Máte moka kávovar a celkom úspešne si ho brávate na dovolenky aj krátke výlety? Fajn, teda pokiaľ je tam aj plynový sporák alebo elektrická platničku. Ale čo keď sa ocitnete v nehostinnom prostredí, kde nič z toho nie je…
Presne to sa mi nedávno stalo. Obklopený hŕbou chodbových kávových automatov, bez akéhokoľvek ohrievadla, s naloženou mokou a zúfalý… Situácia bola o to horšia, že spánku bolo málo a skrátka aj fajnšmeker občas potrebuje kávu iba kvôli kofeínu… Objavil som však rýchlovarnú kanvicu a spomenul si na recenziu kávovaru Elektra. Ako to zohrieval vodu? Nepriamo? Tak to potom môžme začať krížiť.
Budete potrebovať rýchlovarnú kanvicu a moka kávovar veľkosti na 1 alebo 2 kávy. Väčší by sa asi nezmestil. Naložte moku ako by ste to spravili normálne. Do rýchlovarnej kanvice nalejte vodu tak, aby v nej bola moka ponorená asi na 2-3 centimetre. Keď budete ponárať moku, tak ju „zaveste“ dovnútra za rúčku, ako to vidíte na titulnej fotke.
Teraz ešte potrebujete ošetriť dve veci. Otvorte veko moka kávovaru a privrite veko kanvice (na fotke hore). Potom už len spustite rýchlovarnú konvicu. Keď voda začne vrieť, kanvica samozrejme automaticky vypne. Nebojte sa, krátko nato by mala začať v moke natekať káva. Ak by tiekla príliš pomaly, môžete po chvíľke ešte raz nakrátko spustiť kanvicu, ale hneď ju zas vypnite. Ak by ste to spravili niekoľko krát za sebou, mohli by ste ju odpásť… Dobré je, že tá masa vody má istú zotrvačnosť a nahromadenú energiu, ktorá je väčšia ako malá moka kanvička.
Celá procedúra má dve výhody. Káva vám v moke vďaka nižšej teplote ohrevu určite nezhorí. A ak máte staršie tesnenie alebo ste moku slabšie utiahli, nebude vás trápiť, ak pár kvapiek pretečie. Na platni by syčali a zašpinili všetko naokolo.
Keď budete sledovať, či už nateká káva v moke, držte si radšej odstup. Vriaca voda môže vystrekovať von a nepekne vás obariť.
Treba dávať pozor na jednu veci. Keď budete sledovať, či už nateká káva v moke, držte si radšej odstup. Tým, že rýchlovarná kanvica nemá úplne dovreté veko, môže občas vriaca voda vystrekovať von a nepekne vás obariť.
Ešte jeden detail. Vďaka nižšej teplote vám v moke natečie menej kávy, než ste zvyknutý. Nezúfajte, ak budete niekedy musieť využiť tento „vynález“, poteší vás aj polovičná porcia.
Čo nabudúce? Neviem. Ešte som stále nevyskúšal moku na pahrebe ani s telovzdušnou pištolou…
spotrebic v spotrebici, cool. vyrabac hotdogov v mikrovlnke. mikrovlnka v pahrebe. pahreba v elektrickej rure. rura v indukcnom poli. bariera bola po tomto clanku zburana.
:-) like
ále nie, to si len nová situácia pýta nové riešenia… ;-)
Hm, a nebolo by lahsim riesenim kupit si na podobne situacie Hario V60? :-) Osobne som uz na cestach skusal uplne vsetko – od french pressu, cez aeropress az po mokka konvicku a Hario to jednoznacne vyhralo. Ako napad to ale vobec nie je marne. :-)
Mozno bolo, ale moka je srdcovka. Navyse som doteraz mal vzdy stastie, ze bol k dispozicii ohrievac, takze som nemusel mysliet na alternativy. Doteraz… ;-)
dedo mal 2in1 koťogó z roku raz-dva. na platnu/plyn a do elektriny. pri elektrickej priprave to samo vyplulo kabel, ked bola kava hotova. strasne sexi.
musim zistit, ktory barbar to zdedila a pokusit sa opat dedit. take vymozenosti uz dnes nekupite.
Viktor, si klasik!!! :)
[…] na akýkoľvek zdroj tepla, od indukcie až po otvorený oheň. Dokonca sa dá skrížiť aj s rýchlovarnou kanvicou! Odpadá tiež nutnosť nosiť odmerku, lebo moka sa dávkuje vždy povrch. Moka je tiež menšia […]
skoda ze mame rychlovarnu taku mrnavu…
kafe na pahrebe mas tu, ale slusne to zasvini kotogo…