So seriálom Víkendové Slovensko sme sa dostali na absolútny záver. Posledný víkend sme sa prespali v Trenčíne, zúfalo hľadali raňajky na poludnie, cestou si odskočili na Nový Zéland a nakoniec zakotvili v Piešťanoch. Ale pekne po poriadku.
Trenčín
Po pracovnej noci sme prespali v Trenčíne a prirodzene sme si na druhý deň prispali. Keď sme sa vybrali do ulíc sobotného Trenčína, bolo už takmer dvanásť. Prebehli sme po námestí a natrafili na Vianočné trhy. Zopár stánkov, gastro reprezentovalo len niekoľko mobilných smažiarní. Rozhodne nič na príjemné pohladenie žalúdka po prebudení. Zvyšné kaviarne v centre sa tiež so svojou ponukou nedostali ďalej ako cez marlenku, takže kolega takmer otcovsky zavelil – ide sa do Hotela Tatra. √Åno, recenzovali sme ho už minule, napriek tomu sme sa rozhodli vstúpiť do tej istej rieky. Tým skôr, že toto bola neštandardná situácia, pretože sme chceli raňajky na obed, plus mňa ešte stále mátala tá dobrá Meinl káva odminula.
Kaviareň Sissi Hotela Tatra
Usadili sme sa v kaviarni Sissi, kde bol čulý ruch. Privítala nás servírka a my ju oslovením Dobré ráno. Nenechala sa vyviesť z konceptu a ochotne nám ponúkla, že nám pripravia aj raňajkové jedlá. Voľba padla na omelety. Nesmelo sme sa opýtali na tmavý chlieb. Vraj bez problémov, bude aj tmavý. Zároveň sme si objednali aj kávičky, samozrejme malo prísť až po jedle.
O chvíľu sme mali raňajky na stole. Omelety boli na môj vkus trochu viac upečené, inak chutné. Prekvapil chlieb. Nie, žiadna natmavo nafarbená vata štvorcového tvaru, bol to hustý a ťažký tmavý chlieb. Kolega si vypýtal aj ochucovadlá, na stole sa objavili Heinz kečup a Tabasco. Ďalší detail, objednané vody prišli s krúžkom citróna, na ktorom bola obrezaná kôrka.
Kaviareň používa systém okamžitého mletia rovno do páky, tesne pred prípravou.
Z nášho miesta som mal lepší výhľad za bar, tak som videl na prípravu kávy. A tam bolo ukryté celé tajomstvo minule dobrej kávy. Kaviareň používa systém okamžitého mletia rovno do páky, tesne pred prípravou. Konkrétne mlynček značky Mahlkönig K30 Single Espresso. Navyše káva je uložená vo vzduchotesnom kontajneri nasadenom na mlynčeku. V praxi to potom vyzeralo tak, že barman priložil páku pod mlynček a ten automaticky namlel dávku. Radosť pozerať. Radostnejší bol však výsledok. Ak som naposledy napísal, že to bola dobrá Meinl káva, potom to tentoraz bola výborná Meinl káva.
Jeden z kolegov si neodpustil k raňajkám viedenskú. Akurát si predtým overil, či príde s poctivou šľahačkou alebo práškovou. Ani v tomto Sissi nesklamalo. Aj keď sa mi úspešne podarilo stratiť účtenku, raňajky pre jedného s jedlom a kávou vyšli do 5 €. S výbornou obsluhou aj atmosférou.
Nový Zéland
Z Trenčína sme sa vybrali do Piešťan po starej ceste, okolo Beckova. Keď sme prechádzali cez obec Modrová, kolega zbadal tabuľu so zvláštnym nápisom – Nový Zéland. Ja som túto srandu už poznal, tak som vyh≈ïkol, nech tam odbočí. Šli sme smerom na Bezovec a ako tak ideme, za kopcom sa zjavili pasienky a veľká zelená tabuľa Nový Zéland. Je to zoofarma, na ktorej nájdete všetky možné zvieratá, ktoré pochádzajú zo Zélandu a Austrálie. Je tu dobytok, ovce, ale aj kengury a emu. Kenguria rodinka sa pravidelne rozrastá, pár mesiacov v roku sú tu dokonca aj Maorovia.
Majiteľov sme našli pri práci okolo statku. Ochotne sa pristavili, pohostili nás a porozprávali všetky detaily, ako farma vznikla, odkiaľ prišli zvieratá. Vraj sa na budúci rok chystajú postaviť pôvodnú maorskú dedinu so všetkými jej stavbami.
Piešťany
Monsalvy
Do kúpeľného mesta sme dorazili trochu skôr a boli sme uzimení. Preto sme sa rozhodli zájsť na šálku horúcej čokolády s čili. Kam inam, ako do Monsalvy na Teplickej 10. Je to čokoládovňa, kde robia ručne pralinky, zákusky a logicky, aj horúcu čokoládu. Nie puding. Navyše máte na výber, či ju chcete z mliečnej alebo horkej čokolády. Dali sme si svorne za šálku s čili, anýzom a vanilkou, plus kolegovia neodolali ďalším zákuskom. Z nich naozaj výnimočná bola gašťanová torta. Vonkoncom nie ťažká, ale úplne nadýchaná, vo vnútri skutočná chuť gaštanov.
