Slimáky, osie hniezda, volajte to ako chcete

Tento rok som vysadený na kysnutie v akejkoľvek podobe. Tak prišli na rad kysnuté koláče s rôznymi plnkami. A práve keď ma to už prestávalo baviť, som narazil na túto jednoduchú úpravu. Čokoládové slimáky, či inak zvané osie hniezda.

Zarobte si kvások priamo v múke

Suroviny

100g hrubej múky
150g polohrubej múky
50g hladkej múky
2 PL cukru
cca 2dcl mlieka
5g kvasníc
1 celé vajíčko
1dcl oleja
štipka soli

Postupom času som dospel k tomu, že v kysnutých koláčoch používam tri múky. A nechávam ho vykysnúť 2-3 hodiny. Ak by ste išli robiť klasický závin, potom pridajte o 100g múky naviac, tieto množstvá vám presne vyplnia plech na muffiny (to je 12 kúskov).

Čakáte, že začnem kváskom? Nie, prvá bude múka. Preosejte ju do väčšej misy a do stredu urobte dostatočne veľkú jamku. Na dno nasypte pár lyžíc cukru alebo lyžicu medu a rozmrvte kvasnice. Zalejte teplým mliekom. Nepoužite všetko, trochu si odložte bokom. Takto si spravíte kvások priamo v ceste.

...potom ho len rozmiešajte do cesta

Keď kvasnice vyplávajú napovrch a začnú rásť, pridajte vajíčko s olejom a postupne nožom alebo varechou rozmiešavajte do múky. Ak je cesto tuhé, prilejte zvyšné mlieko. Ak je stále tuhé, môžete ešte doliať trochu teplej vody. Na záver pridajte štipku soli a vypracujte hladké cesto, ktoré sa bude odlepovať od stien.

kým sa cesto nezačne odlepovať od stien

Cesto máte, zakryte ho handrou a odložte na 2 hodiny kysnúť. Môže byť kľudne aj chladnejšie miesto. Ak máte čerstvé vážené kvasnice, cesto vybehne aj keby ste nechceli. Za ten čas si pripravte plnku. Myslel som, že mi to prejde s jablkovou plnkou, ale v slimákoch funguje naozaj len suchá plnka. Nevadí, skrátka, nastrúhal som jablká, zasypal škoricou a cukrom, pridal mäkké maslo.

Keď cesto vykyslo, na dobre pomúčenej doske ho rozvaľkajte natenko. Rozotrite plnku (takže radšej len rozmixovanú čokoládu s cukrom a maslom) a postupne zatočte. Cesto musí byť naozaj tenké, inak sa vám slimáky nedostanú do formy.

Cesto zrolujte do tenkej rolky

Nakrájaný závin vložte do mafinovej formy

náladovka...

za oponou ;-)

V rúre

Teraz vezmite pomastenú a pomúčenú formu, do nej povkladajte 2cm hrubé kolieska z nakrájaného závinu. Netreba nechať dokysnúť, rovno s tým do vyhriatej rúry. Priznám sa, čas som si ani nesledoval, orientoval som sa podľa farby. Odhadujem, že pri 200°C sa urobia za 15-20 minút. (Plus musím spomenúť, že mne pečie len vrch, takže som si najprv musel rúru vyhriať zapnutím grilovacieho programu.) Sú hotové, ak sa im začnú červenať líčka.

Upečené osie hniezda

Osie hniezda alebo slimáky

Pár podstatných trikov

Už som počul o tom, že pekári zvyknú pridávať do cesta vitamín C, čiže čistú kyselinu askorbovú. Mám ju doma v prášku, tak som pri jednom pečení skúsil tento trik. Cesto naozaj krásne vybehlo, pri vaľkaní bolo doslova hebké a čo je podstatné, po upečení koláče vysychali omnoho pomalšie. Bežne u nás doma upečené koláče nebalíme do igelitu, ale maximálne ich prikryjeme handrou. Jasná vec, že kysnutý koláč je najlepší čerstvý. Ale tie s vitamínom boli super aj na druhý deň. Jediná „chémia“, akú som ochotný akceptovať.

Druhý tip je obligátne delikatesný. Môžete skúsiť nahradiť časť múky povedzme špaldovou. Pomôže, ak ju pred použitým jemne nahrejete, nezbije vám cesto. A slimáky môžete plniť aj slanou plnkou. Povedzme špenátom alebo syrom. Napadá vám lepšia kombinácia? Napíšte do komentárov pod článkom!

P.S.

