Parené aj kváskové

Už dlhšie počúvam doma, že by som mal konečne urobiť parené buchty. Milovaná dokonca povedala, že k narodeninám nechce tortu, ale práve toto jedlo.

Inak ako z kvásku to u nás nejde, tak som začal hľadať recepty a rady. Parené buchty som v živote nerobil, nieto ešte kváskové, dobrý štartovací návod mi dal tento recept. S prípravou som začal pomerne neskoro a recept som musel upraviť v množstvách aj časoch.

Suroviny

– 150g pšeničného kvásku
– 300ml mlieka
– 1 celé vajíčko
– 1PL cukru
– 1ČL soli
– 400-500g pol. múky
– plnka podľa chuti

Ráno okolo siedmej som najprv nakŕmil pšeničný kvások v presnom pomere 75g polohrubej múky a 75g teplej vody. V zaváraninovom pohári som ho postavil na riadátor a nechal kysnúť. Okolo obeda už pekne vybehol, tak som sa mohol pustiť do cesta.

Do mierne teplého mlieka som pridal rozbehnutý kvások, celé vajíčko izbovej teploty, mlieko, cukor a soľ. Dobre som zmes zamiešal a postupne začal pridávať múku. Keď bolo cesto spojené, nechal som ho hodinu odpočívať pod igelitovou čapicou v naolejovanej mise.  Potom som ho poriadne vymiesil, kým nebolo úplne hladké a prestalo sa lepiť. Múka je kľúčová a s dobrou to ide fantasticky. Osvedčila sa mi z Roľníckeho mlynu vo Veľkých Lovciach aj z Mlynu Trenčan. Všeobecne robievam cesto menej tuhé, preto som z pôvodného receptu ubral múku.

Dobre vypracované cesto som už len rozvaľkal na dlhší šulec a narezal ho na 10 rovnakých častí. V tejto fáze sa ku mne pridal zvyšok rodiny a každý si svoje buchty naplnil vlastnou plnkou. Malý do nich povkladal kocky horkej čokolády, milovaná džem z lesného ovocia a ja domáci zavárané čučoriedky.

Vyformované buchty sme poriadne naolejovali a poukladali na nerezovú tácku. Zakryté rástli asi 3 hodiny (doma máme 21-22 stupňov). Keď sme ich začali pariť bolo asi 17:00. Parák sme poriadne naolejovali a povkladali doň buchty. Po 10-tich minútach som ich popichal a paril ďalších 15 minút. Ukázalo sa, že výsledok je suchší, než by sa mi páčilo, tak som parenie skrátil na 15-18 minút. Výsledné buchty boli štavnaté aj nadýchané, v paráku sa pekne zaguľatili aj narástli.

Parené kváskové buchty

Čo s takou parenou buchtou? Nič extravagantné, len roztopiť navrch maslo a posypať makom. Zalizovali sme sa až za ušami.

Pár poznámok ku kváskovému pečeniu

Postupným tréningom som prišiel na to, že kváskové pečenie je vždy o teplotách, múke a dodržiavaní jednotlivých fáz prípravy. Aj keď existuje pár lenivých receptov, vždy dostanete lepší výsledok, keď cestu doprajete čas a nebudete tlačiť na pílu.

Kvások jednoznačne nemá rád pohon. Urýchliť ho môžete vo fáze nakŕmenia, ale po prvom zamiesení už nie. Vtedy treba nechať cesto odpočívať pri izbovej teplote a veľmi dobre mu svedčia aj nižšie teploty. Dokonca aj dlhý pobyt v chladničke. Po následnom domiesení už môžete znovu trochu prikúriť a položiť ho na teplejšie miesto. Vtedy si ho ale treba aj patrične sledovať, pretože hranica medzi nedokysnutím a prekysnutím sa podstatne skráti a musíte skrátka vystihnúť ten správny moment, kedy už je ideálny na pečenie. Preto už len málokedy dávam kysnúť cestá na teplejšie miesta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.