Hotel Sándor Pavillon
Potom, ako sme sa zohriali, posedeli si a prešli sa po meste, sme pomaly zamierili do hotela Sándor Pavillon na Štefánikovej 2/B. Je to zrekonštruovaný secesný hotel a patrí do Asociácie Historické hotely Slovenska. Pohodlne sme sa usadili v reštauračnej časti, okolo siedmej večer sme boli jediní hostia. Čašník nám predostrel menu. Na prvý pohľad vyzeralo príliš rozložito. Bolo to však tým, ako sú v lístku uvedené jedlá v troch jazykoch. Ako predjedlo sme si vybrali krém z lesných húb (2,29 €), slepačiu polievku s mäsom a rezancami (1,29 €) a francúzsku cibuľovú polievku (1,29 €). Dvaja sme si dali viedenský teľací rezeň (8,93 €), raz s lyonskými zemiakmi (1,16 €), raz s varenými zemiakmi (1,16 €). Tretí z nás si vybral pošírovaný stejk z lososa na zelenine (7,93 €). K jedlu sme si vypýtali víno. Ponúkali Matyšáka, s kolegom sme si dali pár deci cabernet sauvignon.
Obloha tu bola naozaj len v doplnkovej úlohe, hlavná úloha patrila dvom rezňom.
So slepačím vývarom som bol na pochybách. Určite to nebol vývar, aký sme zažili nedávno v Hoteli Lev, no na druhej strane bol viac slaný, než by mi bolo príjemné. Podobné pocity mali moji kolegovia zo svojich polievok. Svoju polievku som nedojedol úplne a čašník sa neopýtal pri odnášaní riadov, či bolo všetko v poriadku. Zato sa to opýtal hneď, ako sa priestorom reštaurácie rozľahol zvuk spúšte fotoaparátu. V momente, keď kolega fotil hlavné jedlo. To bolo naopak nadmieru v poriadku. Teľací rezeň mäkký a chutný. Naaranžovaný bol s kúskom rajčiny a čerstvým šalátom. Ten dokonca jemnúčko preliaty horčicovým dresingom a prekvapenie, panenským olivovým olejom. Príjemný detail. Aj keď obloha tu bola naozaj len v doplnkovej úlohe, hlavná úloha na tanieri patrila dvom rezňom. Stejk z lososa bol podľa kolegu tiež v poriadku. Ak sa pýtate, čo sú lyonské zemiaky, potom to boli pečené zemiaky s restovanou cibuľkou navrchu a nahrubo mletým čiernym korením. Spoločný účet vrátane vína nás stál 38,26 €.
Z Hotela Sándor Pavillon som mal v zásade dobrý pocit, ale štyri hviezdičky nemôžem postaviť na jednom výbornom wienerschnitzel. Najmä nie s trochu „ľaknutou“ a neosobnou obsluhou a už tobôž nie slanou polievkou.
Výsledok tohoto cestovania? Že nás to akosi inštinktívne ťahalo k hotelom. Aj keď to nebolo vždy celkom bezchybné, istá kvalita bola vždy dodržaná a v podstate sme sa vyhli väčším sklamaniam. Ďakujem zároveň svojim kolegom, ktorý túto malú „gastro-tour“ absolvovali so mnou.
Predošlé diely seriálu o víkendovom Slovensku:
Víkendové Slovensko: Banská Bystrica
Víkendové Slovensko: Žilina, Nimnica, Trenčín a Trnava
Levice a Hotel Lev
rezen vyzera pekne, skoda ze chyba fotka lyinskych zemiakov (ake?) a konecne aj ceny
len ta gramatika – v Hotely Lev, na taniery
Sice mam podozrenie, ze je to preklep, ale pre istotu sa opytam, lebo expert na gastronomiu nie som. Vynilka ma nieco s gramofonovymi platnami? :-)
samozrejme preklep ;-)
Ten losos na obrazku sa mi nejak nepozdava:
a) Nie je ho trocha malo? (ak uz stihol konzument cast zjest, beriem otazku spat),
b) Ta zelenina vyzera ako z mrazena Tesco value-zelenina ohriata vo vode. Alebo…?
Co sa tyka rezna, v Rakusku zvykne pretrcat z taniera a je tenucky, ze cez neho mozete zatmenie Slnka pozorovat. Tu sa mi vsak vidi hruby a maloplosny. Je tak?
Farmu Nový Zélend sme obkukovali viackrát, ale to ešte stavali. No ako vidno, už by sa tam patrilo opäť zájst :D
vegalogic: sice to neboli take porcie, ake popisujes, ale boli vacsie ako na fotkach. Bolo to totiz fotene rybim okom, preto to skreslenie.
zelenina: v tomto rocnom obdobi by si len tazko zhanal cerstvu mladu karotku a hrasok. Ak je jedno dobre pripravene, moze byt chutne aj ked suroviny boli mrazene. Mimochodom, myslis, ze ten losos bol tiez cerstvy?
Mnoho ludi ohrna nos nad mrazenymi potravinami, ale niekedy, ak mam porovnat dve veci dostupne v supermarkete – mrazenu a cerstvu zeleninu, vychadza z toho ta mrazena lepsie… zamrazi sa totiz pomerne kratko po zbere, naproti cerstvej, ktora lezi na regaloch tyzdne. Aby si ma nechapal zle, skutocne cerstvu zeleninu z rynku nic neprekona… Akurat nie v zime ;-)
Meinl kava uz urcite nie je to, co byvala v 90tych rokoch, pripadne na zaciatku 2000’s. Viem ze sa postupne transformovali (a este tak stale robia) z koncentracie na retail viac na gastro segment, a buduju premiovu poziciu. Mal som moznost byt s ludmi z firmy v kontakte pri zopar projektoch, a uz takmer 3 roky sa sutreduju na zvysovanie kvality produktu, vylepsene technologie a podobne.
Ak si vyberiete podnik, kde maju Meinl, s tym, ze si pred usadenim zbezne overite kvalitu obsluhy a pripravy (treba hodit ockom na mlyn, pripadne zahliadnut pripravu 1nej porcie), a ak je vsetko OK, mozete bez obav cakat fajnu kavicku.
Farmu Novy Zelend doporucijem pre rodinky s detmi. Moc sa nam tam pacilo.