Presso – espresso odpojené z elektriky

Presso
Poznáte tie otvárače na víno, kde sa dve zdvihnuté páky stláčajú smerom ku fľaši a vyťahujú tak korok? Na podobnom princípe pracuje espresso kávovar Presso. Alebo lepšie povedané pripravovač kávy, pretože ide o prístroj, ktorý vodu ani zohrieva, dokonca ku svojmu fungovaniu nepotrebuje ani elektriku.

Princíp prípravy kávy s Pressom je jednoduchý. Do filtra nadávkujete pomletú kávu, do hornej nádržky nalejete horúcu voda, zdvihnete rúčky a zatlačíte ich dolu. Vytvorený tlak potom preženie vodu cez filter a výsledok môžete následne ochutnať v šálke. Dá sa teda povedať, že ide o plne manuálny prístroj, kde si presne môžete regulovať množstvo kávy, teplotu vody a zrejme aj samotný tlak.

Viac info aj videá nájdete na nasledovných stránkach:
www.presso.co.uk
www.pressoaustralia.com

P.S. Ak ste sa niekto s týmto kávovarom náhodou už stretli, date vedieť v komentároch.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (32)

  1. ulicnik24

    no nevidel som to nikdaj, sranda vec :-)

  2. páni , ty mašokoješ takmer ešte viac ako všetky daňové a podobné úrady:(
    Toto fakt existuje?! Povedz, keď si chcem domov kúpiť dobrú pressomašinu, ktorú by si mi doporučil? A ktorú kávu do nej? Už teraz som ti vďačná.

  3. si signora, existuje…
    Dobru presso masinu. Vsetko zalezi od sposobu pouzitia, resp. co od nej ocakavas. Neber to ako vyhybavu odpoved, napis co hladas, skusim poradit.

  4. pridavam sa ku germe, hladam espressomasinku pre domacnost dvoch ludi, podmienky:co najmenej plastovych sucasti, schopnost uvarit dostatocne teple espesso, pakovy mechanizmus, medena nadrzka ?, nie plneautomaticke, nie zabudovany mlyncek na kavu.

  5. ulicnik24

    mysacinka
    su u daktorych modelov problemy s teplotou kavy?

  6. ju, nasi maju Rowentu Adagio ,je to kombinovane aj s so systemom na vyrobu filtrovanej kavy, pripravene espresso ma krasnu cremu,ale teplota pripraveneho napoja nie je nic moc.Navyse, pol roka po skonceni zaruky,sa rozlomil ovladaci dielik na prednom paneli.
    My sme mali pressovar znacky krups K2 XP 4000.Vydrzal rok! Jedneho dna zacala voda pretekat, reklamovali sme ho a v naivite,ze to bola nahoda sme si vymenou vzali rovnaky model.Ten vydrzal tyzden. Okamzite som poziadala o vratenie penazi a kym sa odhodlame na nakup spolahlivej masinky, budeme spokojne nazivat s mokou.

  7. ulicnik24

    no u tychto automatov to moze byt ze to prisposobili podmienkam na zapade kde je zakaznik povazovany za tupca a mohol by ich zalovat za obarenie sa kavou.
    No dobre Rowenta nie Krups asi tiez nie (mame kavovy mlyncek Krups co ma uz pomaly 30 rokov ale vtedy este asi vyrabali vyrobky co vydrzia dlhsie ako je zaruka)

  8. PanPalino

    kavickari, ja mam vyse dvoch rokov Krups, robim na nom kavu kazdy den, niekedy aj dvakrat a funguje ako novy. Pri kupe som sa riadil kamaratovou radou: kup si co najjednoduchsi, bez zbytocnych serepeticiek, s dostatocnym tlakom. Mam nieco na tento sposob: http://www.electrobest.com/krupalesmacb.html , uz sa velmi ui nas ani nepredava.
    Na funkcnost pristroja urcite aj vplyva, ako sa on clovek stara.
    tak tolko odo mna.

