Leto, olivovému oleju sa podarilo prejsť zo šalátov do zmrzliny, našinci sa rozohňujú nad rakúskymi potravinami a bude pár príjemných gastro akcii. Sú tu júlové Omrvinky.
Poďme vytrestať naše obchody
Aspoň taký pocit mám z článku, ktorý sa momentálne veselo preháňa po slovenských internetoch. Preháňa a pritom riadne preháňa. V skratke, článok je o porovnávaní slovenských a rakúskych potravín.
Zdravá nasratosť je fajn, populizmus bokom. Namiesto „vytrestávania“ našich prevádzok nákupom v Rakúsku by bolo dobré sa pozrieť čo je v našom potravinovom kódexe a to, čo sa doň za 20 rokov zanieslo. Meniť sa to bude už len ťažko, lebo nám EU klepne po prstoch, že obmedzujeme hospodársku súťaž. Čo sme si nevyboxovali doteraz, už nedobehneme, sorry. Zásadný rozdiel je, že Rakúsko má skôr malé obchodíky a aj reťazce sú maloformátové, u nás sa to hemží hyper/super-marketmi. Výsledok je deformácia trhu, takto veľkých a usadených ich už jednoducho nevyhodíte.
Ak si myslíte, že práve takto vytrestáte reťazce, zamyslite sa. Rakúsko/Nemecko na vás zarobí hneď dva krát. Prvý krát pri nákupe u nás (stále tu máme dosť rakúskych/nemeckých reťazcov), druhý krát zarobí, keď nakúpite rovno u nich. Vy ste ušetrili, ale z dlhodobého hľadiska sú víťazi oni, dostali vaše peniaze na oboch frontoch. Keď vám teda išlo o vytrestávanie našich obchodov.
Ďalej sa pozrite na spôsob používania E-čiek. Ich spotreba (teda koľko sa ich predá) je v prepočte vyššia v Rakúsku a Nemecku, u nás sme na tom ešte stále relatívne light. Niektoré E-čka, ktoré sa pridávajú počas výroby sa napríklad v Nemecku nemusia uvádzať na obale. Čítať etikety je ok, ale aj to treba brať s rezervou. Mäso nerovná sa čistá svalovina. Opäť viď Potravinový kódex tej ktorej krajiny. Že vám to lepšie chutí? Myslíte, že v labákoch pracujú amatéri?
A naposledy – toto je výlučne bratislavský problém. Ľudia majú proti zvyšku Slovenska vysoko nadpriemerné zárobky, zároveň je toto mesto šialene predražené. Teraz sa panstvo zobudilo. Zvyšok republiky jednoducho nemá z čoho grcať a tie lepšie potraviny si nemá za čo kúpiť. Aj keby stokrát chcela.
P.S. snažil som sa spísať faktografiu, nie ako by to malo byť v ideálnom stave…
Zmrzlina z olivového oleja. Možné a dokonca aj chutné!
Zhruba pred týždňom som štuchol do vychýrenej nitrianskej zmrzlinárne Gio Caffé, či neskúsia niekedy spraviť olivovú. Článkom aj receptom z tejto stránky. Týždeň nato ma šťuchli naspať s otázkou, kedy ju prídem ochutnať. Že majú hotovú malú podpultovú vzorku. Rovno aj s kúskami olív.
Poobede sme sa tam vybrali aj s rodinkou. Smotanová zmrzlina naozaj chutila po olivovom oleji. Nie slano, ale sladko, kvetinovo, až ovocne. Jedna z najzaujímavejších chutí, aké som za posledný rok ochutnal. Dokonca lepšia, ako zmrzlina z čierneho sezamu vo Fou Zoo. Po príjemnej ovocnej chuti prišlo jemne stipľavé zakončenie, krásne. Ak by som mal chuť prirovnať k ostatným bežným, tak mi trochu pripomínala pistáciovú.
Do stálej ponuky to táto exotika nedotiahne, ale na špeciálne príležitosti dúfam áno. Keď ju uvidíte, hneď ju ochutnajte.
Najbližšie gastroakcie
Strekovský festival vína – 19. – 20. júla
Akcia stále rastie, tento rok sa prihlásilo najviac cezpoľných vinárstiev. Bude čo koštovať. O predošlom ročníku je táto reportáž a oficiálna stránka festivalu tu: www.strekovin.sk.
Podsitnianske dni hojnosti – 19. júla
Akcia s tradíciou, každý rok má inú tému. Tentoraz to bude „Odievanie v Honte“. K tomu prirátajte lokálne jedlo a koláče. Menší a možno útulnejší festival ako ten v Pukanci. Pozrite reportáž z minulého ročníka, oficiálna stránka obce je tu: badan.webnode.sk/kalendar-akcii/
Clanok pana Bullu nie je perfektny (napr. mascarpone existuje vo viacerych kvalitach a cenach, vid test v poslednom Apetite, alebo „zevraj“ maju na zapade lepsie pracie prasky bolo potvrdene tusim v dTeste alebo inom serioznom zdroji). Ale jeho zaver, ze sa treba vzburit je rozumnejsi ako Tvoja reakcia.
