Dnes som obedoval austrálsky fastfood

Občas ulietavam na doma pripravenom fastfoode, a tak som si spomenul na legendárne austrálske meat pies, čiže mäsové koláče. Väčšinou sa predávajú na športových zápasoch, ale je to tiež jedlo robotníkov, čosi ako našich „dvadsať deka s rožkami“.

Vo Woolloomooloo (časť Sydney) stojí stánok Harry’s Café de Wheels, ktorý predáva meat pies od roku 1938. Chlapík, ktorý si búdu na kolesách otvoril, ju prevádzkoval dobrých 30 rokov a s ďalšími majiteľmi podnik funguje dodnes. Na koláče sa tu zastavili napríklad Sinatra, Anthony Bourdain aj Colonel Sanders. A od roku 2004 bol Harry’s vyhlásený za austrálsku národnú pamiatku. Nečudujte sa. Keď samotný štát The Commonwealth of Australia vznikol v roku 1907, potom čokolvek, čo je staré 70 rokov je tam považované za hlboký stredovek.

Anyway, meat pies! Taštička z lístkového cesta, vnútri šťavnaté mleté hovädzie. Trochu prplačka na prípravu, ale vždy sa odmenia nutkaním vykotiť sa na gauč. Plnka sa navyše dá obmieňať, tak si recept môžete zhumpľovať podľa seba.

Mleté hovädzie mäso

Suroviny

– ½ kg hovädzieho zadného
– 1 veľká cibuľa
– cesnak
– 1 PL Vegemite
– 1 PL worchestru
– 1 PL majzeny
– 1 malý rajčinový pretlak
– 1 dcl hovädzeho vývaru
– lístkové cesto
– 1 vajíčko

Neviem, či je práve tento recept ten najoriginálnejší, ale ako som povedal, aj lokálni majú kopec svojich variácii. Množstvá sú rátané asi na 5-6 meatpies.

Môžete začať mäsom. Kúpte u mäsiara pekný kus zadného, doma ho očistite a pomelte na mlynčeku. Všetky odrezky odložte, neskôr z nich budete mať možno bonus. Ďalej pokrájajte nadrobno cibuľu a orestujte ju na oleji. Pridajte mäso a miešajte, kým celá masa nezhnedne.

V hrnčeku zmiešajte trocha vývaru s majzenou, potom dolejte zvyšok vývaru a pridajte ho spolu s pretlakom a dochucovadlami k mäsu. Nechajte pomaly dusiť, kým sa šťava nezredukuje a nezhustne. Hotovú mäsovú zmes nechajte pred samotným plnením vychladnúť. Opatrne so solením, pretože dochucovadlá už môžu byť výrazne slané. Soľ pridajte do zmesy až po ochutnaní a ku koncu varenia.

Ak ste sa zastavili nad slovom Vegemite, je to podivná hnedá hmota, ďalšie austrálske národné jedlo. Čosi ako hustý, slaný a výrazný džem z kvasníc. Ťažko to popísať, ale je to ten typ jedla, s ktorým treba vyrásť, inak vám bude chutiť odporne. Vyzerá to skoro ako miso pasta a pokiaľ sa to používa ako dochucovadlo, potom naozaj dodá jedlu kopec umami chute. Pochybujem, že u nás Vegemite zoženiete, ale Tesco predáva anglickú verziu nazvanú Marmite. Ak sa vám vyslovene nechce kupovať kvoli pár meat pies toto čudo, siahnite po sójovej omáčke.

Bacha, ak cesto vyvaľkáte natenko, plnka vám ho môže rozmočiť a koláč prihorieť.

Vymastenú a pomúčenú formičku vyložte kruhom cesta

Teraz vezmite lístkové cesto a rozvaľkajte ho na doske. Primerajte zapekacie misky a podľa nich vyrežte kruhy. S cestom hospodárte uvážene, pretože budete potrebovať ďalšie kusy na prikrytie formičiek. Misky nezabudnite vymastiť a pomúčiť, potom do nich jemne vtlačte väčšie krúžky cesta. Cesto by malo jemne presahovať okraje. Ak bude viac, orežte ho.

