Koláče bez cukru, ale zato s cukrovou repou
Pred rokom som ju nestihol, tento rok si na ňu spomenula milovaná, keď mi dve buľvy cukrovej repy doniesla zo služobky. Nevyzerá vábne, váľa sa po zbere pri cestách, ale chutí zaujímavo.
Pred rokom som ju nestihol, tento rok si na ňu spomenula milovaná, keď mi dve buľvy cukrovej repy doniesla zo služobky. Nevyzerá vábne, váľa sa po zbere pri cestách, ale chutí zaujímavo.
Je apríl a ešte stále náme vďaka priateľom v pivnici debničku s minuloročnými jablkami. Delíciusky sú už pravda trochu zošuverené, ale stále sladké a úplne použiteľné.
No, a skončil pri kozách a bylinkách. Toto je moja osobná rozlúčka s módou cheesecake a podľa predošlej vety už vidíte, že sa vybrala trochu uletenou cestou.
Posledné sviatky som piekol omnoho viac, než po iné roky. Niektoré recepty mi medzičasom prestali chutiť, tak som začal pátrať po iných. Vtedy som zistil, ako sa opakujú naprieč knihami aj kultúrami.
Masť v koláčoch nie je žiadna novinka, najčastejšie sa používala bravčová. Sú aj recepty, kde sa používajú iné druhy.
Návrat k pečeniu v rúre prišiel z nutnosti. Vonku je nekonečná kopa receptov, ale vsetky sa v remoske piecť nedajú. Jeden z nich je kubaneh, brioška pečená celú noc.
Citronáda ide u nás doma celý rok. Keď som na jednu oslavu kúpil celú bedničku citrónov, narazili sme na prirodzenú hranicu, po ktorú sa dá tento nápoj piť. Na čas sme teda presedlali na pivo, ale čo s polovicou bedničky, nenechám tie citróny pokaziť.
Domáci perník. Upiekol som ho najprv len tak, na skúšku voňavosti. Prešiel a v našom dome spôsobil čuchové besnenie aj dnes. Vo vylepšenej verzii.