Ak ste mali pocit, že posledné dva týždne sme sa na delikatesy.sk flákali, potom vás musím vyviesť z omylu. Chystali sme sa na koniec sveta, robili zásoby a tak. Teraz vážne, nakladali sme kapustu, chystali pre vás vianočné prekvapenia, písali návody čo zohnať ako darčeky. Skrátka také tie veci, ktoré sa väčšinou dejú medzi kuchyňou a počítačom. Takže teraz vám to postupne začneme nakladať!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (15)

  1. Dik za tip s vitaminom C, este som o tom nepocula, ked budem robit kysnute cesto, skusim!

    1. Katka, mala by to byt cista kyselina askorbova, nie nejaky podrveny celaskon. Tu u nas ju dostat v DM-ku.

  2. Ten posledny odstavec ma potesil, posledne 2 tyzdne som od vas nic nevidel, takze
    sa tesim na nove prispevky.

  3. Nie je tých kvasníc málo?

    1. Nie, pouzivam cerstve, take co v obchode krajaju a sami vazia/balia do celofanu. Moze byt, ze su aktivnejsie ako tie kocky z beznych obchodov alebo tie susene. Vacsinou ich skladujem v mrazaku a odvalim len kolko potrebujem. Nepeciem denne, takze by sa mi v chladnicke skazili.

      Vo vseobecnosti su vsak terajsie kvasnice dost turbo nato, aby sa to celkom stacilo. Plus nechavas cesto kysnut viac ako hodinu, takze to bude fungovat aj s mensim mnozstvom. Ak by nefungovalo, potom si mal stare kvasnice.

      1. A kde kupujes take cerstve vazene kvasnice?

      2. Zuzana: mame na ulici take male potraviny, tak tam…

  4. Tieto hniezda som vždy piekla z univerzálnej alebo hladkej múky. S tou hrubou múkou som to ešte neskúšala, ale dnes som tak skusmo dala do pšeničnej časti pšenično-ražného chleba hrubú miesto univerzálnej a kváskový chlieb mi vykysol o niekoľko hodín skôr ako obyčajne pri rovnakej (izbovej, čo je u mňa teraz 19 C) teplote. Neviem, či to bolo tou múkou, ale skúšam ďalej :)

    1. Zaujimave, hrubu som do chleba este neskusil pridat. Ale je mozne, ze to bolo sposobene mukou, ved je to zaklad celeho cesta.

  5. Nedavno som si na teba a kys.citronovu spomenula. Isla som piect stedrak a kedze v Dansku muku rozdeluju trochu inak ako som zvyknuta zo Slovenska ,vyberala som hlavne podla toho,ci bola muka urcena na pecenie kolacov a spol. A voila, kys.askorbova sa objavila v standartnom zlozeni muk viacerych znaciek. Cesto nakyslo fantasticky:) a kolac mal vybornu strukturu.

  6. Pridávam jedno vylepšenie: slimáky dávam do formy vyloženej košíčkami na muffiny. Forma sa menej zašpiní a slimáky vyzerajú efektne :-)
    A ešte tip na iný variant: ak nemám po ruke čokoládu, ale BB puding, potriem cesto olejom, posypem BB puding. prášok a kryštál. cukrom, opäť pokvapkám olejom a zaviniem. Po zvinutí vrch ešte potriem roztopeným maslom. Ešte ma napadlo na plnku zmiešať BB puding. prášok s kryšt. cukrom a s roztopeným maslom, ale to ešte nemám vyskúšané.
    A dík za recept, všetci sme boli nadšení :-)))))

  7. Tak som vyskúšala ten svoj nápad s BB pudingom a maslom a je to fajn. Takže pridávam nový recept na plnku: cca 125 g roztopeného masla sa zmieša so 4 polievk. lyžicami kryštál. cukru (množstvo si každý môže skorigovať podľa vlastnej chuti) a 4 kopcovitými polievk. lyžicami BB pudingu. Pudingového prášku môže byť aj trochu viac, hmota má byť roztierateľná, ale skôr hustejšia, aby plnka nevytiekla. Slimáky pred pečením už nie je potrebné potierať maslom.
    Chcela by som sa ešte spýtať, aké skúsenosti majú ostatní, moje cesto si pýta trochu menej mlieka a trochu viac múky, ako sú množstvá uvedené v recepte, aby sa pri rozvaľkávaní nelepilo. Na jeho prípravu používam pekáreň na chlieb a je super pavučinkové.
    Fakt dobrý recept, preto ešte raz vďaka zaň :-))

  8. vyzeraju velmi lakavo,ja robim kysnute cesta tak ,ze ich este na doske rukami pretahujem skrucam,pretahujem urobim bochnik a znovu necham podkysnut cesto je velmi jemne.

  9. Koľko vitamínu C je potreba pridať napr. do 250 g múky?

    1. Asi pol cajovej lyzicky, nie viac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.