Už som o tom niekde písala – New York totálne zmenil môj pohľad na to, čo je to dobré jedlo. A čo je to dobrá reštaurácia. Od dizajnu interiéru, atmosféry, výberu jedla, cez obsluhu až po všetky tie chute, veľkosť porcií, kvalitu ingrediencií, pomer cena-kvalita. A drobnosti ako ‚Äûniečo naviac“ – voda k jedlu samozrejmosťou, zaujímavé (a čisté a voňavé) záchody, k účtu pripnutá pohľadnica, ktorú sa oplatí založiť do zbierky. A neskutočne príjemné prostredie, útulnosť, ‚Äûvibe“, jednoducho atmosféra, ktorú odteraz považujem za rovnako dôležitú ako kvalitu jedla.
Ale hlavne to jedlo.
New York je mesto posadnuté jedlom. Každé miestne noviny či časák obsahujú hrubú prílohu s recenziami reštaurácií, každá krčma zaťato bojuje o miesto v srdciach (a žalúdkoch) rozmaznaných konzumentov skvelým jedlom, veľkými porciami, ústretovým personálom, skvelým interiérom. Udržať sa v dravom New Yorku nad vodou nie je ľahké, mnohé podniky neprežijú prvý rok. Môžu podávať najonakvejšie špeciality, stačí, aby ich ofrflalo zopár návštevníkov na niektorom z mnohých internetových fór venovaných jedlu – a môžu to rovno zabaliť.
A navyše tu majitelia krčiem chápu – môj zákazník = moje prachy. Keď ho dobre nak≈ïmim, príde zas a nak≈ïmi tak mňa. Keď ho naseriem, nielenže nepríde, ale mi aj odláka ďalších.
Newyorčania zbožňujú cool miesta, do ktorých sa môžu zamilovať, všade ich ospevovať, hýčkať si ich a stáť tam polhodinové šóry na malilinký stôl v rohu miestnosti. A zväčša to nie sú práve tie ‚Äûhoch“ podniky s bielymi obrusmi a striebornými príbormi. Často sú to čarovné miestnôstky trikrát tri metre s plechovou ošarpanou tabuľou, betónovou podlahou a smiešnym neónom v okne. Na takých flekoch si počkáte nejaké tie minúty, pretože často neberú rezerváciu, väčšinou sa to však silne oplatí.
Tiež tu žije hromada prisťahovalcov. Hromada znamená viac ako tretina populácie mesta. Všetci títo ľudia priniesli niečo zo svojich národných kuchýň a darovali to mestu s jeho ôsmimi miliónmi hladných krkov. A vozia dobré suroviny! Taliani sa postarali o to, aby ste dostali kúpiť dobrú kávu a mozzarellu. Španieli prísnym okom kontrolujú hovädzie a šikovnými ručičkami plnia klobásky (mäsom) a olivy (syrom). A o ázijských národoch ani nehovorím. Blízky Východ aj ďaleký Orient našli v kuchyniach New Yorku pohostinnú náruč druhého domova. Nikde sa tak dobre po thajsky nenapráskate ako v meste, ktoré nikdy nespí. A vôbec – môžete tu mať úplne všetky národné kuchyne, v podobe tradičnej či nouveau, vzájomne zmixované aj iba nejakým tým vplyvom šmrncnuté.
Keď už sme pri tom nespaní – to je ďalšia špecialitka. New York naozaj nezatvára. Nejedno parádne bistro alebo reštika majú otvorené 24/7. A to nepodávajú žiadne provizórne mikrovlnkované pochutiny! Ak máte chuť na prudko opraženú chobotnicu s kvalitným mäsom a skvelou salsou, v New Yorku vôbec nevadí, že sú tri hodiny ráno. New York je proste kulinársky raj. Môžete tu vycálovať dve stovky za maličkú dizajnérsku porciu na pozlátenom tanieri alebo dvadsaťdva dolcov za komplet obed aj s kávou, a stále budete nadšení.
