Po bežných reštauráciách začali dobiehať stratený čas aj ázijské podniky. Jeden s vietnamskou kuchyňou nedávno otvorili na Námestí 1. mája v Bratislave.
Vnútro je zariadené úsporne a čisto, oproti vchodu sú dve kasy. Nad nimi sú obrazovky s ponukou jedál. Na prvý pohľad klasický fast food. Po novom sa tomu hovorí street food. No, pouličné jedlo ako vo Vietname to pri našich hygienických predpisoch nebude nikdy, ale to podstatné je ako vždy na tanieri.
Za kasou boli dve milé servírky, tak sme si aj s Mirom objednali. Išiel som po polievke phở. Majú ju v niekoľkých verziách a urobia vám ju aj v polovičnej verzii (bezmäsitá za 1,80 €). Menšia porcia sa hodí, ak chcete ochutnať viac jedál. Plná zasýti, aj keď je to „len“ polievka. Servírka sa ma spýtala, či by som chcel aj extra bylinky. Kývol som na súhlas a priobjednal aj vietnamskú kávu (1,40 €). Kvôli nej som sem vlastne šiel, ten ich prekvapkávač hojne používam. Znovu som dostal na výber, čiernu alebo hnedú. Vybral som si druhú možnosť, táto káva sa tradične pije s kodenzovaným mliekom.
Miro si vybral tiež malú polievku a hovädzie s rezancami, zaplatili sme a sadli si ku stolu. Netrvalo dlho a jedlo nám priniesli na stôl. Polievka voňala dobre. Extra bylinky znamenali plný tanier koriandrovej vňate, klíčkov, čerstvého ďumbiera, čili a citrónu. Plus ďalšie listy, myslím, že to bol mexický koriander.
S jedením sa netreba okúňať, vňať treba natrhať a spolu so všetkým ostatným pridať do taniera. Phở bolo dobré. Vňate mohli byť o niečo sviežejšie, ale stále boli čisté a v norme. Zázraky v januári ani nečakám. Miro komentoval polievku podobne pochvalne ako ja, ale hovädzie sa mu zdalo mierne nedochutené. Inak sme boli s jedlom veľmi spokojní, malá polievka ma vydržala hriať dobrých pár hodín.
Prišiel rad na kávu. Keď prekvapkávač dokončil svoju robotu, zamiešal som a ochutnal. Jasné, zemitejšia robusta, ale kondenzované mlieko stiahlo horkosť a urobilo z nápoja čokoládovú pralinku. Doslova. Niečo medzi Kofilou a Ľadovými gaštanmi. Treba ochutnať aspoň zo zvedavosti, len od toho nečakajte, že to bude káva. Je to kávový nápoj, presne ako írska alebo iná dochutená káva. Som zvedavý, či budú v lete podávať ľadovú verziu tohoto nápoja.
Záver? Konečne slušné vietnamské bistro. V meste ich je už pár, možno sa časom dostaneme k podobnému maratónu, aký robí Cuketka v Čechách s Viet Food Friends. Ďalšie plus patrí podniku za slušnú komunikáciu na sociálnych sieťach, nemajú problém odpovedať na otázky. Ani priznať, že tu a tam použijú glutaman. V ochutnanom jedle som ho necítil.
Mimochodom, za ochutnanie vraj stojí aj sendvič bánh mì. Áno sendvič, prebrali ho v časoch francúzskej kolonizácie a patrične upravili.
Papaya
Námestie 1. mája 15
Bratislava
www.facebook.com/papayavn
Vďaka za tip! Zájdem sa pozrieť budúci týždeň :)
Za naj vietnamským bistrom treba vyraziť na Miletičku, na rohu má prevádzku útly chlapík a jeho pho je znamenité – a automaticky obsahuje bylinky, napríklad vietnamskú bazalku (chutí ako mäta). Na jednej stene má jedlá á la panda bistro a na druhej autentické pokrmy, ktoré inde nenájdete. Veľmi sa teší, keď si ich ľudia objednajú, vysvetľuje a pýta sa. Treba si však odmyslieť „stánkovské pomery“, možno sa niekomu miesto bude zdať nehygienické – jeho kuchyňa má asi 2 metre. 5 hviezdičiek z piatich, papayi dávam 3.
