Od mamy som nedávno dostal dva zväzky knihy Československé cukrářství od Bohumila Hlavsu. Z veľkej časti zaujímavé a často aj vtipné čítanie. Ako bonus, na konci oboch kníh staré reklamny na vtedajšie cukrárske pomôcky a polotovary.
Postupne som sa začítal do oboch zväzkov, sú celkom obsiahle. Mnohé zo základných dezertov a koláčov majú dokonca viac rozdielnych receptúr. Piškóty a bábovky som ani nerátal, tých bolo zrejme najviac variácii.
Suroviny v receptoch sú väčšinou poctivé, ale občas sa už niekde pripletie ceres (margarín). Dobový obraz si utvoríte na konci knihy, kde sú reklamy na cukrárske pomôcky, stroje a zástery, ale aj arómy a étery.
Popri klasických lokálnych koláčoch som našiel makarónky aj americké páje. Kde tu kniha ulietava, napríklad pri recepte na pravú sacherku, ktorá tak celkom pravo nevyzerá. Zato šľahaná smotana je tu považovaná za čosi ako českoslovesnkú špecialitu. Ako vravím, zaujímavé a často aj vtipné.
nedá sa z toho urobiť celá e-book pdf??? toto sa už nezoženie….
Patisk zakazan, ale boh vie, kolko rokov moze prejst, aby sa toto dalo oskenovat a dat do placu. Zistim od kniharov.
Podla zatial platneho autorskeho zakona musi prejst 70 rokov od smrti autora. Niekde som nasla, ze zomrel 1957, takze este 12 rokov do 2027.
Ja si prosim recept na laskonku. Na Internete su vacsinou Len pochybne. Vdaka.
Pripajam sa :
– nedá sa z toho urobiť celá e-book pdf??? toto sa už nezoženie….-
Mam vsetky 4 zvazky, autorom podpisane. Je to vlastne zdedene :)
Ale cele to ma okolo 1200 stran.
Rucne to skenovat je na veeelmi vela zimnych vecerov ;)
nepredáte tú knihu?