New York je jedlom posadnutý. Rovnako ako ja. Môžete tu mať všetko – superzdravé, nechutne cholesterolové (ale strašne dobré), podivné, vegánske, all-you-can-eat podľa vlastného výberu, obrovské kusiská a maličké jednohubky, jednoduché či prešpekulované, mäso s mäsom aj neskutočné dezerty…
V New Yorku som jedla najlepšie jedlo svojho života. Šla som si ho dať trikrát. Už som nejaký čas opäť doma, ale občas sa zasnívam, pripomeniem si vôňu a cítim tú chuť.
Neskôr pripojím popis, fotku a možno aj ingrediencie, z ktorého sa dotyčná lahôdka vyrába. Tiež sa to pokúsim doma aspoň čiastočne reprodukovať, a potom sa podelím o skúsenosť.
Zatiaľ vám postupne dám nejaké tipy, ako a kam sa ísť v New Yorku skvele najesť. Kým tam pôjdete, trochu si poštudujte, preskúmajte možnosti, svedomito sa pripravte. Ak si totiž nemôžete dovoliť stráviť v tomto čarovnom meste zvyšok života, uistite sa, že nestrácate drahocenný čas.
Ako teda na to:
1. Ročenka Zagat
Hneď ako prídete, zadovážte si ročenku ZAGAT pre príslušný rok – je to hrubá knižka husto popísaná odporúčaniami a hodnoteniami (len tých najlepších!) reštaurácií, ktoré sú poskladané zo stoviek zákazníckych recenzií. Tak budete vedieť, že idete na dobré.
ZAGAT je úplne geniálny projekt. Prvú zbierku vydali už v roku 1979 manželia Tim a Nina Zagatovci a vtedy obsahovala len recenzie podnikov pozbierané od kamarátov. Pokrývala samozrejme New York, dnes už recenzuje sedemdesiat rôznych miest a neorientuje sa len na jedlo, ale aj na shopping, nočný život, divadlá či hotely, zoologické záhrady či golf. V každom prípade užitočná príručka, dostanete ju v hociktorom kníhkupectve, ale aj vo väčších domácich potrebách a shopoch s magazínmi. Nájdete v nej nielen hodnotenie kvalitných reštaurácií pomocou jednoduchého bodovania (čím vyššie číslo, tým lepšie), ktoré zah≈ïňa kvalitu jedla, interiér, cenu a obsluhu, ale aj krátke úryvky z recenzií, ktoré použili pri popisovaní svojich zážitkov samotní konzumenti. Takže budete vedieť, že ak chcete niečo útulné a domácke, krčma s popisom ‚Äûposh“ a ‚Äûnóbl“ nebude vaša voľba. ZAGAT Survey je naozaj neoceniteľná pomôcka.
Ak sa však nechcete stratiť v stovkách tipov (naozaj sa vám môže po prelistovaní pár strán potočiť hlavička), skúste niečo jednoduchšie:
2. New York Magazine
Okrem toho, že je to skvelý časopis, v papierovej i internetovej podobe www.nymag.com nájdete zaujímavé nové (a staré skvelé) reštaurácie spolu s krátkym odporúčaním a popisom. Vychádza vždy začiatkom týždňa, oplatí sa kúpiť a nosiť pri sebe ako bibliu. Na webe nájdete aj otvorenú diskusiu, čitatelia pridávajú svoje skúsenosti. Vyberajte trebárs podľa lokality – nemusíte sa báť, určite sa blízko miesta vášho výskytu nájde úplne všetko, čo hľadáte. Ak nie, taxíky sú tu smiešne lacné.
