Blogy o jedle prešli pomerne dlhú cestu a tie najstaršie u nás začínali v roku 2006, to je presne desať rokov nazad. Pozrime sa, ktoré vydržali a ako sa im darí.
Nebude to žiaden rebríček, zoradil som ich len podľa dátumu prvého článku, prípadne podľa záznamu v archíve internetu. Je možné, že niekto zo spomenutých mal svoj blog na verejnej službe a až neskôr si spravil vlastnú doménu. Tak ako tak, naozaj to nie je hitparáda, len som sa chcel pozrieť, ako sa darí kolegom.
Varíme s Medveďom (máj 2006, baranek.blog.sme.sk)
Možno bol niekto pred Romanom a Danielom, ale moja pamäť vo foodblogoch siaha len k nim. Písal odjakživa na Smečku a vždy v nedeľu. Jedol som od Dana chlieb aký sa mal pekávať pred stáročiami. V novembri 2014 ohlásili, že s písaním končia, odvtedy u nich nepribudol žiaden recept.
Na tanieri (február 2008, natanieri.sk)
Jeden z tých, ktoré si pamätám a sledujem doteraz. Zuzka má u nás jeden z najstarších slovenský foodblogov. Podstatnejšie je, že píše dodnes a jej recepty vždy stoja za vyskúšanie, našiel som u nej tradičnejšie recepty aj exotiku. Ďalšou silnou kapitolou na natanieri sú cestopisy. Popri tom, že je najstarší, je pre mňa tento foodblog aj jeden z najlepších, po každej stránke.
Aneta Goes Yummi (september 2008, anetagoesyummi.blogspot.sk)
Aneta je tu tiež nejaký ten rok a stále píše. Články idú od Jamieho receptov až po vlastné pokusy s kimči alebo pečenie moravských koláčov na svadbu.
Varič Daniel (január 2009, varicdaniel.sk)
Dano mi sadol od samého začiatku. Píše šťavnato, občas po nitránsky a navždy sa mi zapísal do pamäte hláškou, že tofu je na zatepľovanie domov. Potom mal pár článkov aj tu na delikatesy, až si dal nakoniec meno Varič Daniel a čuduj sa svete, medzičasom nepohrdne ani vegošským receptom. A píše dodnes.
Dora’s Art (marec 2009, dorasart.blogspot.sk)
Zemitejšie recepty na peknom a starom porceláne, Dankine recepty mi celkom sedia. Nové recepty pridáva aj v tomto roku.
Food 4 Fun (júl 2009, food4fun.sk)
Mám silný pocit, že Adusha je tak trochu môj zrkadlový obraz. Už veľa krát sme jeden druhého prichytili pri tom, že varíme práve to, čo chcel ten druhý tiež urobiť. Píše dodnes, aj keď už o niečo skromnejšie. Ale zato pridala novú odbočku, jej vášeň pre mak. Som zvedavý, či sa z toho stane samostatný tematický foodblog.
Evee’s Foodblog (september 2009, eveesfoodblog.blogspot.sk)
Ivka prešla pomerne dlhú cestu. V roku 2012 zmenila meno na Foodspot, a tam funguje dodnes. Ale zároveň vedie dvojitý život, pretože pravidelne publikuje články s gastro-tematikou v Hospodárskych novinách. A musím povedať, že to je dobré čítanie, ktoré sa snaží ísť po podstate.
My First Cooking Book (október 2009, www.facebook.com/Myfirstcookingbook)
Henrieta píše na Facebooku, ale zato už dlho, výživne a neúnavne. Píše najviac o zdravších potravinách a snaží sa veľa vysvetľovať. A nedá si s tým pokoja ani teraz, keď je na materskej. Túto fázu síce už máme s naším krpcom už za nami, ale napriek tomu budem rád sledovať, čo bude servírovať dorastu. A som tiež zvedavý, či tá kniha z názvu foodblogu naozaj raz výjde.
Ako chutí masala (marec 2010, akochutimasala.blogspot.sk)
Slovenský foodblog, len s indickými jedlami, ktoré Miška vydala aj knižne. Ak sme niekto z nás foodbloggerov potrebovali poradiť s indickým jedlom, vždy nám napísala svoje skúsenosti. Píše doteraz.
Hami mňami (december 2010, hamimnami.com)
Andrea nevarí na svojom blogu sama, ale s dcérkou. Čo by som za to dal, aby som mal niekedy pri varení pomoc a voľné ruky, aby sa dalo viac fotiť. Tejto dvojici to ide zdá sa veľmi dobre.
Dulce de Leche (január 2011, dulce-de-leche.eu)
Martinka robí svoj blog tak sladko, ako sa len dá. Už podľa mena je zameraný najviac na dezerty a koláče, nájdu sa tu ale aj polievky a bezmäsité jedlá. Doteraz neprestala písať.