Mileticka je moja dalsia stanica. Miro porovnaval, vravel, ze pho mu viac chutilo v Papaya, ale hovadzina viac na trhu.
Na rohu zo strany kríženia so Záhradníckou myslíš? Tak pôjdem pozrieť aj tam… :)
chlapi, nafotit jedalne listky! co to je, hovadzie s rezancami? fotka vyzera ako Bun bo nam bo, ale na kraji su smazene zavitky… maju aj nesmazene zavitky? pho maju len hovadzie, alebo aj kuracie alebo ine? (mne raz chutilo tofu-slimak)
bylinka by mohla byt medovka alebo thajska bazalka… odtialto to nevidim. koriander by si poznal velmi jasne.
vdaka za recenziu a nech zije vietnamske jedlo.
Fotku doplnim pri najblizsej navsteve, jedalne maju len na tych obrazovkach. Pho maju vo vsetkych druhoch, kuracie, hovadzie a tusim aj krevetove. Ta bylinka mala ploche a podlhovaste listy, thajska bazalka ani medovka to neboli. Vyzeralo to takto nejako http://zoom50.files.wordpress.com/2011/01/culantro-leaves.jpg
To je tzv. mexicky koriander. Chuti podobne ako obycajny koriander. Vo vietnamskej kuchyni sa pouziva este aj tzv. vietnamsky koriander (Rau Ram): http://www.koreninovazahrada.sk/product_info.php/vietnamsky-koriander-rau-ram-kesom-p-137
Napr. na Mileticke ho hojne vyuziva spolu s mexickym aj obycajnym. Linka co som dal je na pana, ktory na jar a vlete predava na Mileticke sadenice.
ktory bufac na mileticke mate presne na mysli? oproti zastavke trolejbusov je nejaka panda, potom v ramci mileticky je v tych drevenych budkach „Cinsky bufet“, ale v tom podla mna pho nerobia.
Je to bistro Phong Nam. V tomto clanku mas aj nejake foto, ktore ti umozni navigaciu: http://www.bratilicious.com/recenzie-clanky/vietnam-bistro-phong-nam-mileticova
Kto chce vyskúšať poriadnu polievku Pho nech ide na Starú Vajnorskú do Hanoy Garden. Tam na ňu chodia aj v hojnom počte aj Vietnamci a Číňania, lebo vedia, že je dobrá. Štvrť je nič moc, ale táckareň je to čistá a obsluha úslužná. Ryžové rezance sú ryžové rezance (nie ako špagety v avione…) a pripravia ti ich čerstvé a na počkanie. A polievka Pho? Jedna báseň… nelení sa mi za ňou chodiť min 2x za týždeň až z Vrakuňe. Odporúčam
Parada! Vyzera to, ze sa nam postupne nazbiera material na malu vietnamsku mapu podnikov.
Jojo, toto mi už odporúčali aj kolegovia, práve kvôli hojnej návšteve „domácich“ – čo značí, že kde sa najedia číňania/vietnamci, tam neoľutuje aj našinec, hľadajúci autenticitu.
Na zaklade tohto odporucania sme tam boli a aby som povedal pravdu: KATASTROFA. Pho Bo bolo citit najma po glutamane, bylinky/koriander nula bodov (max. trochu jarnej cibulky). Skusili sme bravcovy bocik na karamele – uplne nevyrazny (daleko lepsi robia Cinania naproti cez ulicu v Linde – maju tam zazvor, badian, …). Skusili sme aj Xa Xiu – tuhe, takmer bez chuti. Ako zoznamenie s vietnamkou kuchynou urcite NEODPORUCAM.
Ak chcete nieco skusit, tak urcite Phong Nam, prip. Beta Green na Starej Vajnorskej (tam maju Bun Cha, Bun Nga Nuong, Pho Bo alebo rolky – najma surove s krevetou su vyborne).
Ďakujem za článok; už som ich pár krát obchádzal a rozmýšľal, či to stojí za návštevu :)
Bánh mì je slušná vietnamská tradícia, zaujímalo by ma, odkiaľ berú bagety.