Vzburou netreba „potrestat“ dodavatela, ale prestat si kazit chute a postupnym tlakom ho dotlacit, aby za cenu nasho nekvalitneho produktu bol zapadny kvalitny.
Skutocne neexistuje iny dovod, preco je za hranicou nieco kvalitnejsie alebo lacnejsie, ako to, ze my sme za to ochotni z neznalosti zaplatit.
S touto neznalostou sa treba pobit. Porovnavat, zverejnovat testy, nakupovat len to, s coho kvalitou sme spokojni. Dedincania mozu kupit dzus v Lidli a chleba v Kauflande. Rovnako by nebolo zle, keby jeden upiekol chlieb a druhy dochoval kurata, vsetko by zrazu bolo bio. Neviem ako toto na dedine funguje, som mestiak… V Cechach to tak nejako funguje, pri cestach vidim sipky na domace alebo malovyrobne produkty, aj ked asi nie dost aby sa clovek vyhol retazcom uplne.
Mimochodom, drobnost, uz aj keby len majetnejsi Bratislavcania nakupovali v Rakusku, pozna to slovenska business unita rakuskeho retazca. Dalej, jedna vec je usetrenie, kde pises, ze sme usetrili, ale vitazi su oni. Tam kde sa najem chutnejsie som vitaz ja.
Sim, vzburit sa samozrejme moze, ale nemoze to zaroven chciet od ostatnych. Tych dovodov, preco su veci ako su je viacero, zuzit to na jeden jediny mi pride prilis cierno-biele. Nemozes predsa vymazat historiu, ani fakt, ze sme sa po skonceni sociku utrhli z retaze a vrhli sa na vsetko zapadne. Bola to prirodzena reakcia. Ved si spomen, v com sme preboha sladkeho zili, ze decka zbierali plechovice o koly a piva. Otvorili sa hranice, tak sme sa holt vyblbli. Teraz znasame nasledky. Teda, ze si nas pekne rozobrali skusenejsi susedia. Ano, nasa neznalost, ale zaroven kus historie, ktoru jednoducho nevratis. 40 rokov pevne stanovenych cien a nulovej trhovej sutaze tiez nevymazes. Ten tlak teraz dodatocne vytvoris uz len velmi tazko, retazce su zabetonovane a o krok vpred. Nebudu si chciet dat ukrojit z kolaca.
Na bitku neverim a v dedina zacne skutocne fungovat asi az vtedy, ked uz bude naozaj zle. Tu v Nitre sa staci pozriet cez vikend na skladbu aut a ich znaciek pred velkymi obchodnymi centrami. Dedina v meste. Rovnako sa staci pozriet po okolitych dedinach, kolki si namiesto dvora obsrateho sliepkami dali anglicky travnicek. Ale pocuvam, ze sa to niekde uz pomaly obracia a sliepky sa vracaju spat. Takze zas nie som uplny pesimista.
Vies preco som napisal, ze vitazi su oni? Pretoze dokazali vidiet na roky dopredu a podporuju vlastnych. Zatial co my sa tu vadime o nepodstatnych veciach a nie sme schopni si ustrazit to dobre, co tu zostalo.
V tomto zmysle na vzburu neverim. Ludi nezmenis, kazdy sa musi zmenit sam.
Ja sa priznam, velmi mi prekaza, ze vymizlo pestovanie doma. A zda sa mi ze tam moze byt trochu problem. Trochu to rozdelim.
1. Problem (mesto), ktory popisuje Sim a ten clanok, je problemom Bratislavy.
Tam ludia nemaju velmi velku alternativu a musia navstevovat supermarkety, nemozu pestovat doma. Na moj vkus to trochu trvalo ale som velmi rad ze to konecne ludia v BA pochopili, ze to jedlo z retazca casto nezodpoveda cene a zacali hladat alternativu. Ta je jednoducha a je to susedne Rakusko. Aj ked na tom Slovensko straca, je to urcite dobre, lebo len takto sa da na supermarkety zatlacit – aktivnym postojom ci uz v novinach ale aj samotnym nakupovanim inde. Podla man velmi dobre. Skutocne hranice su prec ale stale tam nieco je a to musi ist prec.
2. Problem (vidiek) – Ked sa vzdalujes od Bratislavy, ludia prestali pestovat. Je to velmi vidiet a treba k tomu tak malo. A toto popisuje Viktor, ze ludia sa nechali zblbnut retazcami. Je pravda ze nemaju moznost vycestovat, ale maju zase moznost pestovat doma. Predsa len vymera pozemkov smerom na vychod bude vaecsia. Takze toto je ich vyhoda.
A nemam teraz na mysli hektare psenice, kukurice, skor mam na mysli jednoduche plodiny: na jar hrach/jahody, potom paradajky, papriku, bylinky, cukina. Pridaj 4-5 sliepok, ktore su skutocne velmi nenarocne. A uz je to rochu prijemnejsie – 4 clenna rodina si pomoze (hlavne kvalitou potravin). A toto vsetko ta vobec extra casovo nezatazi.
Takze asi takto – mesto sa uz zacalo prebudzat, je otazka kedy bude nasledovat vidiek.