  9. takze po poriadku:
    Krups – je to firma, ktora ma tradiciu vo vyrobe vah a elektromotorov, nie kavovarov. Teraz patri pod skupinu, ktora inak vyraba aj Moulinex a Rowentu. Cize ak od nich nieco kupovat, tak skor kuchynsky robot alebo mlyncek.

    Kavovar. Tak laicky by som si podvedome vyberal urcite od firmy, ktora ma tradiciu v kave, resp. robi len kavovary. La Pavoni, Saeco, Gaggia, FrancisFrancis atd. Su to sice drahsie masinky, ale realne, ak su dobre spravene, tak su to jednoduche pristroje, ktore maju sancu sa dozit pekneho veku, takze to za tie prachy nakoniec stoji. Podla hesla, cim zlozitejsie, tym nachylnejsie na skazu… Dalsia vec je, ze nato, aby sa tocila ekonomika, tak firma nema zaujem predavat veci, ktore vydrzia 30 rokov. Tak sa mi minule po 3 rokoch pokazila retazova pila. Ked som ju rozobral, zistil som, ze ozubene kolesa boli z plastu (!!!). Takze za kvalitu dlhsej vydrze si skratka treba priplatit.

    Ak by som si teraz kupoval taky stroj, aky popisujete, zrejme by padla volba na Ariete Café Retro, pohladajte na internete, cena je od 7500 do 9000 Sk, videl som ho tusim aj v Nay (ale len v kamennom obchode). Pozor, robia ho v dvoch prevedeniach, jeden je na mletu kavu, druhy na POD system (cize kava pomleta a balena v sackoch), tak si overte, aky model to je. S viac peniazmi v keseni by to bol asi FrancisFrancis.
    Alebo si kupte tento Presso stroj, vodu uvaris na hocicom a silikovove sucasti piestu hadam vydrzia. Ine sa nema co pokazit. ;-)

    Osobne mam najvacsi problem s tym, ze taka masina doma sa nestihne poriadne zahriat. Tak ako musia byt salky predohriate, tak aj stroj by mal mat podla mna svoju teplotu. Preto mi chuti espresso viac v podniku, kde je velky stroj, ktory bezi cely den, ako ked by som ma doma maly chrchel, zapol ho raz denne a pokusal sa z neho vykuzlit rovnaky vysledok. Na velkosti holt zalezi ;-) Aj v tom velkom stroji sa prve kavy vylievaju a hostovi sa podava, az ked je stroj „rozbehnuty“. V Bar Coluzzi, kde som robieval, k nam chodieval jeden Francuz a tvrdil, ze dokonca aj v kaviarni mu lepsie chutila kava poobede, ako ked si ju dal rano, hodinku po otvoreni.

    A mozno som len prilis fajnovy a mam len stastie, ze mam pod oknom fajn kaviaren s ochocenym baristom podla mojho gusta, takze ma berte s rezervou.

  10. ulicnik24

    no Gagia ma prave zaujala v NAY ale ako som prave zbadal takje na sacky a to sa minepozdava
    Ariete mali aj v Nay na nete ale stiahli ho z ponuky

  11. Hej, na toto si dajte pozor, kavovary, ktore su na vselijake kapsle, POD a neviem co este.

    ulicnik: doplnis nejaky pokec k tym tvojim moka kavovarom, ktore som dal na stranku?

  12. ulicnik24

    Pokec asi nie, nic ma nenapada, pozbierali sa tak nahodou, ked zacnes s jednym dalsie ti dakto podaruje kto sa chce zbavit starych carachov a nemam teda ponatia aka je za nimi historia

  13. no hej….ochoceny barista pod oknom, to sa niekto ma. Tu ak by som naklusala do najblizsej kaviarne a pri pulte ich poziadala o“jedno espresso“ asi by na mna kukali ako vyorane mysky. iny kraj,iny mrav. Pekne aspon 20cl latte, na kvalite kavy az tak nezalezi, dolezity je objem a veeela mlieka. Nehovoriac o cene :-(
    ano, suhlasim, doma urobene espresso nebude nikdy take dobre ako ta zazracna tekutina,ktoru dokazu vyprodukovat velke ocelove masinky.zatial som v stadiu uvah, ako sa poznam , najmenej do Vianoc budeme stastne spolunazivat s mokou.dakujem za tipy na znacky kavovarov, o vacsine z nich som uz pocula\videla. Ma niekto v vas take doma?

