Lepšia verzia koliby

Po lyžovačke sme vynechali obligátnu kolibu a zašli si pár kilometrov za podnikom s trochu vyššou gastronómiou.

Kúsok za Harmancom, smerom k jaskyni, sa v doline schováva Čierna ovca. Neveľký podnik sa ľahko zaplní, tak to bolo aj v nedeľu o štvrtej.

Čierna ovca za Harmancom

Interiér je skôr moderný, ale ponuka odkazuje na ľudový pôvod. Na stene visí veľká obrazovka, našťastie v nej uvidíte len fotky jedál a pár záberov z varenia. Plus odkazy na pripravované akcie.

Personál bol po uvítaní pohotový, ukázali nám stôl s poznámou, že ho hneď upracú po predošlých hosťoch. Tak sa aj stalo, zároveň nezabudli priniesť krpcovi plný pohár ceruziek spolu s vymaľovánkou a detským menu. Pri absencii detského kútika je to slušné riešenie. S vysúvacími pastelkami sa malý zabavil dosť dlho nato, aby sme mohli v kľude vybrať jedlo.

Ponuka je skôr skromná a zameraná takmer výlučne na klasické mäsité jedlá. Po krátkom rozmýšľaní sme si predsalen vybrali. Ako predjedlo kúsky grilovaného lososa na rukole s parmezánom (3,90€), detskú porciu slepačieho vývaru (1,20€), hrachovú polievku s údeným (2,50€), kačacie stehno s domácou knedľou a červenou kapustou (8,90€), makové šúlance (3,10€) a jednu citronádu (0,3l/0,36€).

Milovaná si objednala dvojitú porciu predjedla a poprosili sme čašníčku, nech ju prinesie ako jednu porciu. Na jedlo sme čakali primerane dlho, ako prvé priniesli malému vývar a predjedlá, len nespojené. Polievka bola akurát, nedalo sa jej nič vytknúť. Predjedlo jednoduché a chutné. Dresing na rukole dobre vyvážil jej slabú horkosť. Zato parmezán bol už trochu staršieho dátumu, čiže stvrdnutý.

Hrachová polievka zo sezónneho lístka chutila dobre. Kúsok slanšia, v nej pár krutónov aj čerstvých byliniek. Tu nie je čo pokaziť, len dotvoriť na tanieri, čo sa aj podarilo.

Hrachový krém s údeným mäsom

Kačacie s domácou knedľou a červenou kapustou bolo najchutnejšie, čo nám pristálo na stole. Mäso pekne odpadávalo od kosti a bolo šťavnaté. K tomu knedľa s bylinkami a dobre dochutená kapusta. V tanieroch s veľkým okrajom vyzerá jedlo na pohľad ako malá porcia. O opaku vás presvedčí statočný pocit sýtosti.

Kačacie stehno s domácou knedľou a červenou kapustou

Dezert v podobe makových šúlancov pripadol malému. Jednoducho dozdobené s lístkom mäty a popraškom škorice chutili veľmi dobre. Neplávali zbytočne v tanieri masla ani mak nebol horký.

Záver

Boli sme spokojní a nedostatky boli skôr nevýznamné. Servis bol ochotný a nezabudol ani na pozdrav pri odchode. Pivo je z ERBu a káva je Carraro. Škoda, že sme podnik navštívili v relatívne hluchom období na konci zimy. Bol by som zvedavý, akú sezónnu ponuku vedia pripraviť v čase bohatej úrody zeleniny a ovocia.

Reštaurácia je otvorená štyri roky a zdá sa, že sa za ten čas dobre zabehla. Na prekvapenia možno nie je, ale ponuka aj úroveň podniku sú slušné. Spomínanú kolibu v nadpise som nemyslel v žiadnom smere zle. Koliba môže mať slušnú ponuku, ale rovnako sa môže aj slovenské jedlo prehupnúť do modernejšej verzie. V Čiernej ovci sa to podarilo vcelku nenásilne a dobre. Vrátili by sme sa aj nabudúce. Náš celkový účet bol 25,06€.

P.S. Nožík s extra tenkou rúčkou vyzerá štýlovo, ale nedrží sa dobre.

Čierna ovca
Dolný Harmanec
97603 Banská Bystrica
www.ciernaovca.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. Minuly rok v lete sme v Ciernej ovci jedli a mali sme podobnu skusenost; prostredie prijemne, zaujem o deti bol, jedlo chutne, obsluha bez chyby, a mne osobne velmi chutilo pivo Erb.

  2. Sudiac podla fotografie, ten tanier bol pre kacicu vyslovene nevhodny. Do velmi podobneho taniera (ak nie identickeho) som dostal rovnako naservirovanu kacicu v jednom bratislavskom podniku aj ja, no po par minutach som musel poziadat casnicku o prelozenie jedla do taniera plytkeho – skratka snazil som sa, snazil, ale nevydalo :( Obcas snaha o avantgardu neprinasa ovocie…

    1. tiez si myslim, tie taniere vyzeraju tak nepohodlne ze by ma odradili od navstevy ked nevedia servirovat jedlo na normalnych tanieroch z ktorych sa da realne jest

      1. Ahoj Markoff, davno som ta tu nevidel. Tanier by bol v poriadku, keby bol v poriadku pribor. Spominal som nozik s prilis tenkou ruckou (tensou ako cinske palicky). Nie som velky chlap, ale v ruke sa to drzat nedalo. Tanier bol naozaj najmensi problem.

  3. Otvorená dva roky? Ja som bola v Čiernej ovci pred štyrmi rokmi a čo chodím okolo, tak reštaurácia (ktorá bola vtedy čerstvo otvorená) funguje stále normálne…..

    1. Potom este lepsie, dakujem za upresnenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.