V stredu sme boli s priateľmi na celý deň v Komárne a okolí. Náš cieľ boli dva veľké ťaháky – pražiareň kávy Green Plantation a pálenicu Fruit Distillery, ale popri tom sme stihli vidieť aj fúru iných vecí. Prvý článok bude práve týchto drobnostiach.
Trhovisko – základ gastronómie
Do Komárna sme vyrazili pomerne skoro, aby sme stihli miestny trh. Vonku bolo chladno a lialo ako prasa, ale napriek tomu zelenina a ostatné produkty išli. Chýbali vraj len handry, čo bolo celkom príjemné, lebo tým pádom na trhovisku ostalo len to podstatné. V priestore trhoviska sú stánky s chlebom, je tu aj pojazdné mäsiarstvo a každú sobotu sem vraj prichádza jeden chlapík z Rumunska, ktorý predáva fantastické syry – ovčie aj kozie.
Mali tu nádherné maslové tekvice, po dlhšom čase som natrafil aj na čiernu reďkovku.
Zamierili sme pomedzi kaluže k tetkám s tovarom. Mali tu nádherné maslové tekvice, po dlhšom čase som natrafil aj na čiernu reďkovku. Iná pani zasa predávala kuriatka (hríby). Kde tu sme videli aj krásnu sušenú šunku a klobásky. Samozrejme nechýbala paprika aj malé sáčky s bôbom. Tekvice som vzal hneď dve a večer ich doma upiekol a podával s tekvicovým pestom. Jedna báseň. Mali málo jadierok, takže z nich bolo pomerne málo odpadu. No dobrý kauf, 50¢ za kilo.
Raňajky v Komárne
Po nákupoch sme vyrazili za raňajkami. Kombináciu káva a pečivo sme si radšej vyskladali z dvoch podnikov. Na pečivo sme zamierili k „diere v stene“ hotela Európa (na fotke vľavo). Mali tam fantastické zemiakové pagáče a tvarohové buchty. Ťahané štrúdle mali zas toľko plnky, koľko som naposledy videl v pekárni v Minipek vo Veľkom Mederi (kus podľa plnky okolo 55¢). Kamarát Marek si pochvaľoval aj lokšu. Všetky produkty pečú na mieste, objednať sa dajú aj zákusky. Na kávu tretí v partii, naša „komárňanská spojka“ Peter, zvolil Cool Bar na Štúrovej ulici. Podnik má celkom zaujímavo spravený interiér, o ktorom sa písalo aj v časopisoch o architektúre. Káva bola príjemná, zaujali netradičné a pestré šálky (foto nižšie).
Útulná bodega
Neskôr počas dňa sme zapadli do Bottéky. Malá bodega na Jókaiho ulici ponúka zmes vecí. Sú to v podstate delikatesy, ale aj vinebar a zároveň kaviareň. Majú tu chladiaci pult na syry a údeniny, vedľa je regál s olejmi, nakladanými zeleninami, čokoládkami a inými fajnovosťami. Za barom je vitrína na víno, ktorá umožňuje „rozlievať“ aj drahšie fľašky. Káva je zasa Semiramis, dievča za pultom pred prípravou namlela kávu čerstvo. Pri malých stolíkoch pod pouličným kandelábrom sa dá dobre zašiť a čítať noviny alebo knihu.
Všimli sme si, že viaceré podniky sa začínajú meniť na podobné kombinované zariadenia – cez deň sú to kaviarne a obchody, aby sa večer premenili na útulné vinárne.
Ako bonus, kto má cestu tento víkend do Komárna, koná sa tam tento víkend (14. a 15. 11. 2009) tradičný Ondrejský jarmok.
Vieš o podobných miestach v Komárne, kde ponúkajú dobré veci? Napíš to do komentára!
Ešte na vás čakajú tri reportáže: Pražiareň kávy Green Plantation, obed v schovanej Divej Kačici a koštovka v pálenici Fruit Distillery. Dávkovať budeme postupne…
som rad, ze ste objavili ten „zazrak“ v hoteli europa. ten tam je od davnych cias. ked som bol decko mamka nam nosila odtial obedy (pracovala na vedlajsej poste). zemlovka, ryzovy nakyp, pagace, ale hlavne sedliacke zemiakove pagacse su tam vynikajuce. ich problemom je len otvaracia doba. ked stihnem vzdy zavitam. som velmi rad, ze odolali „fornetti“ manii.
Mne sa nahodou ta otvaracia doba paci, otvoria, ked maju napecene, a zatvoria ked sa minie. To je zaruka, ze dostanete cerstve :)
pozn.: Dnesnym dnom pocas celeho vikendu sa kona v Komarne tradicny Ondrejsky jarmok. Ked mate cestu okolo, zastavte sa :)
Vopred sorry za hnidopisstvo…
Predavala lisky? http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Hygrophoropsis-aurantiaca/Liska-oranzova/Listicka-pomerancova/ID250
Nie nahodou kuriatka? http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Cantharellus-cibarius/Kuriatko-jedle/Liska-obecna/ID231
A este jeden detail… nie su to hriby :-)
A ze ty mas pravdu s tym tvojim kurijátkom! S pani sme debatovali madarsky a kupovali to ako róku, coz je v preklade líška. Tak tie huby volaju aj Cesi a su to… tram ta da daaa… kuriatka. Opravime… Vdaka za upresnenie, zasa sme mudrejsi.
ta Botteka vyzera sympaticky
nabuduce prosim aj ceny, v celom clanku je az jedna, napriklad nemam ani sajnu co moze stat taka chutna sexy strudla
Škoda ešte toho taliana zo Sardínie čo mal v centre obchod, ale musel ho zatvoriť… ! Tie zemiakové pagáče…FANT√ÅZIA !
jden taliansky obchod v centre je. na eur. namesti. teda v lete tam este bol.
ta otvaracia doba mi nevyhovuje, lebo pracujema vacsinou to nestiham. ale suhlasim s cerstvostou.
presne ten taliansky obchod zrusili :( bol jediny jeden svojho druhu
Ach, takú chuť som dostala na to všetko. Už dlho žijem v Čechách a také typické slovenské delikatesy mám naozaj len občas, keď mamička v Bratislave urobí lokše k husi, či ťahanú štrúdľu. Chcem sa opýtt, či neviete, či okienko v hotelovej stene má otvorené i v sobotu?
dobrá otázka, zistím Ti, ale podľa mňa asi nie
takze nie, su otvoreny len od pondelka do piatku
Aan
dnes som si kupil tvarohovu a visnovo orechovu strudlu, spolu som platil 1,15 eur.
Vsetky strudle maju inu cenu v zavislosti od pouzitych surovin :) v priemere stoja okolo 55 centov
[…] články v téme Komárno a jeho okolie: Kam zapadnúť na prechádzke po Komárne Pražiareň kávy v […]
Ďakujem pán Klimo za zaujímavosti a postrehy, kam si to môže človek namieriť kde sa bude cítiť príjemne a zoznámi sa aj s delikatesami.Tiež vyznávam heslo: Radšej menej,no kvalitné…v Bottéke v Komárne rada pijem kávu,vrelo odporúčam aj ostatným ochutnať…100% arabica,čerstvo pražená,tiež v Komárne u jedného fanatika do kávy…
[…] články v téme Komárno a jeho okolie: Kam zapadnúť na prechádzke po Komárne Pražiareň kávy v Komárne Divá kačica v […]
[…] zoženiete v Komárne v Bottéke, písali sme o nej už dávnejšie. Predáva ho ale aj Elesko, 250ml za […]