  14. Akurat som dostal mail od tej firmy, cely ten zazrak vyjde 70 libier, co je podla mna super za takyto gadget.

  15. no veru, nejake 3tisice… to neni spatne. Keby nebolo pred danami a prave som si nekupil medenu panvicu, tak sa aj hecnem… ;-)

    zvazujes, ze kupis?

  16. Rozmyslam nad tym, ale moja bialettka na mna pozera ocami ziarliveho psa :))

  17. Tu je v aukcii, skusim to pripadne na ebayi vytrieskat za nizsi peniaz. http://cgi.ebay.co.uk/Presso-Espresso-Machine

  18. a preco by nemohli pokojne koexistovat? sak toto je uplne ina liga aj uplne ina kava podla mna.
    drzim palce na aukciu, hadam sa zadari, potom zreferuj

  19. Jo urcite ze by mohli :) Moka a Presso su ine ligy a podla mna bude aj ina liga kava z tohto gadgetu. Dufam, ze sa to podari.

  20. uff, aká diskusia. Ale nevychádza mi z toho, že ak chcem dobré presso, tak radšej do podniku o ktorom viem, že ho tam dobré robia? Že kvôli dvom maličkým sa mi neoplatí kupovať mašinku?

  21. nie, je to podla mna len vec priorit. Ani mne by sa neoplatilo kupovat domov takyto stroj, ale poviem ti, keby som mal niekedy volne peniaze, asi by som si ho predsalen kupil… Su predsa dni, kedy nejdem do kaviarne aj par dni a to uz cloveku niekedy chyba crema (moka mi to iste prepaci…). Ak je clovek fanatik, tak si to podla mna kupi, aj ked vacsinu casu bude chodit do kaviarne k velkemu stroju.

  22. ulicnik24

    germa
    ani navstevy ebnmusis hned tahat do baru ak chces robit pohostenie doma

  23. našťastie na túto stránku nechodí sobášený, lebo by som mu už ťažko vytĺkla z hlavy myšlienku kúpiť mašinku. No ja tie peniažky viem lepšie investovať:)

  24. tu nejde o investiciu, ale o bohapuste uzivanie si a hedonizmus ;-) hehe

  25. ulicnik24

    Germa
    vela veci nepotrebujeme k zivotu a kupime si ich :-)
    nebud taka materialisticka a dopraj si dake to potesenie ;-)

  26. viktor a uličník – ale veď ja si užívam:) A miniem tie peniaze v máji v Barcelone radšej, jupíííííí.

