No, a skončil pri kozách a bylinkách. Toto je moja osobná rozlúčka s módou cheesecake a podľa predošlej vety už vidíte, že sa vybrala trochu uletenou cestou.
Keď som pred rokmi napísal svoj recept na cheesecake, rozvinula sa pod ním debata o všetkých možných, použiteľných aj nepoužiteľných syroch. Philadephia, Lučina, tvaroh, ricotta, mascarpone, spomenulo sa kadečo. Všetky sú viacmenej neutrálne, možno niektoré trochu kyslejšie. Ale čo tak použiť kozí syr? Samozrejme nie zrejúci, ale ten čerstvý a rozotierateľný. Majú ho napríklad v Lidli, 150g balenie stojí okolo 2 eur.
Suroviny
500g hladkého tvarohu
150g mäkkého kozieho syra
1 vajíčko
2 PL hladkej múky
100g cukru
120g čistých sušienok
50g orechov
50g masla
6 šáčikov kamilkového čaju
100g cukru
šťava z ½ citróna
Takže, zobral som svoj pôvodný recept a smotanu som v ňom nahradil práve týmto syrom. Balenie je však o 100 gramov menšie ako množstvo smotany, nechal som to ale tak. Predsalen, trochu mi lepilo, že si ten cheesecake budem museť zjesť sám. Aj keď už mi u nás doma prešlo všeličo. Mimochodom, syr aj tvaroh treba nechať trochu odtiecť.
Keďže ubudlo bielej zložky a koláč som sa chystal preliať nejakým sirupom, ubral som aj cukru na výsledných 100 gramov. Inak všetko ostatné podľa pôvodného plánu, zarobil sušienky s orechami, prelial maslom, na to vylial tvarohovú hmotu a dal piecť do vyhriatej remosky na pol hodinu.
V rámci špŕtania sa internetom som nedávno narazil na kamilkový sirup. Normálne uvarený silný kamilkový odvar a prerobený na sirup pre suchšie koláče. Kozy a bylinky, to ide k sebe. Narýchlo som zohnal len ten balený, ale aspoň z Agrokarpaty Plavnica. Na 2 deci vody som použil 6 vreciek. Nenechával som ich lúhovať príliš dlho, aby mi odvar nezhorkol. Po 10 minútach som ho zlial, zasypal cukrom a pridal aj šťavu z polovice citróna. Rozmiešal a nechal pomaly variť a zhustnúť.
Keď bol cheesecake aj sirup vychladené, prišlo na rad spojiť ich. Koláč som teda prelial tekutými kamilkami a vrch jemne posypal jedlými kvietkami. Aby neprerazili chuť kamiliek. O zmesi sušených kvetov a korenia som písal nedávno, je to koreniaca zmes od Sonnentoru.
A výsledný koláč? Koza našťastie méka len z bezpečnej vzdialenosti a kamilky boli máličko trpké. No ale čo by človek chcel, keď skríži koláč veľkomesta s vidiekom. Kamilkový sirup, resp. poleva na suchšie koláče je fajn, len na nej musím ešte trochu popracovať. Zároveň sa obzerám po iných bylinkách, ktoré by boli použiteľné na takéto experimentovanie.
Aký najväčší cheesecakový úlet sa vám už podaril? Hoďte do komentárov, som zvedavý.
Doplnenie: na druhý deň bol presne taký, aký som ho čakal. Kozacina sa vytratila a s ňou aj trpkosť kamiliek. Ehm, zožral som polku a musel ju ísť vyplávať…
Ja som si hned spomenula pri tvojom clanku na tento tu: http://www.chezlucie.cz/2013/10/cheesecake-s-visnemi-rozmarynem.html?m=1
Ale ked som ho hladala, nadabila som na cviklovy s kozim syrom a udenym lososom – cheesecake, ano. Tak ale toto mne osobne uz pripada mierne prehnane, hoci nevravim, ze by som neskusila :D
Mimochodom, preco davas cheesecaku take razne zbohom? Nevravim, je ho vsade vela, ale podla mna z dovodu. Ved je fantasticky :)
Ved vyborny je, polovica je uz fuc, aj ked je z kozim syrom ;-). Ale skratka, maju ho vsade, videl som ho vo vsetkych moznych kombinaciach a pomaly u mna odisiel na policku – taky vsadepritomny bezny kolac.
Ja si to viem predstavit s levandulou resp. Levandulovym sirupom…
Neviem ci mozem robit reklamu niekomu inemu, tento pan ma celkom zaujimave recepty a ked uz sa spomina kozi cheesecake, tak tento bol velmi dobry. Figy som nezohnal, ale vynahradilo to sladke cervene hrozno http://www.dusanplichta.com/blog/cheesecake-s-kozim-syrom-a-figami-pre-vynimocny-zazitok-z-harmonie-chuti/
Bezne robim z tohto syra cheesecake.. U nas nie je totiz kravska bielkovina vitana. Robila som uz aj s kozim a ovcim tvarohom (ovci nebol podla mojho gusta, zviera prerazalo prilis). Z kozieho je uplne v pohode. Dokonca robim z tohto syra aj krem, napr na carrot cake