Corny Café alebo nová bratislavská tradícia

Možno ste si všimli, že som vynechal recenzie hneď niekoľkých nových bratislavských podnikov. Namiesto nich som si začal viac všímať miesta, ktoré fungujú viac rokov. Sám som zvedavý, ako sa im darí.

Corny Café, čiže kaviareň na rohu

Poznámka: Podnik sa medzičasom zmenil na franšís a statil svoju pôvodnú atmosféru. Recenzia teda už nie je aktuálna.

Jeden podnik z tejto sorty je na rohu Grösslingovej a Bezručovej, volá sa Corny Café. Po našom, kaviareň na rohu. Chodievam okolo pravidelne, tak som očkom sledoval vývoj. Otvorila v decembri, 5 rokov dozadu. Začala ako každá bežná kaviareň v tých časoch. Káva Lavazza a jemne historický interiér bez zbytočných extravagancii. Neskôr pribudla plantážna káva od Barzzuz a personál bol stále roztekaný. Pred 3½ rokom začali piecť vlastné koláče. Najprv dva, neskôr ich bolo viac. Asi pred rokom som si všimol, že káva sa zmenila na illy. Postupne sa objavila vonkajšia terasa, personál začal byť školenejší. Nedávno sa opäť zmenila káva, tentoraz na Montecelio. Vnútri bez väčšej zmeny. Za celý ten čas si podnik razil vlastnú cestu a v podstate o ňom nebolo príliš počuť. Iba ak medzi ľuďmi, lebo koláče si objednávajú aj domov.

Interiér sa za roky príliš nezmenil

Ponuka

V koláčoch sú vraj najsilnejší, tak som šiel ochutnať. Dal som si espresso (1,50€) a bábovku (2,50€). Taká voľakedajšia prešporská klasika, prvý koláč, aký som sa v detských rokoch naučil piecť.

Celozrnná bábovka s čokoládou a šľahačkou

Čo pristálo na stole bolo jedným slovom ohromujúce. Veľký kus celozrnnej bábovky, dvojfarebnej. Nebola suchá, naopak. Aj keď, bábovka je kaffeekuchen, takže už zo svojej podstaty má nárok byť suchšia. Teda, má sa konzumovať s kávou alebo čajom. Ale odbočil som, bábovka bola výborná, celozrnnej ražnej múky tak akurát. S roztopenou čokoládou a šľahačkou sýta až-až. Normálne je k nej aj džem, len som ho pri objednávke vylúčil. Nehnevajte sa na mňa, ale čo pre boha skúša cheesecake? Jeden kus koláča, ktorý máte zjedený do minúty a konec. Budem silne obcesívny, ale s touto bábovkou si môžete vybrať, namočím ju najprv do čokolády? Alebo radšej šlahačky? No, veď poznáte tú poruchu.

Káva jej sekundovala podobne dobre, aj keď občas záleží na smene, či ju utlačí v páke poriadne alebo nesmelo. S cappuccinom (1,75€) je to podobné, občas milo prekvapí latte art. Nie sú tu tácočky ani tanečky okolo, kávu dostanete s jedným cukrom a pohárom vody.

Cappuccino

Podnik popri koláčoch ponúka aj pár jedál. V prvom rade sú to raňajky. Pri praženici si môžete vybrať, či ju chcete na masle alebo olivovom oleji. K obedu striedajú pár jedál, vždy nájdete polievku, šalát alebo cous-cous (3,50€). Dal som si ho s fettou, olivami a sušenými rajčinami. Syru aj ostatných prísad bolo dosť. Jedlo bolo trochu mastnejšie, ale podľa mojej chuti.

S obsluhou to bolo rôznorodé, chytil som aj pár nováčikov, ktorí potrebujú ešte zábeh. Celkovo však dojem nebol zlý, obsluha bola väčšinou príjemná aj rýchla.

Interiér za tie roky chytil príjemnú patinu a sedí sa tu pohodlne. Možno vás pri pozorovaní života na ulici alebo v kaviarni prekvapí, koľko majú štamgastov. Niektorí si ani neobjednávajú a dostanú na stôl „to čo vždy“.