PS: Na glutamane nie je nič zlé…tieto moderné zdravotné hystérie :( je prirodzene obsiahnutý v sojovej omáčke, ako aj v parmezáne ale aj hubách a paradajkách. A pridávať ho „čistý“ – je to korenie rovnako ako soľ alebo cukor. Pokiaľ ho tam človek nehodí kilo, tak sa nič zlé nedeje.
ahoj
glutaman… ano v Azii sa tak pouziva. u nas sa casto zneuziva na zamaskovanie sfalsovanej potraviny. alebo „dochutenie“, kde ta chut vadi.
druha vec je reakcia na glutaman, vedci sa mozu priet, ci „syndrom cinskej restauracie“ je ozajstny alebo nie, ale su ludia, co sa z toho vyhodia.
Zalezi od suvislosti. Mam tendenciu mysliet si, ze synteticke veci skodia, prirodzene su v poriadku. Priklad s kofeinom. Synteticka forma je neurotoxicka (vivat energy drinky). Ak sa ale kofein konzumuje napriklad v kave, kde je x dalsich zlucenin, tam je jeho posobenie presne opacne. Hovori sa tomu aj spolocne posobenie latok, niektore sa vzajomne neguju, ine podporuju a zosilnuju svoje posobenie atd. Myslim, ze glutaman je na tom podobne, vo vysokych davkach tiez zabija bunky, ale za normalnych okolnosti je dolezity pre prenos nervovych vzruchov.
Ono vo vysokých dávkach je aj kyslík toxický, opýtajte sa potápačov :)
Ale (zatiaľ, našťastie) nikto nepíše veľké červené titulky o tom, že by mali kyslík zakázať.
Lenze toto nie je o velkej davke. Pojedat niekolko rokov malicke mnozstva jedu sa tiez prejavi smrtou. Len sa to potom vacsinou stanovi ako infarkt, rakovina alebo skratka nieco ine. Nikto potom nepatra, ved naco.
Moj skromny nazor – hovadzie Pho v Papayi je riadny priemer. Nie som schopny porovnat s ostatnymi ustanoviznami v Bratislave, porovnavam len s Bruselom. Ak si nedate extra bylinky, dostanete velmi biedny objem zeleneho nehovoriac ze som tam nemal ziadne vyhonky. Vyvar ma poslabsiu chut, je tam malo citit ugrilovanu cibulu aj zazvor. Namiesto limety mam citron. A vrchol bolo to hovadzie – namiesto na pruzky nakrajany brisket som dostal uvarenu „sniclu“ podosvovej charakteristiky, ktoru som musel „vyhryzat“ z polievky. A o surovom mase ani nechyrovali, kedze teplota polievky bola hodne vlazna takze by sa to tam ani neuvarilo. Nuz tak. Ako polievka je to dobre, ako pho uz menej a za tie prachy vobec.
Mam velmi rad vietnamsku kuchynu.Ale…Prva navsteva Papaye. Studene pho po reklamacii prihriate asi v mikrovlnke. Za 1 euro obschnute bylinky.
Chut priemerna ako som na slovenske pho zvyknuty. Nesmazene rolky s krevetami a masom Nem cuon tom boli ok cerstve a celkom vyladene.Druha navsteva. Velke sklamanie. Mozno netreba chodit do bistra o siedmej vecer ale predsa. Rolky Nem cuon tôm celkom nejedle.ziadny koriander ziadne chute.cudne masovo salamove platky a bezchutny salat.hroza. siroke ryzove rezance vege v plne rozvarenej cinskej kapuste. Drzim im palce ale s takto nevyrovnanou kvalitou to budu mat tazke.
Vyborne Pho a bezkonkurencne sobu noodles v bistre Na Pantoch. Je to sucast Asia Center (medzi Racou a Vajnorami), samostatna budova a restika je medzi azijskymi potravinami a nechtovym studiom:-) Klasicka tackaren, ale robia nacerstvo a vyborne. Zaujimavost-na svojom webe maju aj zopar receptov, treba hodit okom http://www.asiacenterfood.sk
Ty kokso, musím sa priznať, že autobusom chodievam okolo tohto miesta často ale ešte som jaksi nikdy nezaregistroval túto reštiku. Isto musím skúsiť, pretože posledného polroka si celkom ulietam na ázijskej kuchyni…
Papaya: Pho priemerné, Bun Bo Nam Bo vyslovene nechutné, Banh Mi OK. V Ba momentálne vedie Phong Nam.
Na mileticku chodievame uz pravidelne. A aj na staru vajnorsku. Je tam vyborna kokosova polievka s krevetami a vyborne ryzove rezance s krevetami.