Medvedí cesnak je už dávno uskladnený, medzičasom už pučí zo zeme aj na okenných doskách kadečo iné. A majstri bodujú v ďalších súťažiach. Sú tu jarné Omrvinky.
Majstrovstvá baristov
V prvej časti majstrovstiev baristov v Šangaji nás reprezentovali Lukáš Solanič vo World Cup Tasters, Martin Hudák v Coffee in Good Spirits a Patrik Varga vo World Latte Art Championship. Lukáš sa umiestnil na 28. mieste a Martin si zopakoval 2. miesto z Melbourne pred dvoma rokmi. Keď k tomu pripočítam všetky víťazstvá a umiestnenia v slovenských majstrovstvách, dá sa už hovoriť o konzistencii. Chýba už len o ďalšie dva roky vyhrať zlato, čo povieš, Martin. Brahoželám!
Festivalová sezóna sa čoskoro začne
Aj tento rok pre mňa osobne začala omnoho skôr, prípravou ďalšieho ročníka Festivalu chutí Nitrianskeho kraja. Tento rok bude zameraný na gastronómiu ešte viac, pribudne aj pár nových mien, zelená aj detská zóna. Dátum je 4. júna a podrobnejšie informácie pustím von neskôr.
Popri tom sa však obzerám aj po ďalších akciách, ktoré by som chcel tento rok navštíviť. Napríklad marhuľový festival Alles Marille v rakúskom Krems an der Donau, od 15. do 16. júla. Máte podobný tip na zaujímavú akciu? Hoďte ju do komentárov pod článkom, dáme ju do Gastrokalendára na stránke.
Nové pivo v Nitre
No dobre, nie tak celkom nové, pretože Hop Grup už púšťal von nepredajné vzorky aj pred rokom. Vtedy som koštoval tmavý špeciál s kávou. Odvtedy už chalani z pivovaru stihli dokončiť svoj pivovar, tak som ich išiel pozrieť. Práve stáčali čokoládové pivo, ktoré pripravili v spolupráci v Lyra Chocolate. Horkosť kakaových bôbov k tmavému stoutu vyslovene pasuje, takže sa máte na čo tešiť. O pivovare zatiaľ len takto v krátkosti, keď nafotím podrobnejšiu reportáž, bude to na dlhší článok.
Pekáreň s kváskovým chlebom pri Piešťanoch
Nedávno som sa dostal konečne do Ratnoviec, kde minulý rok otvorila pekáreň s reštauráciou Ratun. Pýši sa kváskovým chlebom, tak som bol koštovať. V utorok ráno po veľkonočných sviatkoch mali ponuku obmedzenú, tak som sa dostal ku chlebu a plneným rožtekom.
Makové aj orechové rožky boli čerstvé a naozaj vydarené, polovica zmizla už cestou domov. Chlieb rovnako prevoňal celé auto. Na pohľad vyzeral ako chlieb z bežného obchodu, v zložení sa písalo len o kvásku a žiadnych kvasniciach. Schválne som ho skladoval rovnako ako náš domáci, teda v ľanovej handre. V teste obstál, vydržal relatívne mäkký aj nasledujúce tri dni. Akurát sa trochu krúšil, ale nie veľmi.
Čo som si ale zatiaľ všimol pri podobných chleboch, pekárne na Slovensku robia dva druhy “kváskového” chleba. Prvá kategória je klasický z droždia, len kvôli chuti k nemu pridajú nejaké tie sušené baktérie. Predáva sa s úplnou samozrejmosťou ako údajne kváskový. Druhá kategória je naozajstný kváskový chlieb. Aj tomu však mám čo vytknúť. Pohľadom sa nijako nevymyká priemeru, skrátka vyzerá úplne rovnako ako bežne dostupné chleby. Nijaký náznak remeselnosti, prasklín alebo ručnej práce. To sme naozaj až takí kozervatívni, že sa kváskový chlieb musí maskovať.
Som zvedavý na ďalšie kváskové chleby, ktoré som zatiaľ nechutnal. Napríklad v novootvorených potravinách Yeme alebo ešte neotvorenom Fachu (obe v Bratislave).
Ďalší kurz pečenia kváskového chleba
Je teplo, tak sa znovu môžeme postaviť za pec a vypekať pecne aj koláče. Znovu v Sýpke u Ludvíka v Bábe, v termíne 16. apríla (sobota). Začiatok kurzu je o 10:00 a orientačný koniec okolo 15:00. Budeme piecť svetlý zemiakový chlieb a kysnutý koláč s ovocím a mrveničkou.
Všetky ostatné detaily zostávajú nezmenené, poplatok na osobu je 20€ a prihlásiť sa dá emailom na adrese delikatesy@klimo.net. Následne odpíšem všetky podrobnosti. Celkový počet miest je 12, polovica je už fuč.
Mimochodom, kto nestihne tento termín, v polovici mája plánujeme spolu so Sýpkou aj jeden minifestival chleba. Pracovný názov je zatiaľ Chlieb a hry. Bude sa celý deň piecť chlieb a uvidíte ukážky prípravy. Sýpka sa zasa postará o to, aby ste si naň mali čo natrieť. Všetko ostatné napíšem, keď budeme vedieť presný dátum.