Máme pre vás prvú súťaž spojenú s Tržnicou, o vrecko sušenej bazy z Taráňa. Stačí jediné, napísať, čo a ako pripravuješ ty doma z bazy čiernej. Odpovede do komentárov najneskôr do piatka polnoci, 10. júla 2009. Výhercu oznámime nasledujúci deň, teda v sobotu.
Cena v súťaži je zo stánku Z Taráňa.
Výhercom vrecka sušenej bazy je Stanka Adamčíková, zaujal nás jej bazový ocot. Posielame cenu.
Bazový likér,…2 l bazy, 1 l vody, 1 kg cukru, 2 vanilkové cukry, 2 PL uvarenej čiernej kávy, 1 l rumu……………postup-prebratú a umytú bazu varíme s vodou asi 30 min.,precedíme cez plátno a vyžmýkame,pridáme cukor,prevaríme,pridáme vanilku a kávu,prevaríme a necháme vychladnúť 24 hod. v chladničke.Na druhy deň pridáme rum,plníme do fliaš.pomáha aj pri nachladnutí a kašli
bazovy sirup-20 kvetov bazy, 2 litre prevarenej vody, 1/2 sáčku kys.citrónovej, 2 kg cukru,-kvety namočíme do prevarenej vychladnutej vody. Pridáme kyselinu a necháme lúhovať 24 hodín. Potom scedíme cez sitko alebo gazu. Dáme do hrnca s 2kg cukru a povaríme. Horúce treba naliať do fliaš.
Ten likér vyskúšam, to musí byť bomba.
Ocot z bazy čiernej.- pravý bazový ocot sa robí zo sušených kvetov bazy. 1 kg sušených kvetov sa zaleje 1 litrom octu a nechá sa to celé 8 dní na teplom mieste lúhovať. Po lúhovaní sa to precedí cez plátno alebo kávový filter. používame do sezonnych šalátov
U nás vedie šumivý nápoj z bazy :o)
25 súkvetí bazy zalejeme vychladenou prevarenou vodou s cukrom, pridáme na kolieska nakrájaný pomaranč alebo citrón. Po pár dňoch zlejeme cez sitko a skladujeme v chladničke.
Z kvetov sa dá spraviť pochúťka tzv. kosmatice – kvety sa namočia do palacinkového cesta, vypražia a pocukrujú.
Sušené kvety zas znižujú horúčku. Ocot s bazou tiež, potierajú sa ním chodidlá.
Likér s kávou a pomarančovou šupkou z dozretých plodov je síce pracný ale stojí zato :o)
a co tak uvarit silny caj,pridat stipku cerstveho zazvoru.vetko spolu luhujete 15 min,len v 0,1l vody.orestujete filet z africkeho sumca na tekvicovom oleji,podlejete bielym vino.omacka VYLUHOVANY extraht /baza a zazvor / pridate trosku smotany, parmezanu a na zaver cerstvej petrzlenovej vnate,sol,korenie. ochutnajte a uvidite.
:-D
s tym tekvicovym olejom na restovanie by som bol trosku skepticky kedze sa lisuje za studena a pri vysokej teplote akurat zhori ale inak to moze byt chutne :)