S varechou v ruke (január 2011, svarechou.sk)
Chalanov medzi foodbloggermi veľa nie je, toto je jeden z nich. Juro je z Košíc a píše „chlapskejšie“ recepty.
Foodissimo (jún 2011, foodissimo.eu)
Tomáš bol ten, ktorý pre slovenských foodbloggerov urobil spoločné stretnutie aj varenie. Jeho foodblog mal vždy dobré fotky. Píše už len sporadicky a môžu za to paštéty Čongrády, ktoré sa podujal vlastnoručne vyrábať v Čechách, kde aj žije.
Moja turecká kuchyňa (august 2011, nazarboncukagaci.blogspot.sk)
Ďalší z mojich obľúbených, možno kvôli vlastnej láske k blízkovýchodnej kuchyni. Elena má za muža Turka a recepty sú krásne. Píše ešte stále.
Hrnček var (august 2011, hrncek-var.blogspot.sk)
Domácke recepty a permakultúrna záhradka, mišpule oberané v januári aj pečenie koláčov uprostred stavby domu. Veľmi príjemné čítanie a stále trvá.
Foodependence (november 2011, foodependence.blogspot.sk)
Zuzka rada varí podľa časopisov a nedávno začala robiť krátke video blogy. Na začiatku sa u nej objavovali hlavne sladké veci, medzičasom pribudlo viac slaných jedál. Píše doteraz.
Lapetit (november 2011, lapetit.sk)
Toto je jeden z príbehov, kedy blog prerástol aj do práce. Monika medzičasom začala robiť foodstyling a fotografku jedla. Jej trademark? Dobiela prežiarené fotky.
Foodbloggerka (november 2011, foodbloger.com)
Táňa má Vietnam vďaka otcovi v krvi, a popri blogu robí už pomerne dlho aj vlastné kurzy varenia. Ako inak, aj vietnamskej kuchyne.
Bite Me (marec 2012, biteme.sk)
Je to vlastne dvojblog, teda tvoria ho dva ľudia, dve kamošky Barbora a Mimi. Zameranie je čisto bezmäsité a čas od času dokonca prerastá aj do rozhlasového éteru vďaka Bez mäsa_FM.
Láska na tanieri (marec 2012, laskanatanieri.blogspot.sk)
Zuzka je jedna z mála profesionálnych kuchárov, ktorí aj blogujú. Je vedúcou školskej jedálne a po začiatočnom apetíte sa v roku 2013 odmlčala. Viac-menej však občas niečo malé napíše na Facebooku.
Zopár nových
Píše sa rok 2014 a nastupuje nová vlna ľudí, ktorí robia tucet vecí naraz. Minimálne aspoň fotia. A keď práve nefotia, potom zalamujú dizajn, robia kurzy alebo niečo z tejto sorty.
Mealujem to (apríl 2014, mealujemto.sk)
Od varenia a a fotenia sa Michal dostal až po marketing v gastre.
Jedz a miluj (máj 2014, jedzamiluj.sk)
Katka ide na rovnako aktuálnej fotografickej vlne a rada by sa jej venovala aj profesionálne.
Jem iné (máj 2014, jemine.sk)
Na Janicu a Anetu platí úvod tejto kapitoly do bodky. Trochu foodblog, ale viac akcie, varenie, kniha a najnovšie aj účinkovanie v relácii Slovensko chutí.
Ani foodblog, ani portál
Pripojím aj krátky zoznam stránok, ktoré nie sú celkom blogy o varení, ale skôr mapujú konkrétne oblasti gastronómie.
Bratislavský regál (december 2012, www.facebook.com/BratislavskyRegal)
Fungoval prakticky ako vyhľadávač. Kto hľadal konkrétnu alebo špeciálnu surovinu v Bratislave, sem mohol dať svoju otázku. Nasledovali newslettre až sa nakoniec z Regálu stal Regál úplne iný, totiž malá sieť s burgermi. Nedávno som však čítal snahu o oživenie pôvodného vyhľadávača.
Food Tips Košice (marec 2013, www.facebook.com/FoodTipsKosice)
Pomerne čerstvý alebo zato plnotučný prírastok, ktorý mapuje košickú scénu. Autor mapuje všetko, čo sa dá v tomto meste zjesť a nám zo zvyšku Slovenska slúži ako veľmi slušná gastronavigácia.
Záver
Slovenská foodbloggerská scéna ušla pomerne dlhú cestu. Keď bol tento zoznam na začiatku, všimol som si, že by sa dal rozdeliť na tri obdobia. Prvolezcov okolo roku 2008, boom foodblogov v roku 2011 a nakoniec novú generáciu v 2014. Zoznam by bol ešte dlhší, ak by som doň zarátal aj pár špecializovaných stránok, ktoré mapovali jednu konkrétnu tému (napríklad sushi, kávu). Takmer všetky už prestali existovať.
