Malé ruské bistro nie je len boršč

Ruské Bistro Samovar v Bratislave funguje už dávnejšie. Najprv v Rači, potom na chvíľu zmizlo, aby sa minulý december opäť objavilo v Ružinove, na konečnej trolejbusov Rádiová.

Bistro z uliceRohová budova má pestrú fasádu, takže ju z ulice neprehliadnete. Keď vstúpite, privíta vás jednoduchý, ale slnkom prežiarený interiér. Všade čisto, malý bar a telka s ruským programom. Samozrejme, je tu aj pár samovarov.

V bistre som bol dva krát. Prvý krát som si dal vinigret (2,50€), studený šalát s cviklou, zemiakmi a cibuľou. Bol dobre dochutený aj osviežujúci. Pozbieral som posledné zvyšky ruštiny ešte zo základky a pustil som sa s majiteľom nemnóška pagavariť. Jeho manželka mi zatiaľ chystala druhý chod, vareniki s tvarohom a maslom (4,20€). Jedlá robia na mieste a snažia sa používať len čerstvé veci. To má samozrejme vplyv aj na dobu čakania na jedlo, je trochu dlhšie.

Rodina je z Donecka a všetko čo varia, si priniesli odtiaľ. Bola jar, takže v ponuke mali napríklad zelený boršč. Zelený preto, lebo ho robia so šťavelu. Teraz už nie je v ponuke, znova až o rok. Keď sa pozriete na menu, nájdete tam sezónne aj pomerne známe veci. Nakladané slede, spomínaný boršč (aj ten klasický), pelmeni, vareniki aj ruský čaj.

Vareniki s tvarohom

Medzičasom nám priniesli vareniki. Uprostred kocka masla a ako inak, nabok ešte pribudla malá miska s kyslou smotanou. Povinná jazda k mnohým ruským jedlám. Boli výborné, nie gumové a mali dostatok plnky.

Studená sprcha, doslova

Druhý krát som sa tam vybral s Mirom Kubečkom. Vonku bolo príšerne horúco, bolo tesne po obede. Kto si predstavuje ruskú kuchyňu ako hutné jedlá určené posilnenie pred štartovaním žiguláku v -30 stupňoch, ten by mal ochutnať okróšku. Oкрошка je studená polievka a majiteľ bistra ju predstavil ako niečo, po čom sa v horúčave budete cítiť ako osprchovaný. Reku dobre, ochutnáme. Dostal som na výber, či ju chceme pripravenú na pive, kvase alebo kefíre. Vybral som si kvas, ako inak. Kvas je nápoj, ktorý nájdete napríklad aj v Poľsku. Robia ho fermentáciou ražného chleba a ďalších surovín. Obsah alkoholu má menej ako 1,2%, ale v Rusku ho aj tak považujú za nealko.

Okroška

Okroška detail

Čo prišlo na stôl vyzeralo zaujímavo. Svetlá polievka s kúskami nakrájanej čerstvej uhorky, červenej reďkovky, kôpru, varenými zemiakmi aj vareným vajíčkom. Bola tu aj nakrájaná šunka. Príprava je jednoduchá, začína sa ako šalát. Zmiešate všetky suroviny a zalejete ich kvasom. Prípadne spomínaným kefírom.

Ako to chutí? Fakt ako osviežujúca sprcha. Všetky sladké hovadiny môžu ísť rovno marketingového kelu. Tucty národov z horúcich oblastí sveta presne vedia, prečo práve kysnuté nápoje najlepšie zaháňajú smäd. Spomeniem len kefír, ayran a kumys. Inak, u nás to v podstate tiež riešime cez kvasený nápoj, len nie je z mlieka ale chmelu a jačmeňa. Ak sa rozhodnete ochutnať túto polievku, nemusíte sa báť príliš exotickej chuti. Kvas bol jemný, naozaj voňal trochu po chlebe.

