Jahody so šľahačkou obkľúčené piškótami, čiže jahodová šarlotka

O šarlotke sme už písali. Článok bol o tom, ako si Rusi trochu svojsky vysvetlili pôvodný francúzsky dezert charlotte zo šľahačky, jahôd a piškót. Aby som vám neostal nič dlžný, tu je sezónny originál.

Suroviny

– dlhé piškóty
– čerstvé jahody
– šľahačka
– vanilka
– práškový cukor

Našiel som neúrekom možností, ktoré do šarlotky pridávajú aj cream cheese, želatínu, tvaroh či ovocné pyré. Rozhodol som sa ísť úplne puristickou cestou.

Pre začiatok budete potrebovať nádobu s kolmými stenami. Nemal som veľa piškót, takže hľadanie vhodnej nádoby ma stálo trochu viac času. Pre istotu som steny aj spodok nádoby vystlal papierom na pečenie. Aby sa mi hotový dezert náhodou neprilepil a dal sa pekne vyklopiť.

Vraj jednoduchý dezert, ale ďalší problém nastal, keď som chcel po obvode nádoby naskladať dlhé piškóty. Skončilo to tak, že som mal vnútri ruku a druhou zvrchu zasúval piškótu po piškóte. Mal som šťastie, že sa nakoniec do seba zapažili a zostali na mieste.

Obišiel som to tak, že vrstvu jahôd som uložil vždy na piškóty. Šťava do nich pekne vsiakla.

Naspodok som poukladal pár malých guľatých piškót a pustil sa do ďalšej práce. Vyšlahať šľahačku, pridať vanilku a práškový cukor. Ostatné už ide rýchlo. Postupne začnite dovnútra ukladať vrstvy šľahačky, piškót a jahôd. Ak sa vám chce, môžete jahody popučiť vidličkou a dochutiť cukrom. Vznikne vám súvislejšia vrstva, ktorá vynikne pri jedení dezertu. Pamätajte však na jedno, čerstvé jahody po umytí dobre osušte, voda sa nemá rada so šľahačkou. Obišiel som to tak, že vrstvu jahôd som uložil vždy na piškóty. Šťava do nich pekne vsiakla.

Jahodová šarlotka

Pokračujte vo vrstvách tak, aby ste pri vrchole skončili so šľahačkou. Odložte v uzavretej nádobe do chladničky aspoň na hodinu. Pred servírovaním ešte zopár povinností. Vezmite jahody, odstráňte stopku a prekrojte ich na štvrtiny. Špicom hore ich poukladajte navrchu do šľahačky (na fotke vyššie).

Ak chcete pokračovať vo foodstylingu alebo len dezertom odprosiť svoju milovanú, previažte celý koláč stuhou. Alebo kolom dokola pohádžte čerstvé jahody. Romantike nasadíte korunu, keď dezert naservírujete s dvoma vidličkami…

Jahodová charlotte

P.S.

Aj takto môže vyzerať šarlotka, Zuzana ju spravila s tvarohom.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Krása a hned jsem dostala chuť.
    Jediné, co neni doma, jsou jahody, tak si musim počkat :-(
    Šarlotu dělávám takto: http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/jahodova-sarlota-charlotte-aux-2.html

  2. Hezkeeee!!!:) a pacil sa mi hlavne mily vidlickovy tip na servirovanie:))

  3. šľahám, šľaháš, šľaháme… az som si zapla slovensku klavesnicu! vyzera chutne a dobre, ja som ju skusala v cokoladovo-hruskovej verzii pred par tyzdnami, a mala som problem s kremom – nebol dostatocne tuhy a tak po vyklopeni za rozpadla (ale bola dobra).
    jahody so slahackou – hned by som si dala!!!

  4. Charlotty obdivujem už pomerne dlhý čas, ale doteraz som sa do žiadnej nepustila. Už dopredu som si predstavila okrem všetkých funkčných strastí pri výrobe (ukladanie piškót po stranách a pod.) + aj povýrobnú fázu. Išla som v úvahách ešte ďalej. Charlotty sú naozaj nádherné dezerty, ale z môjho pohľadu absolútne neservírovateľné, nekrájateľné a v konečnom dôsledku na tanieri neestetické. Ale samozrejme, môžem sa mýliť. Viktor, ty si zlobil? :-)

    1. Katka: Preco neservirovatelne? Prave naopak, s tou stuhou plne funkcne, navyse to ta stuha drzi, pre pripad, ze by sa niektorej piskote chcelo od sameho stastia odpadnut. Nekrajatelne, tam uz mas trochu pravdu, ale z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze esteticna sme sa s milovanou nabazili pred jedenim, pocas jedenia to boli bohapuste zrutky a bolo nam uplne jedno, ako to vyzera po rozkrojeni. Chut skratka prevalcuje oci a je to vybavene.
      Funkcne strasti tiez neboli nejake obzvlast velke, dezert som robil popri strazeni maleho a inom vareni. Nerobim sa na machra, ale toto fakt nie je varenie vajickoveho cokoladoveho kremu ci zdobenie torty.
      Ci som zlobil? Sak stale! Esteze si to varenim vyzehlim, obcas… ;-)

  5. Pekne sa ti to podarilo:-) Ja som vyskúšala už niekoľko rôznych verzii plniek aj zdobenia a s tymi piškótami je naozaj problém, aby vyzerali efektne. Väčšina receptov odporúča obložiť formu piškótami a potom vliať plnku, mne sa to vždy zlialo a výsledok nebol taký pekný, ako som chcela a čakala. Takže posledná verzia: najprv som urobila plnku a na druhý deň som po obvode popriliepala tenké piškóty s pomocou creme fraiche. Dopadlo to takto http://www.sladkaterapia.sk/?p=219

  6. […] koláč má veľa variantov. Jedna hovorí, že sa robil zo zvyškov chleba. Druhý variant používa piškóty. Vyložia sa po obvode formy a stred sa vyplní smotanovým krémom a ovocím. Ruská verzia sa […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.