Sem so špaldou

Cez víkend som upratoval špajzu a našiel vrecko so špaldovou pšenicou. Celé lúpané zrná, slovenská produkcia. Prišlo akurát vhod, keď som špekuloval, čo na nedeľný obed.

Vľavo surové zrná, vpravo uvarené

Pšenica špaldová je môj dlhodobý favorit. Múku z nej pravidelne dávam do koláčov, naša starká ňou nešetrí ani v haluškách. Má jemne orieškovú chuť a dá výraznejšiu chuť jedlám. Väčšinou ju zoženiete v bio-obchodoch, pretože jej pestovanie je o menej výnosné ako pri bežnej pšenici. Dôvod na menšiu výnosnosť je ale pozitívny. Zrno špaldy má dvojitý obal, ktorý ju lepšie chráni pred škodcami a znečistením. Hrubé plevy si zasa vyžadujú špeciálne dodatočné lúpanie.

Zrná špaldy obsahujú pomerne veľa bielkovín, tuk, vitamíny, minerály a tiež hojne vlákniny. V podstate takmer všetky živiny, ktoré potrebuje telo na normálne fungovanie. Plus je ľahko stráviteľná. Zo špaldy sa robí aj kávovina, ale poviem vám rovno, spomedzi všetkých kávovín mi chutí asi najmenej.

Chlieb, polievka, hlavné jedlo aj koláč

S balením špaldy som dumal, ako ho najlepšie využiť. Práve som sa chystal robiť chlieb, takže rozhodnutie prišlo samo. Vo väčšom mažiari som si pomlel za dve hrste zŕn a prihodil ich do cesta. Po desiatich minútach mletia som si pripadal ako v stredoveku. Nehovorím, že to bol zlý pocit, večer na terase som si to celkom užil, ale nabudúce si asi zoženiem mlyček na múku. Aj keď, budem musieť začať šetriť, ceny drevených mlyčekov na obilie hravo schovajú aj Artisan od Kitchenaid.

Ďalšie dve hrste som nahrubo pokrájal nožom. Tiež putovali do cesta. Nechal som ho nakysnúť o niečo dlhšie ako zvyčajne a vyšiel mi z toho zatiaľ najvydarenejší chlieb. Ale to je na iný článok.

Chlieb so špaldovou múkou aj pridanými špaldovými zrnami

Nech vám ani nenapadne tú vodu z varenia vyliať! Máte základ na výbornú polievku.

Asi štvrť kila špaldy som cez noc namočil do studenej vody. Na druhý deň som vodu zlial, zrná jemne prepláchol cez sitko a dal ich variť v novej vode. Veľmi opatrne a na najmenšom plameni, aby sa voda len pomaly vlnila. Do pol hodiny bola špalda uvarená.

Zo špaldy využijete aj vodu, v ktorej sa varila

Polievka zo špaldovej vody

Nech vám ani nenapadne tú vodu z varenia vyliať! Máte základ na výbornú polievku. Stačí do tej vody prihodiť pár mrkiev, fazuľových lúskov, jemné jačmenné krúpy, cesnak, nové korenie, lyžicu oleja a soľ. Povarte len kým všetko nie je akurát mäkké a hotovo.

Základ na rýchlu polievku

Fialové lúsky, varením aj tak ozelenejú...

Ľahká polievka

Špalda namiesto orieškov večer k telke?

Čo s uvarenou špaldou? Moja milovaná ju začala chrúmať rovno z hrnca, doslova ako oriešky. Pridal sa k nej aj krpec. Chvíľu mi trvalo, kým som im hrniec vyrval z rúk, aby som z neho mohol konečne spraviť obed. Nič veľkolepé. Orestoval som na oleji cibuľku, keď bola hotová, prihodil som uvarené špaldové zrná a na záver lyžičku masla. Pred podávaním navrch cottage cheese a bolo vybavené. Možno nie celkom vhodné na horúci letný deň, ale na jeseň si nato určite spomeniem.

Špalda pečená na cibuľke a masle

Špalda na cibuľke a masle s cottage cheese

So špaldou to môžete strihnúť aj nasladko. Viem si predstaviť, že zrná zľahka popučíte a zamiešate ich s osladeným tvarohom a roztopeným maslom. Kľudne by som ich prihodil aj do šalátov alebo fašírok. Dá sa aj nakličovať. Vo vyššie spomínanom recepte nabudúce skúsim nahradiť cottage cheese nivou. Myslím, že niektorý z vás možno vynechajú maslo, ale zato prihodia pár koliesok dobrej klobásky alebo slaniny.

Používate špaldu? Skúšali ste robiť niečo aj zo zŕn?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (3)

  1. ja to robim tiez skoro tak, len k cibuli prihodim este aj slaninove rezanceky a ako syr sypem parmezan. este okydam aj dakou eckovou thajskou chili omackou, ktoru uz normalne nepouzivam, ale sem sa mi chutovo hodi.

  2. Dominika

    Velmi som sa potesila clanku o špalde! Poslednej dobe je mojim najoblubenejsim jedlom spalda (zrna- v bioobchodoch predavaju tzv. Špaldove kernotto) s kozim syrom, spenatom a orechami, pred podavanim ochutene lyzickou bieleho vysokotucneho jogurtu.

  3. Veľmi pekný článok a inšpiratívny. Práve obedujem špaldu s bryndzou. Z vody, v ktorej sa spalda varila, uz chystam zemiakovo-spenatovu polievku. Chutny a zdravy obed. Jedna porcia vychadza ani nie na euro.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.