Čierny čaj

Chceli sme ešte ochutnať baklažánový „kaviár“, ale akurát ho nemali. Ale to patrí k bistru, pomerne úzka ponuka a na aktuálny stav sa treba vždy opýtať. Jedlo sme teda zakončili čiernym čajom značky Akbar. Škoda, že nebol zo samovaru, ale inak chutil dobre. Žiaden smrťák ani príliš tmavá tekutina. Ak by ste jedlo chceli zakončiť obligátnou vodkou, nečakajte otrepané značky, majú tu napríklad Zelenuyu Marku aj Ruský štandard.

Záver

Naša škoda, že sme u nás na taký dlhý čas vytesnili ruskú kuchyňu. Vie byť pestrá, chutná aj sezónna. Toto bistro je toho živým dôkazom. Majiteľ je zhovorčivý, prívetivý a rád porozpráva o každom jedle, vie poradiť s výberom. V podniku, kde obsluhuje majiteľ, panuje vždy iná atmosféra, tak trochu domácka. Aj tu som mal pocit, že som skôr prišiel k niekomu na návštevu, ako že som v nejakom bezmennom podniku na tuctovom obede.

Za seba môžem povedať, že na okróšku sa tam ešte pár krát toto leto určite zastavím. Určite aj na niečo ďalšie. Mimochodom, počul som od pár priateľov, že v podniku si zvyknú robiť aj menšie akcie.

P.S. Podnik sa medzičasom presťahoval v rámci Ružinova na Kladniansku ulicu.

Bistro Samovar
Kladnianská 10
Bratislava-Ružinov
Poznámka: pondelok mávajú zatvorené
www.samovar.sk

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (23)

  1. Veľmi zaujímavé, keď budem najbližšie v BA, zakomponujem do plánu. Tá polievka vyzerá chutne, skúsim verziu s kefírom. Díky za zaujímavý článok. Dobré čítanie :)

  2. Studená polievka vyzerá naozaj úžasne a verím že osvieži. Ja si pamätám z detstva, že v lete v horúčavách nám mama najčastejšie robila šalát z uhorky a kyslej smotany – uhorka na tenké plátky, osoliť, zmiešať s kyslou smotanou…prípadne aj trošku kôpru… vedelo to riadne ochladiť… musím oprášiť staré letné recepty ;) Ale na Rádiovú sa pôjdem určite kuknúť, vďaka za tip.

  3. Zaujímavý tip, asi to pôjdem okuknúť. Ruskú kuchyňu mám rád.

  4. ahoj
    vyzera to super. mam rad rusku kuchynu, aspon to co som kde tu pojedol a povaril. dufam, ze sa mi podari tento podnik navstivit.
    dufam, ze Tvoj blog zatial nema taku ucinnost ako cesky kolega, ktory kludne ucpe male bistro na 3 mesiace radmi jupikov a expatov.

    a este drobnost, 2 preklepy, raz so namiesto zo, raz chyba do.

    1. Bistro si tuto vlnu mozno uz odbilo, predsalen uz funguje nejaky ten cas.

  5. len bacha na pitie vodky „pa ruski“ – zopar zeljonych mariek, pjat ozer, standardov a stolicnych konzumovanych podla rady majitela bistra vie celkom nalomit cloveka

  6. Uplne suhlasim, biely jogurt a salatova uhorka + takmer cokolvek co chladnicka dala – na leto super.

    Ja si ako decko pamatam /ale je pravda, ze to bolo Gruzinsko/ VARENIE. Poznate, pripadne viete poradit kde sa to da v BA kupit? Bolo to nieco ako husty lekvar a davali to do cierneho caju namiesto cukru …vynikajuce.