Bacha, ak cesto vyvaľkáte natenko, plnka vám ho môže rozmočiť a koláč prihorieť. Následne ho nevyberiete z formičky a môžete ho len vyjesť lyžicou. Dva kusy som dnes takto zjedol ticho v kúte, aby ma s nimi nikto nevidel… Je nato aj iná finta. Formičky vyložené cestom zakryte alobalom a nechajte asi 10 minút predpiecť v rúre. Takto sa vám spodok koláčov nerozmočí.

Po krátkom predpečení naplňte mäsovou zmesou

Prikryte druhým kruhom cesta a pozatláčajte okraje

Predpečené formičky naplňte mäsovou zmesou a prikryte druhým krúžkom cesta. Prstami alebo príborom poriadne pritlačte, aby sa obe cestá zlepili. Do stredu môžete nožom urobiť malý zárez. Pre istotu, aby mala kade unikať para a koláče vám neroztrhlo. Vrch potrite rozhabarkovaným vajíčkom a dajte zapiecť do vyhriatej rúry, pri 220°C asi na 15-20 minút.

Hotové meat pies

Meat pie

Že sa vám podarili zistíte jednoducho. Budú mať farbu ako na fotke vyššie, budú sa dať ľahko vyklopiť z formičky a pri jedení a držaní v ruke sa nebudú rozpadávať. Ale je možné, že sa zababrete od šťavnatej plnky. Fastfood to má v popise práce…

Na dodanie autenticity, video s typickým austrálskym akcentom. Ako inak, BBQ a meat pies…

Vedľajší produkt – ragú polievka

Moja modifikácia základného receptu sa vybrala zeleninovým smerom. K restovanej cibuli som pridal natenko pokrájanú mrkvu, dobre sa hodí aj stopkatý zeler alebo šampiňóny. Po hotových meat pies mi zostala mäsová zmes. Rozhodol som sa z nej spraviť ragú polievku. Jednoducho som zmes prehodil z panvice do hrnca, zalial vodou a prihodil všetky odrezky z čistenia mäsa pred mletím. Nechal som to vybehnúť k varu, potom stíšil, aby to ďalej jemne bublalo ďalších 20 minút. Odrezky som povyberal a putovali psovi.

Zostali mi aj odrezky cesta. Uhnietil som z nich guličku a strčil ju na chvíľu do mrazničky. Tvrdé cesto som potom nastrúhal na hrubom strúhadle do hotovej polievky a nechal ešte pár minút variť. Ak vám cesto nezostalo, môžete samozrejme použiť hrubšie rezance alebo mrveničku.

P.S.

Odkiaľ mám tie zapekacie mištičky? Sú od Emile Henry a požičal nám ich náš starý známy Potten & Pannen Staněk – VašeKuchyne.sk. Popri meat pies si v nich môžete urobiť malý quiche, čokoládové soufflé alebo malé sladké koláčiky.

Formičky Emile Henry

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (16)

  1. vsetko to vyzera vyborne. asi to spravim s kupenym predvalanym cestom a chili con carne z mrazaku, aby to bol naozaj fast food.
    aha este drobnost – ked si das marmite, stavim sa ze budes nadavat s britskym prizvukom, nie americkym.

    1. Podla mna by fungovala aj bolonska omacka. A dik, bol som v tom, ze Marmite je US

  2. Vyzera to dobre, ked pojde okolo ruk listkove cesto, tak vyskusame.
    Sice to sem tam jedavam, ale nie doma pripravene.