  27. Viem, že diskusia je k článku o niečom inom, ale keď sa tu začali rozoberať domáce „pressovače“, nedá mi nenapísať.
    Viktor stále tvrdí, že v domácich podmienkach sa nedá pripraviť espresso ako v kaviarni na veľkom stroji, ja by som o tom tvrdení zapochyboval. Pripraviť skvelé espresso v domácich podmienkach nie je až také nereálne. Len treba vedieť, ako na to.
    Pri výbere pressovača treba obísť prístroje s napeňovačmi – to sú tie cream disky, crema páky a podbne, síce urobia penu prakticky z akejkoľvek kávy, ale od skutočného espressa je to na míle vzdialené. Asi najlacnejšie vychádzajú pressovače značky Gaggia, no ak nemáte s financiami problém, tak tradičných značiek je na trhu dosť: La Pavoni, Isomac, Rancilio, La Marzocco, ECM, Vibiemme, Quick Mill, La Cimbali, Elektra,…
    Pri výbere kávovaru však nesmieme zabudnúť na nemenej dôležitú vec, a to je kvalitný mlynček. Bez neho príprava espressa prakticky nie je možná. Najlacnejší „použiteľný“ mlynček je asi Gaggia MDF, ktorý sa v nezmenej podobe vyrába už hádam aj desiatky rokov.
    Potom príde na rad asi najťažšia vec, a to hľadanie dobrej kávy. Pre espresso je naozaj dôležitá kvalitná a kvalitne spracovaná káva, pretože spôsob prípravy nemilosrdne odhalí všetky chyby. Taktiež čerstvosť kávy je dôležitá, po 3-4 týždňoch od praženia sa už začína káva meniť a vo výslednej chuti to už začína byť poznať. Nájsť na Slovensku kvalitnú kávu je však dosť problém, ja mám zatiaľ najlepšie skúsenosti s jednou malou „rodinnou“ pražiarňou z ČR, v ponuke majú vyše 30 jednodruhových plantážnych káv aj niekoľko zmesí, takže si naozaj každý nájde kávu presne podľa svojho vkusu.
    Potom už len trénovať správnu prípravu espressa a po krátkom čase začnete kaviarne zďaleka obchádzať.
    Keď sa na to pozrieme cez financie – spolu s manželkou vypijeme denne po dve espressá, čiže 4 kávy denne (minimálne), jedna porcia kávy ma stojí približne 7,-Sk, v kaviarni 25,- – 34,-Sk, čiže na jednej šálke ušetrím (zaokrúhlime to) 20,-Sk, pri našej spotrebe je to 80,-Sk denne, za rok vyše 29 tisíc. Ešte sa niekomu zdá investícia do espresso mašinky vysoká?

  28. Ešte pár postrehov ku komentárom vyššie:

    Viktor: Domáci kávovar stačí zapnúť a nechať predhriať 10-15 minút pred prípravou, nemá 3 litrový bojler ako veľké stroje, preto aj čas na predhriatie je oveľa kratší. Potom už záleží len na teplotnej stabilizácii toho-ktorého kávovaru, väčšinou však platí priama úmera s cenou.
    Ariete Café Retro používa „thermocream disk“ – a s tým dosiahnuť kvalitné espresso je veľmi ťažké. Mal by mať však masívnu páku v komerčnom rozmere 58mm, takže je v ňom asi možné použiť misky z profesionálnych strojov – ak áno, tak potom by to mohla byť jedna z možností.

    Mysacinka: Spomínala si Rowentu Adagio – ku kvalite kávy sa nebudem vyjadrovať, no nízku teplotu nemá. Prístroj treba vždy nechať predhriať, +/- 10 min. by malo stačiť, a samozrejme treba predhriať aj šálky, najlepšie horúcou vodou z trysky pár minút pred prípravou. Ak používaš hrubostenný porcelán a nepredhreješ, tak je samozrejme výsledné espresso studené, a to z hocijakej mašinky.

  29. hnup: jasne, napisal som, ze ma berte z rezervou… mne to z malych „chrchlov“ skratka nechuti, nemozem si pomoct.
    Tiez by mi zrejme vadilo to co si ty napisal a ja zabudol, ze maly stroj musis zahrievat. Jasne, ja sa s kavou rad hram a nesnazim sa veci urychlit, ale 15 minut sa mi holt doma cakat nechce. V tomto si radsej zvolim moku, ktora ma hadam najjednoduchsiu obsluhu aj udrzbu a konstatne dobre vysledky. Zvysny cas sa pohybujem mimo dom, cize bud v praci, alebo na vybavovackach, takze o dobre espresso nemam nudzu, rovnako som kavu nikdy nebral cez peniaze, ani cez porovnavanie, ci ma vyjde drahsie stroj alebo kaviaren.
    V kaviarni je to aj o obsluhe, atmosfere, citani novin, pozerani sa na ulicu ako plynie zivot. Clovek sa odputa od bezneho prostredia, najde trochu kludu. To je pre mna ta pridana hodnota oproti kavovaru doma, toto mi domace prostredie nikdy neda. Nato mam doma moku, tu si spravime tiez v klude, ale takom rodinnom, spolu so zenou…
    A mozno je to cele len o tom, ze mne sa espresso spaja len s pitim kavy vonku, nikdy nie doma.