    1. slovo varenie znie ako lekvar.
      mozem pozriet do ruskej kulinarie. ale asi by som poradil zajst do ruskych potravin a poradit sa. videl som jedny hned pod hradom, asi ich bude viac, ale neviem, nebyvam tu.
      navstivit ruske potraviny je obecne super, napr. rozne nalozene huby, lepsia pohanka, lepsia smotana, rozne cokoladove cukriky, ruska zmrzlina a tak…

      1. Len ta doplnim, ze tie potraviny pod hradom vraj uz nefunguju. Tu lepsiu smotanu si inak vies spravit aj sam, tym ze nechas na linke skysnut sladku smotanu. Bude omnoho hustejsia, ako tie vtipne 10-14% kysle smotany, co sa dnes predavaju v obchodoch. Pohanku tiez casto kupis s tym, ze na obale je uvedena krajina povodu Rusko. Videl som svetlejsiu aj tmavsiu, tiez su v tom rozdiely. Ale inak mas pravdu, nalozene huby by som napriklad tiez rad ochutnal, rovnako nakladne slede

      2. no, mne jedna pani ukazala jednu znacku pohanky, ktora je naozaj lepsia ako co kupim normalne. zda sa mi, ze ju nejako predprazia a ma taku orieskovejsiu chut.
        a teraz finta – zmiesat pohanku (uvarenu na skus) s bryndzou a pretlacenym cesnakom. nemate za co.

        a tie ruske bonbony ma bavia od detstva. mam aj svoje oblubene. a odkukal som, ze zalezi aj na tovarni. napr. Karakum od od Krasnogo Oktjabra a od Roshena je nebe a dudy (nebo a gajdy?? pouziva sa to?)

    2. To varenie si mozete uvarit aj sami.
      Je to ovocie varene v hustom cukrovom sirupe. Vacsinou to byvava v tomto pomere: 1 kg krystaloveho cukru sa rozvari s 1,5 horcicaku (250g) vody, do tohto sirupu sa vhodi umyte ovocie (napr. marhule). Dat prejst varom a odstavit. Po ochladeni varit na slabom ohni, kym nebude hotove (na studenom tanieriku sa kvapka stavy nerozteka a ked po nej prejdete lyzickou zostava cesticka).

    3. Varenie sa robí tak, že ovocie zasypeme cukrom a necháme ho cez noc postáť. Ovocie vylúči šťavu. Potom to celé to necháme 20min povariť na miernom ohni. Hrniec s ovocím odložíme na chladné miesto a po nasledujúce 2 dni to znova zopakujeme. Varenie nebude ani ako lekvár, ani ako džem. Bude to ovocie s hustou šťavou – je to vynikajúce k čaju, do jogurtov ap.

  7. V tej ruskej predajni pod hradom som pred troma tyzdnami bol, fungovali. Vsetko, co bolo vyssie spominane, tam maju.

    1. Super Tomas, dakujem za update

  8. Tato mala restauracia je skutocnym unikatom v Bratislave, vyborna autenticka kuchyna a uzasny pristup majitela p. Wjaceslava ku kazdemu jednemu zakaznikovi. Boli sme pravidelnymi hostami. Pisem boli, lebo prave vcera nam majitel povedal, ze budu otvoreni asi len do konca mesiaca, kedze nema hosti, trzby a nema na najom….a fast-foody pribudaju…skoda….

    1. Tak tato sprava ma teda nepotesila…

    2. Žiaľ Natali ma pravdu, dnes som tam bol. Este sa uvidi, ci bude otvoreny aj dalsi mesiac. Pomohlo by ak by teraz viac ludi prislo a podporilo. Chcel rozsirovat prevadzku, inovovať ale nepodarilo sa mu zabezpecit financie.

      1. Len kratke info, Samovar by mal aj nadalej fungovat normalne.

      2. tak to je dobra sprava!

  9. […] Nefunguje ani toto na osvieženie? Potom skúste potraviny, ktoré majú ochladzujúci účinok na ľudské telo. Ideálne pohár acidofilného mlieka, kefíru alebo cmaru. Kto chce, može hodiť do mixéra ovocie s jogurtom a spraviť si smoothie. Ako posledná možnosť už len ruská okróška. […]

  10. Veruze ano, len teraz treba co najviac chodit aby neboli znovu tie iste problemy ako pred mesiacom

  11. Samovar sa prestahoval na Kladnianská 10, 82105 Bratislava-Ružinov

    1. Dakujem Ti za spravu, dal som ju aj do clanku. Uzivaj vikend

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.