3. Odporúčanie kamarátov a známych
Toto sa nám osvedčilo ako ideálny prístup. Ľudia sa radi podelia o všetko skvelé, čo v New Yorku majú. Nechajte si poradiť, kam chodia na brutálne dobrý obed, kam na veľmi neskorú večeru a kam na nedeľný brunch za pár dolcov. A kam ísť, ak chcete pojedať stejčík vedľa nejakej celebrity. Pýtajte sa, nechajte sa nasmerovať. Ocitnete sa tak na miestach, ktoré by ste z ulice oblúkom obišli a dostanete sa k pochúťkam, pri spomienke na ktoré sa vám budú ježiť chĺpky po celom tele. K tým najlepším jedlám som sa dostala práve takto. Takže ak ste na ceste do NYC, kľudne mi volajte. Mám celý dlhý zoznam.
4. Delis and markets
Môže sa vám stať, že z neznámych príčin nebudete môcť alebo nebodaj chcieť (aké barbarstvo!) jesť v reštaurácii a uprednostníte jedlo skonzumované doma. Zámerne nehovorím pripravené, lebo možno podobne ako ja neodoláte a kúpite si skvelý hotový ryžový šalát alebo lasagne. Ak chcete jesť vo vlastnej kuchyni, opäť ste v tom správnom meste. Množstvo ľudí tu síce nemá v byte ani chladničku, lebo všetko dostanú lepšie (a vo finále často aj lacnejšie!) v krčme, ale ja som ocenila delis a markets napríklad keď hlásili na druhý deň mínus tri stupne. (V New Yorku má mínus tri kvalitu a chuť našich mínus dvadsiatich. Plus nemilosrdný víchor, ktorý vás facká hlava-nehlava a znechutí vám vychádzanie z domu na doživotie.) Stačí ale počúvať predpoveď, deň pred mrazovou pohromou vyjsť von a na najbližšom rohu vkĺznuť do dobre vybaveného deli (malé obchodíky často aj s veľkými pultmi skvelej varenej stravy) alebo marketu. Ten náš na Siedmej bol neuveriteľný: stovky druhov syrov, desiatky druhov veľkých kelímkov s rôznymi orechmi, dvadsať typov olív v miskách, obrovské regály hotových šalátov, kuskusu, ryže na všetky možné spôsoby, studených omeliet s najrôznejšími plnkami, ovocných mís, nekonečné rady pečiva, mäso, nápoje… a to ste ešte len na začiatku. Všetko kvalitné, čerstvé, žiadne ovädnuté listy špenátu, z ktorých ma ide v miestnych supermarketoch prehodiť. Nedá sa to popísať, treba to zažiť.
Vášnivo milujem Slovensko, som nadšený lokálpatriot a uderím každého, kto na moju rodnú hrudu povie krivého slova, ale keď vidíte toto, tak vám trochu zatrnie. Lebo po návrate domov zistíte, že nemôžete zohnať ani obyčajný grécky jogurt.
5. Náhodné vkročenie do krčmy (a uvidenie)
Čiže na blind. Urobila som, vrelo odporúčam. Skúste to ale takto: najskôr čítajte ZAGAT číslo na dverách. Reštaurácie sa ním hrdo pýšia, najmä ak je vysoké. Ak je vnútri plno, asi je to tiež dobré znamenie. Vyberte si etnickú reštauráciu a dívajte sa, či sú tam miestni. Tiež nič nedáte za kratučké postávanie vo dverách a hodenie očkom po tom, čo sa nosí na stoly. A potom lokalita: ak ste napríklad v East Village, máte veľkú šancu, že natrafíte dobre, ak ste v Little Italy, s najväčšou pravdepodobnosťou padnete do turistickej pasce, ktorých je tu neúrekom.
Pokračovanie čoskoro…
(foto: Viktor Klimo)
Lenka vďaka za užitočné informácie. Teším sa na pokračovanie.
nz:-)
Veľmi pekný článok, zaujímali by ma konkrétne tipy na zaujímavé reštaurácie, ktoré ste vyskúšali v NYC,
ďakujem