    Kazdemu holt chuti nieco ine a kava vseobecne sa u mna velmi spaja s emociami a zazitkami. Podla toho ju aj pripravujem, aj konzumujem.

    ostatne su len veci, ktore hadam ani netreba opakovat: kvalitny mlyncek, kvalitna kava, predohriaty porcelan, filtrovana voda, atd atd… tieto beriem ako samozrejme

  30. Viktor: Otázka je, čo je „malý chrcheľ“ – ak myslíš rôzne čínske hračky s európskymi značkami, tak súhlasím, ale napr. Rancilio Silvia? Už len kvôli tomu menu ho nemožno nazvať „chrcheľ“ :-) Určite si nepil kvalitne pripravené espresso v domácich podmienkach, asi preto ten názor.
    Predhriatie stroja vôbec nie je problém, je to len otázka zvyku. Dnes už ani nerozmýšlam a prvá vec po zobudení je zapnutie pressovača, kým rozlepím oči a začnem ako tak fungovať väčšinou prejde aj viac ako tých 10 minút, to isté aj káva po obede – stroj sa nahrieva kým obedujem. V tom nevidím naozaj žiadny problém. Caffettiere (ako hovoria taliani) na moka mám doma tri (každú na iný počet káv), môžem kľudne povedať, že príprava moky je rovnako zložitá (či jednoduchá) ako espressa v pressovači, tak isto je to aj s čistením.
    Tú kaviarenskú atmosféru Ti tiež neberiem, aj keď mne sa to spája viac s predstavou filtrovanej/zalievanej kávy s dvojdecovým objemom, prípadne cappuccina, caffé latté, … To sa dá popíjať popri čítaní novín, sledovaní ulice, ale espresso? To už potom musí byť aj nejaký zákusok :-) Ale ako hovorím, to je vec názoru, ja vonku radšej posedím pri dobrom vínku, pohári prazdroja alebo, ak treba šoférovať, tak pri nejakom dobrom čaji.

    Ešte k poslednému odseku – mlynček som spomínal hlavne preto, lebo veľa ľudí si myslí, že si kúpi pressovač za 80€, drbne do toho mleté Tchibo a už má doma kávu ako v kaviarni. Ak to niekto myslí s espressom vážne, musí počítať s tým, že mlynček ho bude stáť takmer toľko isto, ako kávovar (v mojom prípade bol mlynček o polovicu drahší).

    PS: Pre mňa je tiež príprava kávy taký malý obrad, práve preto nemám automat, kde stačí stlačiť jediný gombík. Už len vôňa šíriaca sa z mlynčeka dokáže pekne nabudiť moje chuťové poháriky, o to viac mi potom chutí výsledný produkt.

  31. v porovnani s velkym 2 alebo 3 pakovym strojom je pre mna kazdy domaci stroj chrchel… nemusime sa tahat o slovicka. Dobru kavu z domaceho stroja som inak pil, ale ako som napisal, toto ma skratka neberie. Trvam na tom, ze priprava rannej kavy aj s udrzbou pristroja bude s mokou rychlejsia, najma ak mas hekticke rano a v nom si chces ukradnut aspon par kludnych chvil na relativne dobru kavu. Dalsia vec je, ze moka kava ma vdaka inemu stylu pripravy aj iny charakter, povedal by som, ze je to skor taka silna ranajkova kava.

    Espresso v kaviarni? A preco nie? Vypijem ho sice na jeden lusk, ale to neznamena, ze musim rovnako rychlo opustit lokal.
    ako som napisal, mne sa holt rozne typy kavy spajaju s roznymi atmosferami, prostrediami a pocitmi, inak si myslim, ze v zasade sme na uplne tej istej lodke ;-)

    pozeram, ze na elektroexpert ste dali spolu s niekym anonymnym pani predavajucej celkom slusnu prednasku o mlyncekoch aj strojoch ;-)

  32. […] nedávnom ručnom prístroji na prípravu espressa tu máme ďalší vynález. Vyzerá a používa sa ako pumpa na bicykel, ale […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.