Fotohádanky sme dlho dávali len na náš Facebook. Hlavne kvôli rýchlosti reakcii aj pridávania fotiek. Dnes sme pripravili fotohádanku tu, pretože bude mať rozlúštenie v samostatnom článku.
Úloha je jednoduchá. Povedzte, ako sa volá to čudo na fotke a z čoho je urobené. Len žiadne hlúpe asociácie, je to výsostne sezónna pochúťka. Pomôcka – pri výrobe sa používajú len tri suroviny. Uhádnete?
Je to plod Ceratonia siliqua – Rohovník obyčajný. Plodom je podlhovastý hrubostenný nepukavý struk, dlhý až 25 cm, široký 3 cm. Vonkajšia strana je lesklá, tmavohnedá, hladká. Na pozdĺžnom reze sú viditeľné nepravé, zdužnatené priehradky a medzi nimi sú ploché, tmavohnedé, veľmi tvrdé smená s priemerom asi 5 mm.
Gaštanové pyré v čokoláde :)
(suroviny: gaštany, rum, čokoláda)
je to z cvikly..
Mne to pripomína holotúriu, len neviem, prečo by si ju varil :-)
http://reefguide.org/carib/threerowedcucumber.html
Ale trochu serióznejší tip: nejaké pevné častice (šípky, kávové zrná?) zlepené niečím farebným (možno nejaké rozmixované ovocie s maslom či tvarohom dá takúto farbu)… No možno by pomohlo, keby som vedel, či je to vlastne na slano, alebo na sladko.
podla mna je to čurčela v Gruzinsku alebo soutzouiki v Grecku alebo rojki alebo tak nejak v Armensku, poznam to z Gruzinska a vyraba sa to z granatovej stavy (pripadne ineho ovocia), muky a orechov… Na obrazku vsak chyba nitka za ktoru sa to zaväsi a vysycha
Zaväsi sorry zavesi
arašidy s medom namočené v čokoláde :) ak nie arašidy, tak niečo iné, možno burizóy… ale počkať niečo sezónne? hmm…ale ten med a to v čokoláde to bude asi určite :D
Tak to ani dlho netrvalo, pavlix to trafil celkom presne. Na obrázku je gruzínska churchkchela z tmaveho hrozna. Nitku som na fotku nedal schválne, aby to nebolo také jednoduché… ale vidím, že bolo. Bude článok.
gruzínska churkchela