Nedávno som písal o verjuse. Medzičasom som doňho naložil vetvičku rozmarínu a po týždni ho vyskúšal použiť v recepte.
Verjus pekne prevoňal rozmarínom, pritom si sám zachoval svoju hroznový charakter. Neveril som, že takto dobre sa dá macerovať aj bez alkoholu alebo oleja.
Suroviny
– šampiňóny
– maslo
– pór
– rozmarín
– verjus
– citrónová kôra
Restované šampiňóny nie sú v podstate nič svetoborné, ale dávajú dobrý základ na hru. Na panvici som roztopil menšiu kocku masla a orestoval na nej pokrájané huby. Akurát toľko, aby po okrajoch chytili farbu. Odložil som ich bokom, pridal ešte trochu masla, posekaný pór, trochu čerstvého rozmarínu a krátko podusil.
Teraz príde zábava. Nasledovalo pár strekov rozmarínového verjusu na deglazovanie. Do panvice som vrátil späť šampiňóny, krátko poprehraboval a ochutnal. Maslo sa pekne spojilo s hroznovou chuťou a trochu prevažovala kyslosť. Na dorovnanie som tesne pred koncom pridal trochu citrónovej kôry naloženej v cukre.
Najviac by sa takto pripravené huby hodili ako príloha k bohatšiemu chodu. U nás som z nich spravil hlavnú hviezdu. S dusenou ryžou a šalátom z čerstvej uhorky.
Ako vravím, nič speciálne. Ale maslo namiesto oleja dokáže divy.