich nebudeme ;-)
Vyhodnotenie
Zdá sa, že súťažná otázka trochu záludná. Marhaník (strom granátového jablka) a cmundu (zemiaková placka) ste trafili všetci, ale cukrkandl nebol taký jednoznačný. Niektorí z vás písali, že ide o cukrovinku či cukríky. Iní zasa písali, že ide o skaramelizovaný cukor.
Karamelizácia je úplne iný postup, cukrkandl je český výraz pre kandizovaný cukor. Ten sa vyrába tak, že sa urobí koncentrovaný cukrový roztok. Ten sa postupne odparí a vzniknú veľké kryštály cukru. Takže správna odpoveď je aj skryštalizovaný cukor. Svetlý kandis je robený z bieleho cukru, tmavý kandis je zasa robený z hnedého cukru. Cukrkandl sa často predáva na drevených paličkách, ktoré sa dajú cmúľať, ale častejšie sa používajú ako sladidlo do čajov. Tou tyčkou si zároveň cukor zamiešate.
Ako odpoveď sme uznali aj lízatko a cukríky, ako nesprávny sme brali len karamel. Spolu sme dostali 73 odpovedí, z ktorých bolo 62 správnych.
Knihu vyhráva Marcela Cenknerová, Marcel Kajan a Jozef Obuch. Gratulujeme a posielame cenu.
Skúste si pozrieť beletrizované kuchárske knižky Petra Ševčoviča Z kuchyne starého Prešporka a Z kuchyne bohémskej Bratislavy.
Tie knihy su uz pomaly klasika, vecna skoda, ze autor zomrel.
Gratulujem výhercom :-)
[…] sviatkami vyšli Poklady slovenskej kuchyne od Silvie Pilkovej s podtitulom Bratislava, Záhorie a Podunajsko, v tomto roku vyšlo […]
Pre mňa je naj táto
http://baila.net/kniha/46568499/zlata-babickina-kucharka