Kdesi som nedávno zahliadol koláč z lístkového cesta, zatočený do tvaru slimáka. Mala to byť nejaká grécka špecialita s fettou. Receptu som sa nedopátral, v každom prípade som nakúpil všetko potrebné, lístkové cesto, fettu, cottage cheese, kôpor. Od babky sme vtedy náhodou dostali kus ovčieho syra. Hodil sa do partie, takže nakoniec z toho vyšiel slimák s troma druhmi syra.
Suroviny
– mrazené lístkové cesto
– mladú cibuľku
– strúčik cesnaku
– pór
– syr fetta
– ovčí syr
– cottage cheese
– kôpor
– olivový olej
Na olivovom oleji orestuj nadrobno pokrájanú cibuľku a pór, neskôr pridaj rozdrvený strúčik cesnaku. Keby tam bol od začiatku, zhorel by a zhorkol. Na záver pridaj pomrvenú fetta, ešte minútku porestuj, odstav v ohňa a nechaj vychladnúť. Pridaj na malé kocky pokrájaný ovčí syr, cottage cheese a kôpor.
Podľa toto, aké si kúpil cesto, ho rozbaľ alebo rozvalkaj na doske. Ja používam také, ktoré je už narolované na mastnom papiery. Stačí ho rozbaliť, naplniť a nechať piecť rovno na tom papiery.
Cesto rozdeľ na podlhovasté pláty, po dĺžke na ne porozotierať syrovú zmes a zaroluj do dlhého tenkého hada. Konce prstami postláčaj a dlhé záviny zroluj do tvaru zatočených slimákov. Ulož na plech s mastným papierom, popichaj vidličkou a nechaj zapiecť dozlatista.
Nevadí, keď nezoženieš niektorý zo syrov. Ak sa ale rozhodneš vynechať fetta a dať povedzme len cottage chesse, jedlu bude chýbať soľ. Tú v pôvodom recepte samozrejme vďaka fetta pridávať netreba.