    Co mi ale chutilo viac, to su calzone.
    Je s nimi menej babracky (je to bez misiek), len vziat do ruky a jest.
    Aj ked uznavam, ze je viac prace s pripravou kysnuteho cesta.
    Oblubil som si ich v Bulharsku.
    Moja zienka ich robieva zaroven s kysnutymi kolacmi.
    So slanym cestom su vyborne, ale ja ich mam najradsej zo zvyskov cesta z kolacov.
    Dako mi ten mix sladkeho cesta a slanej plnky zachutil.
    A so syrovou, bryndzovou, kapustovou…aj masovou plnkou, lahoda.

  3. Zdravim, mozem sa spytat co je to Vegemite? Pripadne kde sa to da kupit?

    Dakujem velice pekne.

    1. Je to uvedene priamo v clanku, natierka – extrakt z kvasnic. U nas sa predava ako Marmite, v Tesco napriklad.

      1. Vegemite a Marmite sú 2 úplne odlišné veci, od 2 výrobcov a chutia dosť odlišne. Vegemite je lepší ako Marmite.

  4. Ako bolo pisane v clanku, je to slana, husta tekutina, ktora pripomina chutou masovy vyvar. Da sa kupit v Tescu ako Marmite(v oddeleni Medzinarodna kuchyna). Je to anglicka verzia, chuti to rovnako.

    1. Prvy krat pocujem, ze Vegemite chuti ako maso v tomto pripade masovy vyvar, naviac ked na etikete je napisane, ze je vhodny pre vegetarianov. Vegemite a Marmite chutia rovnako asi tak ako mliecna a horka cokolada. Malokto ma rad Marmite.

  5. Hm… ten akcent nema nic spolocne s Australskym to je daaky debil z Noveho Zealandu co sa predvadza.Inac ta meat pie „no comments.“..je vela receptov ale tradicny je skor tento
    http://alldownunder.com/australian-food/meat-pies-recipe.htm
    a len tak mimochcom pie sa tradicne je s „pie floater“to je hrachova omacka
    takze aj ten Harry v Sydney predava vacsinu s tou zelenou gebuzinou ( co je inac super ).
    http://www.tripandom.com/food/colonel-sanders-favorite-sydney-fast-food-a-pie/
    A na stadionoch sa jedia len tak mimochodom „sausage rolls.“
    Diskusiu o Vegemite radsej vynecham lebo sa neda aj tak kupit , Australcania si ho nosia so sebou po svete.
    .

  6. Mate, toto je aussie english, no question about it. Neviem ci si bol v Oz, ale ja som takto pocul par ludi rozpravat a kiwis to teda neboli ;-)

    ale dik za doplnenie dalsich receptov. Inak, Vegemite sa dal volakedy kupit v anlickych potravinach na Grosslingovej v Bratislave. Potom tam bola nejaka minigaleria ci co, dlho to nevydrzalo.

  7. Matie , Australia je „dost velka“ a tak ako je na Slovensku za kazdym rohom daaky iny slang – narecie tak isto je v Oz.V Queenslande a hore na severe v Northern Territory sa inac hovori ako dole vo Victorii .Ci som bol ? ano , pred tyzdnom som prisiel do europy a za dva tyzne som naspat .
    http://www.youtube.com/watch?v=uoEcIft_LEI

    1. Mas recht, tie slangy mas hadam este aj v ramci Sydney podelene. To naspat je kde?

  8. Naspat je Queensland.

    1. Nice, tak pozdrav bloody Aussies ;-)

  9. jaaaj ozzijske meat pies :-), to je velka nostalgia pre mna, a teda hlavne aj ten „uuuzasny“ vegemite. ked som tam chodila do skoly, tak to decka nosili natrete na sendvici a ladovali sa tym ako najvacsou pochutkou. inak na stadionoch a vacsich podujatiach si pamatam aj saussage rolls, tiez uzasny vynalez:-), a este pumpkin pie. ach jo austraaaaliaaaa blizka vzdialena:-)

  10. Vegemite dostat kupit v korejskych potravinach na Bajkalskej 5, v BA. Okrem azijskych potravim tam maju zaujimave potraviny ako poznam z Anglicka, chedar , cream crackers, atd.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.