Najviac ma bavilo sledovať, ako niektoré foodblogy prerástli do skutočného života a nových povolaní. Alebo skôr koníčko-povolaní. A budúcnosť? Neviem, asi niečo hybridné, sociálno-sieťovo-projektové.
Koho ste za tie roky sledovali? Niekoho zo zoznamu alebo niekoho úplne iného? Napíšte dolu do komentárov.
ahoj Viktor…ďakujem za zmienku o mojom blogu, aj keď ja ho skôr vnímam ako kuchársku knihu tradičných receptov :) ale je pravda, že rád improvizujem…snáď si tam každý nájde svoje obľúbené jedlo…dobrú chuť :)
Ja mam rad aj varimepaleo.sk
ja odporucam aj Just dare to cook.
ahoj Viktor,
ďakujem aj ja za zmienku o mojom blogu (ale postupne už našom s Julkoškou). Momentálne času nazvyš nie je, aj mi to občas chýba, ale je toho toľko, čo popri Julkoške musím stihnúť, aby sme mali z čoho žiť. Maj sa dobre a zapoj syna do varenia, raz ti možno on, alebo jeho žena, budú extra vďační. Mne by sa teda extra šiklo (aspoň po pôrode), keby môj muž varil… ale zasa, nemôžem po ňom chcieť všetko, všakže? :)
Ano, s detmi ide vacsinou foodblog trochu bokom. Mladeho zapajam myslim az az, akurat pri tom neasistuje fotoaparat ;-). Zamieseny chlieb ukladal do perinky (osatky) uz par rokov dozadu.
Ahoj Viktor,
oficialne je moja FB stranka od 2005,ale pan FCB mi ju vtedy zrusil, vraj kvôli spamu (kedze mi vtedy casto komentovali a lajkovali…bolo to povazovane za spam :)
No nist…kniha ano..normalne sa hambim za to, ze este nie je a ja netusim, ci pri tolkych je to este treba. BTW – aj ja som presla na profi lajnu, pamatas – rekvalifiakacny kurt, staz u Jardu, chut pokracovat prevysila ina ponuka :)
Nemaslim, ze by food bloger mal byt sefkucharom, skor by som uvitala, keby niektori sefkuchari mali popri velmi narocenej praci a rodine aj cas blogovat :)
Vsetko dobre vsetkym ostatnym, nech su blogy aj osvetou :)
Henrieta
Tu knihu neber tragicky, bolo to len kamaratske stuchnutie ;-) Hanbim sa rovnako a nedavno som si pri listovani knihy od Pohlreicha povedal presne to iste, naco znova taka ista kniha, tak isto nafotena s tymi istymi receptami dokola.
Sefkuchar foodblogger? Je aj taky u nas, napriklad tento http://richardkunderlik.blogspot.sk/
Vsetko dobre aj tebe
Ahoj Viktor, až dnes som sa dostala k tomuto článku, i keď som mohla tušiť, že sa tým budeš ty, že mi cez víkend pribudli nejaké videnia, zobrazenia a likes na stránke aj na FB :-) Ďakujem veľmi pekne za zmienku, cítim do podobne ;-) i keď áno, toho písania je v poslednom čase naozaj pomenej.
Teší ma, že si spomenul Zuzku a natanieri.sk, pre mňa je to slovenské top a ustavične žasnem nad každým príspevkom a najmä cestopisy a reportáže sú neuveriteľnej kvality. Budem sa už po xtý krát opakovať, ale stále platí, že Zuzku a teba sledujem a čítam najradšej. Blízke je mi ešte písanie Katky Hrnček var, rada zablúdim k Varičovi Danielovi, jeho štýl mi sedí. Totiž, je to asi deformácia z práce, ale oceňujem ľudí, ktorí vedia písať, na druhej strane rada čítam, takže blog musí mať aj príbeh, názor, zážitok, nielen recept.
Čo sa týka nových slovenských blogov, pravidelne sledujem asi len coolinari.sk, ostatné pre nedostatok času len veľmi sporadicky, i keď ma veľmi milo prekvapuje, kam sa hlavne vizuálne blogová scéna za tie roky posunula.
Niekde som cital, ze bezny clovek pravidelne sleduje na internete 8 stranok. Vzhladom na velkost internetu samotneho je to smiesne male cislo a ak sa tam nahodou vtesna aspon jeden foodblog, je to podla mna vyhra. Ked k tomu pridu rodina a cas traveny viac vonku ako pred akoukolvek obrazovkou, tak aj toho pisania ubudne, normalka.