Istý čas nám na rúre prestali doliehať dvierka. No, doliehať. Oni vlastne nedržali vôbec v uzavretom stave. Viac ako mesiac sme to riešili zapaženou varechou o priľahlý šuflík.
Potom som milovanej navrhol, že tam spravím takú peknú medenú západku. Návrh bol okamžite zamietnutý, vraj si nebude ničiť hánky pri umývaní o blbú západku a musí existovať lepší systém. Aj ma rovno preškolila, keď zobrala z chladničky takú tú tenkú magnetickú reklamu a fľasla ju na dvere. Dvierka aj istý čas držali, ale teplo a slabota magnetu nakoniec popustili.
Objednal som teda tri samariové magnety. Každý má priemer len 10mm a hrúbku 4mm, ale sú to mimoriadne húževnaté kusy. Po prvé nekorodujú, majú mimoriadnu silu (YXG-28) a odolajú teplotám do 300°C. To najlepšie, budú schované vo vnútri rúry, takže ich nebude vidieť.
Tri malé magnety na naše masívne dvierka (šírka 90cm a trojité sklo) akurát stačia a nevytrhávajú vám ich z ruky. Mohli by byť o kúsok silnejšie, ale to už by sme museli trochu viac šklbať rúčkou pri otváraní. Magnety sú tie dva malé gombíky na čiernom plechu.
Kúpil som ich tu, kus stál 3,74€. Pokiaľ ich budete riešiť na vašu rúru, musíte si zmerať, koľko miesta máte medzi dvierkami a rámom rúry. Ja som ich zmeral tak, že som tam najprv vložil tie klasické feritové guľaté chladničkové magnety. Mali hrúbku 5mm a dvierka s nimi kúsoček odstávali. Preto som zobral 4mm.
Ak si nie ste istý silou magnetov (to spomínané YXG-28), potom radšej kúpte o kus naviac. Keď bude málo, doplníte, ak nie, tak vám zostane na iné použitie.
Ešte jedna vec – overte si vopred, či je vaša rúra zo želežného plechu a či na nej držia magnety. Niektoré diely možu byť hliníkové, tam vám nepomôže ani neodymový magnet.
Doplnenie
Po nejakom čase vysvitlo, že magnety pri vyšších teplotách strácajú svoju silu. Nie veľmi, a ak s nimi dvierka doliehajú len tak akurát, počas pečenia sa môže stať, že sa otvoria. Stalo sa nám to, keď som dal vyhriať rúru na maximum (250°C) a v podobne vysokej teplote piekol bagety. Preto doporučujem prihodiť k odhadu ešte jeden alebo dva kusy navyše.