Po lyžovačke sme vynechali obligátnu kolibu a zašli si pár kilometrov za podnikom s trochu vyššou gastronómiou.
Kúsok za Harmancom, smerom k jaskyni, sa v doline schováva Čierna ovca. Neveľký podnik sa ľahko zaplní, tak to bolo aj v nedeľu o štvrtej.
Interiér je skôr moderný, ale ponuka odkazuje na ľudový pôvod. Na stene visí veľká obrazovka, našťastie v nej uvidíte len fotky jedál a pár záberov z varenia. Plus odkazy na pripravované akcie.
Personál bol po uvítaní pohotový, ukázali nám stôl s poznámou, že ho hneď upracú po predošlých hosťoch. Tak sa aj stalo, zároveň nezabudli priniesť krpcovi plný pohár ceruziek spolu s vymaľovánkou a detským menu. Pri absencii detského kútika je to slušné riešenie. S vysúvacími pastelkami sa malý zabavil dosť dlho nato, aby sme mohli v kľude vybrať jedlo.
Ponuka je skôr skromná a zameraná takmer výlučne na klasické mäsité jedlá. Po krátkom rozmýšľaní sme si predsalen vybrali. Ako predjedlo kúsky grilovaného lososa na rukole s parmezánom (3,90€), detskú porciu slepačieho vývaru (1,20€), hrachovú polievku s údeným (2,50€), kačacie stehno s domácou knedľou a červenou kapustou (8,90€), makové šúlance (3,10€) a jednu citronádu (0,3l/0,36€).
Milovaná si objednala dvojitú porciu predjedla a poprosili sme čašníčku, nech ju prinesie ako jednu porciu. Na jedlo sme čakali primerane dlho, ako prvé priniesli malému vývar a predjedlá, len nespojené. Polievka bola akurát, nedalo sa jej nič vytknúť. Predjedlo jednoduché a chutné. Dresing na rukole dobre vyvážil jej slabú horkosť. Zato parmezán bol už trochu staršieho dátumu, čiže stvrdnutý.
Hrachová polievka zo sezónneho lístka chutila dobre. Kúsok slanšia, v nej pár krutónov aj čerstvých byliniek. Tu nie je čo pokaziť, len dotvoriť na tanieri, čo sa aj podarilo.
Kačacie s domácou knedľou a červenou kapustou bolo najchutnejšie, čo nám pristálo na stole. Mäso pekne odpadávalo od kosti a bolo šťavnaté. K tomu knedľa s bylinkami a dobre dochutená kapusta. V tanieroch s veľkým okrajom vyzerá jedlo na pohľad ako malá porcia. O opaku vás presvedčí statočný pocit sýtosti.
Dezert v podobe makových šúlancov pripadol malému. Jednoducho dozdobené s lístkom mäty a popraškom škorice chutili veľmi dobre. Neplávali zbytočne v tanieri masla ani mak nebol horký.
Záver
Boli sme spokojní a nedostatky boli skôr nevýznamné. Servis bol ochotný a nezabudol ani na pozdrav pri odchode. Pivo je z ERBu a káva je Carraro. Škoda, že sme podnik navštívili v relatívne hluchom období na konci zimy. Bol by som zvedavý, akú sezónnu ponuku vedia pripraviť v čase bohatej úrody zeleniny a ovocia.
Reštaurácia je otvorená štyri roky a zdá sa, že sa za ten čas dobre zabehla. Na prekvapenia možno nie je, ale ponuka aj úroveň podniku sú slušné. Spomínanú kolibu v nadpise som nemyslel v žiadnom smere zle. Koliba môže mať slušnú ponuku, ale rovnako sa môže aj slovenské jedlo prehupnúť do modernejšej verzie. V Čiernej ovci sa to podarilo vcelku nenásilne a dobre. Vrátili by sme sa aj nabudúce. Náš celkový účet bol 25,06€.
P.S. Nožík s extra tenkou rúčkou vyzerá štýlovo, ale nedrží sa dobre.
Čierna ovca
Dolný Harmanec
97603 Banská Bystrica
www.ciernaovca.sk
Minuly rok v lete sme v Ciernej ovci jedli a mali sme podobnu skusenost; prostredie prijemne, zaujem o deti bol, jedlo chutne, obsluha bez chyby, a mne osobne velmi chutilo pivo Erb.
Sudiac podla fotografie, ten tanier bol pre kacicu vyslovene nevhodny. Do velmi podobneho taniera (ak nie identickeho) som dostal rovnako naservirovanu kacicu v jednom bratislavskom podniku aj ja, no po par minutach som musel poziadat casnicku o prelozenie jedla do taniera plytkeho – skratka snazil som sa, snazil, ale nevydalo :( Obcas snaha o avantgardu neprinasa ovocie…
tiez si myslim, tie taniere vyzeraju tak nepohodlne ze by ma odradili od navstevy ked nevedia servirovat jedlo na normalnych tanieroch z ktorych sa da realne jest
Ahoj Markoff, davno som ta tu nevidel. Tanier by bol v poriadku, keby bol v poriadku pribor. Spominal som nozik s prilis tenkou ruckou (tensou ako cinske palicky). Nie som velky chlap, ale v ruke sa to drzat nedalo. Tanier bol naozaj najmensi problem.
Otvorená dva roky? Ja som bola v Čiernej ovci pred štyrmi rokmi a čo chodím okolo, tak reštaurácia (ktorá bola vtedy čerstvo otvorená) funguje stále normálne…..
Potom este lepsie, dakujem za upresnenie.