Záver

Presne takéto podniky vyrábajú novú novú kaviarenskú tradíciu mesta. Stratilo ju podľa mňa nie za socíku, ale skôr v chaose, ktorý nasledoval. Až teraz sa postupne rodí niečo, o čom sa dá povedať, že to preveril čas. O Corny môžem povedať, že za 5 rokov si dokázali udržať vlastnú tvár a zároveň obmienať ponuku k lepšiemu. Myslím, že sa im to zatiaľ podarilo. Dokonca bez špeciálnych historiek aj spamovania sociálnych sietí. Dúfam, že sa to nezmení ani s novými partnermi.

P.S.

Máte tip, kde vám chutí už dobrých pár rokov? Možno nenápadný, kde dobrý servis je samozrejmosť? Napíšte do komentárov!

Corny Café
Grösslingova 20
811 09 Bratislava
www.cornycafe.sk
www.koolace.sk

View Kaviarne in a larger map

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (13)

  1. neviem, či sa považuje 3 a pol roka za dobrých pár rokov, ale odkedy sme v roku 2011 navštívili 4 friends, v trnave, tak sme tam nezažili sklamanie alebo nejaké „nepríjemné prekvapenie“ Myslím, že ich obsluha je veľmi príjemná. Pamätajú si na zvyky zákazníkov, sú to maličkosti, ale človeka to poteší.

    1. Vdaka za tip, davam do zoznamu na navstevu.

  2. Vo Zvolene sme uz roky spokojni s cukrarnou Fedita, zakusky su skvele. Kava je beznej kvality, maju z Barzzuzu. Ale tie kolace…

  3. „No, veď poznáte tú poruchu.“ …pobavilo :D
    V Kosiciach rozhodne(!) Cafe Domenico…prid niekedy vyskusat, oplati sa :) Bezia na raw vlne (aj) :)

  4. ahoj Viktor,
    dik za super tip na corny cafe, vzdy ked idem okolo kubistu si vravim, ze musim konecne vyskusat tu kaviaren na rohu:)
    ja mam tip na rakusky podnik v nasom jarovskom susedstve v Kittsee = Gasthaus Leban. Byvame tu uz skoro 8 rokov ale caro podniku sme objavili asi az pred 4mi rokmi…maju pred domom taku divnu modru tavu, tak sme si mysleli, ze je to daka libanonsa restika :) jedalny listok maju sice stale rovnaky, ale v piatok a cez vikendy robia specials a tie fakt stoja za to. chuti nam tam uz skoro 4 roky…hlavne neskutocne vyprazane domace kura, ktore doma odmietam robit :)

  5. Škoda tej spotrebnej kávy, inak to vyzerá fajn…

    1. Podľa mňa radšej dobre pripravená spotrebná, ako zle spravená plantážna. Káva nie je úplne všetko.

      1. To je síce pravda, ale ja do kaviarní chodím predovšetkým na dobrú plantážnu kávu, ktorá je rozhodne lepšia ako dobrá spotrebka. Preto hovorím, že je to škoda.

      2. Nehadam sa, kazdemu podla chuti.

  6. Veď to je jasné :-) Držím kaviarničke palce, vyzerá fajn a svojich zákazníkov si našla. Všetkých uspokojiť nemožno, napriek výhradám sa teším s úspechu a držím palce!!

  7. konecne po rokoch som sa dozil navstevy corny cafe. uprimne povedane mohol som to odlozit este o par rokov.. tak neprijemnu obsluhu ako bola tuto nedelu 14.12.2014 som uz dlho v ziadnom podniku nezazil. pri cenach ktore tam maju (2,5 – 3 e za kolac) by som cakal usmevy a zdravenie ako som uz zvyknuty z inych podnikov (germain, kubista). dve slecny zrejme mali nejaky zatazovy den alebo co, kazdopadne s ohladom na mnozstvo a kvalitu konkurencie netusim preco by som sa tam mal este vratit

    1. Nepaci sa mi co citam, pretoze podobne skusenosti pocuvam uz aj mimo komentarov v tomto clanku. Viem, ze podnik prechadza tento rok zmenami, tak je otazka, ci mu prospeju alebo nie.

  8. Co som postrehol – personal uz riesia zostra, tesim sa na verim ze pozitivnu zmenu…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.